olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  19.04.2023 11:13:46

Osmadvacet kubíků vody pro radost a osvěžení - Ariónova kašna opět tryská vodu na Horním náměstí v Olomouci - provoz a údržba přijde město ročně na 425 tisíc korun

olomouc.eu

Osmadvacet kubíků vody pro radost a osvěžení

19. dubna 2023 (st)

Sezona dobrého počasí začala, Ariónova kašna ode dneška opět tryská vodu. Do prostoru nádrže nejmladší olomoucké kašny, která zdobí Horní náměstí, pracovníci Technických služeb nalili tři a půl cisterny vody, což je zhruba 25 tisíc litrů. Letošní původní termín naplnění kašny pozdržely ranní mrazíky.

„Arionóva kašna doplněná želvou je chloubou a ikonou města. Má už na kontě pomyslné dva křížky a letos začíná jednadvacátou sezonu. Oproti původně plánovanému termínu sice s několikadenním zpožděním, ale i tak tradičně před začátkem jarní etapy květinové výstavy Flora,“ vyzdvihl náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. Letošní původní termín naplnění Arionovy kašny, plánovaný na začátek dubna, totiž pozdržely ranní mrazíky. „Obávali jsme se, že by mohly poškodit potrubí a trysky,“ vysvětlil za Technické služby města Olomouce, které o kašnu pečují, jejich ředitel Pavel Dostál.

Před samotným spuštěním prošlo dílo olomouckého rodáka a světově proslulého sochaře Ivana Theimera opět důkladnou kontrolou. „Každoročnímu zprovoznění předchází čištění, kontrola celé technologie, osvětlení kašny a namontování čerpadel. Teprve poté ji můžeme napustit a uvést do provozu. Voda v Ariónově kašně je ošetřena chlórem a v létě se případně doplňuje skalicí. I když má vlastní proplach přes pískovou filtraci, v žádném případě neslouží ke koupání,“ upozornil ředitel Pavel Dostál. Technické služby města Olomouce se pak kromě kašny antického básníka Arióna starají i o fontánu svatého Jana Sarkandera, kašnu u Jalty, u Zenitu, před magistrátem v ulici Palackého nebo před hlavním nádražím, ale také o pítka na Horním a Dolním náměstí. Také ty postupně uvádí do provozu, který včetně údržby přijde ročně na 425 tisíc korun.

To olomoucké barokní kašny zahájí svou sezonu až 1. května. I soubor těchto šesti kašen musí před samotným spuštěním projít revizí a čištěním. „Po zimní odmlce se musí zkontrolovat čerpadla, kabelové rozvody, kontrolují se výtrysky i cirkulační jímky. Napouštění pro nás zajišťuje externí odborník, který se o kašny stará od jejich velké rekonstrukce na přelomu století,“ vysvětlil náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. „Zcela nové čerpadlo dostane letos Neptunova kašna, větší servisní zásah pak potřebovala čerpadla z Herkulovy a Neptunovy kašny,“ doplnil. Naplnění barokních kašen vodou si loni vyžádalo 210 tisíc korun, na dalších více než 100 tisíc přišla spotřeba elektrické energie.

I když původně kašny sloužily jako zdroj vody pro obyvatelstvo Olomouce, dnes se ve městě starají nejen o příjemnou atmosféru, ale hlavně mají vliv na mikroklima v letních parnech, kdy osvěžují vzduch. Od roku 1995 je šest barokních kašen představujících antickou mytologii zařazeno mezi národní kulturní památky.

Fotografie:

| Poslední úprava: 19. dubna 2023 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688