Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.04.2023 17:15:00

Medvěd se nažral, býk zůstává celý

Cyklicky se trh může chovat jedním způsobem, na straně dlouhodobého trendu jiným. Vlk se pak někdy nažere a koza zůstane celá. Nebo v terminologii bližší akciovému trhu uvidíme nažraného medvěda a celého býka. Jemu pomáhá stále mimořádně velká ochota platit za současné i očekávané budoucí zisky.

1. Býk netknut: Morgan Stanley v komentáři k následujícímu grafu píše, že americké akcie se nachází v dlouhodobém býčím trhu. Krátkodobě přitom na trhu panuje medvěd (tento týden jsem tu ukazoval na pár indikátorů medvědího dna). Ve výsledku tedy onen nasycený brtník a zároveň netknutý býk.

1

Zdroj: Twitter

Výše ukázaný graf má popisovat chování cen akcií upravených o inflaci. Podle detailnějšího pohledu tato úprava proběhla tak, že ceny akcií jsou brány relativně k cenám zlata. O tom, co taková úprava vlastně říká, by se ale podle mne dalo docela diskutovat. Možná by spíše mohlo jít o indikátor toho, jak se mění náklonnost investorské veřejnosti k finančním vs. reálným aktivům. S tím, že někdy od roku 2011 roste relativní atraktivita první skupiny. A pokud by měla přetrvat gravitace pásma zobrazeného v grafu, mají před sebou akcie relativně ke zlatu ještě dlouhou jízdu.

2. Zisky ceněny jako málokdy předtím: Pokud vím, tak Morgan Stanley hovoří o dlouhodobém býčím trhu na akciích i v tradičnějším slova smyslu (v kombinaci s cyklickým medvědem). K tomu bych rád připomněl včerejší úvahu, ve které jsme se dívali na tzv. PEG. Tedy poměr PE k dlouhodobějšímu (pětiletému) očekávanému růstu zisků. U amerických akcií se nyní na této rovině pohybujeme v extrémech, PEG je mimořádně vysoko. Což je konkrétně dáno stále poměrně vysokým PE (poměrem cen a současných zisků) a znatelně klesajícím dlouhodobějším růstovým očekáváním.

Dá se tedy říci, že investoři očekávají prudké zvýšení tempa růstu zisků po pěti letech. Nebo (a to spíše) jsou na trhu velmi nízko rizikové prémie. Tedy: Kvůli nim jsou investoři ochotni platit hodně za zisky současné (vysoká PE). A mimořádně hodně za zisky v následujících pěti letech (mimořádně vysoký PEG).

Ovšem nízké rizikové prémie jsou v současném značně nestandardním ekonomickém prostředí, mírně řečeno, kontra-intuitivní. K vysvětlení nepomáhají ani grafy podobné tomu následujícímu. Ten ukazuje celkový investiční sentiment, který se sice již řadu čtvrtletí zvedá, ale z extrémně nízkých hodnot. A celkově je stále dost nízko. Nicméně čísla hovoří jasně – ona faktická ochota platit za současné a očekávané zisky (formulovaná jako nízká averze k riziku*) je stále vysoká.

2

Zdroj: Twitter

*Tato ochota je dána i bezrizikovými výnosy. Ovšem výnosy vládních dluhopisů jsou dnes mnohem výše než dříve. A to by samo o sobě mělo zmíněnou ochotu snižovat, ne zvyšovat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

01.11.2019Data z ekonomiky jako potrava pro býky i medvědy: Blíží se změna? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.09.2015Takhle si to rozdávají býci a medvědi Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688