mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  18.04.2023 11:21:13

V květnu začne rekonstrukce budovy bývalé knihovny na Alšově náměstí v Písku - stavební práce potrvají zhruba 15 měsíců a vyjdou na 39 milionů korun bez daně

stará knihovna

Rekonstrukce budovy bývalé knihovny na Alšově náměstí začne již v květnu. Stavební práce potrvají zhruba 15 měsíců a vyjdou na 39 milionů korun bez daně. Rada města schválila na svém dubnovém jednání dodavatele, firmu Kočí, a. s., která ve výběrovém řízení předložila nejvýhodnější nabídku. „Zakázku se podařilo vysoutěžit o zhruba 3,5 milionu levněji, než se předpokládalo,“ řekl starosta Michal Čapek. Budova, ve které je nyní několik nájemců, bude po rekonstrukci sloužit jako sídlo městské policie, které již stávající prostory v Komenského ulici nevyhovují.
Měšťanský dům s empírovou fasádou je v nevyhovujícím stavu, naposledy byl rekonstruován v roce 1970 pro potřeby okresní knihovny, která se sem přestěhovala a sídlila v ní do roku 2019. Od té doby dům procházel běžnou údržbou. „Rekonstrukce bude zahrnovat opravu střechy a fasády, výměnu inženýrských sítí, sanaci proti vlhkosti a nezbytné dispoziční změny,“ uvedl starosta a doplnil, že náklady na úpravy nutné pro potřeby strážníků by měly být pouze pět milionů korun z celkových nákladů.
Městská policie sídlí od svého vzniku před více než 30 lety v domě v Komenského ulici. I přes úpravy v letech 2006 a 2007 budova současným potřebám strážníků nestačí. Chybí jim například prostory pro odpovídající zbrojní sklad, místnost pro dočasný záchyt podezřelých osob, samostatné pracoviště obsluhy kamerového systému nebo místnost pro asistenci prevence kriminality. Potřebují také klimatizovanou místnost pro server městského kamerového systému, sklad technického materiálu a kanceláře. Kromě toho budově v Komenského ulici chybí bezbariérový přístup. „Přestavba současného sídla by strážníkům tolik potřebné prostory nezajistila, proto už před dvěma lety zastupitelstvo schválilo rekonstrukci domu na Alšově náměstí a jeho využití pro městskou policii,“ doplnil Michal Čapek.
Dům na Alšově náměstí byl přestavěn na základech raně gotického domu na přelomu 18. a 19. století. Objekt má cenné interiéry včetně konstrukcí a prvků, kterými jsou klenby, portály, a schodiště. Má empírové průčelí s bosáží, štukovými prvky a atikový štít.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688