Zdravá strava je pro miliardy lidí jen sen. Bílkoviny, tuky, sacharidy či vitamíny v dostatečném množství a ve vyváženém poměru si na svůj talíři či do své misky nemohou naskládat každodenně více než 3 miliardy lidí.
Bílkoviny, tuky, sacharidy či vitamíny v dostatečném množství a ve vyváženém poměru si na svůj talíři či do své misky nemohou naskládat každodenně více než 3 miliardy lidí.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) provedla rozsáhlou analýzu, aby zjistila, kolik lidí si nemůže dovolit zdravou stravu, tedy takovou, která nabízí rozmanitost potravin bohatých na živiny v souladu s obecnými dietními pokyny. Referenční dieta byla stanovena na základě reprezentativního dospělého konzumujícího 2 330 kilokalorií denně. FAO pro tyto účely jako referenční zdravou stravu definovalo nejlevnější lokálně dostupné potraviny v doporučené velikosti porcí ze šesti skupin potravin (základní potraviny, zelenina, ovoce, potraviny živočišného původu, luštěniny, ořechy a semena, oleje a tuky).
Spotřebitelské ceny těchto potravin jsou získávány z Mezinárodního srovnávacího programu Světové banky, a jsou aktualizovány pomocí národních indexů spotřebitelských cen potravin. Pro mezinárodní srovnání se ceny převádějí na dolary s využitím parity kupní síly a rozdělení národního důchodu. Hranice dostupnosti je definována jako 52 % průměrných výdajů domácnosti.
Ukazatele vyvinuté FAO ve spolupráci s odborníky z Tufts University a Světové banky tak ukázaly, že region Latinská Amerika a Karibik měl v roce 2020 nejvyšší náklady na zdravou stravu, a to 3,89 dolarů na osobu a den. V Asii pak denní porce zdravé stravy vycházela na 3,72 dolarů, v africkém regionu bylo každodenní zdraví na talíři či v misce vyčísleno na 3,46 dolaru, v oblasti Severní Ameriky a Evropy na 3,19 dolaru a v regionu Oceánie stála v roce 2020 denní porce zdravé stravy v průměru jen o málo více než 3 dolary (3,07).
Mezi lety 2019 a 2020 zaznamenala největší nárůst nákladů na zdravou výživu Asie (4,0 %), následovaná Oceánií (3,6 %), Latinskou Amerikou a Karibikem (3,4 %), Severní Amerikou a Evropou (3,2 %) a Afrikou (2,5 %). Vyšší náklady na zdravou stravu v meziročním srovnání způsobily, že si ji nemohlo dovolit o 112 milionů lidí více než v roce 2019. V regionu Asie byl zaznamenán nárůst o 78 milionů osob, v Africe o 25 milionů. V menší míře se tato skutečnost dotkla i Latinské Ameriky a Karibiku (+8 mil. osob) a regionu Severní Amerika a Evropa, kde podle údajů FAO mezi lety 2019 a 2020 přišel o přístup k denní porci zdravé stravy 1 milion osob. V důsledku toho si v roce 2020 téměř 3,1 miliardy lidí nemohlo dovolit zdravou stravu.
V celkovém pohledu si zdravou stravu nemůže pravidelně dopřát více než 90 % místní populace ve 12 zemích, z nichž všechny jsou v Africe. V 53 zemích nemá přístup ke každodenní porci zdravé stravy více než 50 % populace. Na druhé straně ve 26 zemích si zdravé potraviny nemůže dovolit méně než 1 % obyvatel.
Soubor indikátorů nákladů a cenové dostupnosti byl nyní zpřístupněn v datovém centru FAOSTAT, které celkově obsahuje přibližně 20 tisíc ukazatelů z oblasti potravin a zemědělství z více než 245 zemí a území. Tato iniciativa je součástí širšího závazku, že FAO musí vytvářet datové podklady, které by zemím mohly radit ohledně jejich potravinové a výživové politiky tak, aby byla zdravá strava dostupná pro všechny lidi za všech okolností.
Více se se dočtete na stránkách FAO zde.
Okomentovat na facebooku
Poslední zprávy z rubriky Zdraví:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz