Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.04.2023 13:25:00

JP Morgan zvyšuje výhled čistého úrokového výnosu, akcie přidávají 6 %

Americká banka JP Morgan oznámila své výsledky za první kvartál 2023 v pátek před otevřením trhů v USA. Vklady u společnosti v prvním čtvrtletí oproti konci loňského roku nečekaně vzrostly a firma zvýšila svůj výhled pro letošní čistý úrokový výnos. Akcie společnosti v premarketu prudce vzrostly.

Ke konci března ohlásila banka vklady ve výši 2,38 bilionu dolarů, zatímco o tři měsíce dříve to bylo 2,34 bilionu dolarů. Trhy očekávaly 2,33 mld. Příliv peněz klientů podle společnosti více než kompenzoval odliv v důsledku inflace a klientů hledajících výnosnější alternativy.

Čisté úrokové výnosy dosáhly ve čtvrtletí 20,7 miliardy USD, což představuje 49% skok a překonání očekávání analytiků. JPMorgan zvýšila svůj celoroční výhled čistých úrokových výnosů na zhruba 81 miliard dolarů ze svého odhadu zhruba 73 miliard dolarů na začátku tohoto roku s tím, že existují "významné zdroje nejistoty".

Zisk banky se za tři měsíce do 31. března zvýšil o 52 % na 12,62 miliardy USD, tj. 4,10 USD na akcii. Firma tak překonala očekávání nastavená na 3,38 USD na akcie. Dobré výsledky JPMorgan následují vysoce sledované ukončení činnosti tří amerických bank v rámci nejhorších bankovních otřesů od globální finanční krize v roce 2008.

Tržby divize zaměřené na spotřebitelské a komunitní bankovnictví vzrostly o 80 % na 5,2 miliardy USD. Její aktivity v oblasti investičního bankovnictví na Wall Street byly zatíženy vlažnými trhy pro fúze, akvizice a obchodování s akciemi.

Výsledky banky JPMorgan nabízejí první pohled na to, jak se největším bankám dařilo v bouřlivém čtvrtletí. Konkurenti Wells Fargo & Co. a Citigroup Inc. rovněž podávají zprávy v pátek, zatímco PNC Financial Services Inc. zahajuje výsledky regionálních věřitelů.

"Americká ekonomika je i nadále vcelku zdravá - spotřebitelé stále utrácejí a mají silné rozvahy a podniky jsou v dobré kondici," uvedl v prohlášení generální ředitel Jamie Dimon. "Bouřkové mraky, které jsme sledovali v uplynulém roce, však zůstávají na obzoru a k těmto rizikům se přidávají i otřesy v bankovním sektoru."

Akcie JPMorgan, které do čtvrtka klesly o 3,8 % v letošním roce, v ranním obchodování v New Yorku vzrostly o 6 %.

jp morgan

JPMorgan zvýšil své rezervy na potenciálně špatné úvěry o 1,1 miliardy dolarů. Výsledky rovněž zahrnoval odpis ve výši 868 milionů dolarů za ztráty z investičních cenných papírů.

Dimon ve svém výročním dopise akcionářům na začátku tohoto měsíce napsal, že problémy v bance Silicon Valley, kterou v březnu zabavily regulační orgány, se "skrývají na očích". Předpověděl, že tato epizoda "ještě není u konce", a varoval, že následky budou cítit ještě několik let.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688