František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  12.04.2023 09:03:29

Regulátoři v USA vyhrnují rukávy a brojí proti kryptu

V mezičase, kdy v Americe zkrachovalo několik bank a celý sektor je neustále na hranici kolapsu, američtí regulátoři “zaklekávají” na kryptoměnové burzy, jako je Binance a Coinbase. Kdo je v tomto souboji David a kdo Goliáš? Jaké dopady na kryptoměnový trh můžou podobné útoky mít? A co na to Bitcoin? Na to se podíváme v dnešním článku.

O pádu Silicon Valley Bank a Signature Bank jsme psali již v našem dřívějším článku. Jak ale pád několika amerických bank souvisí s dnešním tématem? Někteří internetoví konspirátoři mluví o jedné z fází operace Chokepoint 2.0, která má mít za cíl odstřihnout lidi od možnosti pohodlně nakupovat kryptoměny pomocí svých bank. 

Chokepoint, což se ve volném překladu dá vyložit jako „úzké hrdlo“, by tedy měl být jakýmsi pokusem o „přiškrcení“ bujícího avšak dosud prakticky neregulovaného trhu s kryptoměnami. Je pravda, že výše zmíněné banky byly jedny z mála, které otevřeně hlásaly podporu kryptoměnovým byznysům a spousta „odborníků“ právě expozici vůči kryptoměnám zkratkovitě ráda udává jako hlavní příčinu jejich pádu.

Realita je spíš taková, že dvě výše zmíněné banky měly naprosto mizernou schopnost řídit riziko. Konkrétně v Silicon Valley Bank (dále SVB) měli dlouho na pozici manažerky pro řízení rizik ženu, která za svoje hlavní přednosti a silné stránky pro tuto pozici uváděla svoji barvu kůže a lesbickou orientaci. Dokonce celých 8 měsíců před samotným krachem SVB tato pozice nebyla v bance obsazena vůbec. A podle toho banka taky dopadla.  

Věřte nevěřte v kryptosvětě

Než však operaci Chokepoint 2.0 odsoudíme jako prachsprostou konspiraci, pojďme se na podezřelý souběh událostí podívat blíže. Dvojka v názvu totiž odkazuje na pod nátlakem zpětně oficiálně přiznanou operaci Chokepoint z doby prezidenta Obamy. Americká vláda se tehdy snažila „uškrtit“ podobně raketově bující byznysy jako byly minutové půjčky, online-poker (obecně hazard), lokální obchody se zbraněmi nebo ropné a uhelné společnosti. Kam nemůže regulátor, nastrčí se přátelské „doporučení“ pro systémově důležité banky, jak se k podobným zákazníkům mají chovat pod pohrůžkou vysokých pokut a dlouhých a drahých soudních tahanic. 

Nutno říct, že všechny zmíněné způsoby podnikání byly v té době v Americe naprosto legální (a byť mnohdy více regulované, jsou i dnes), přesto se Obamově administrativě podařilo daná odvětví „přeorat“ naprosto brutálním a mnohdy destruktivním způsobem. Není tedy úplně od věci si představit, že v Operaci Chokepoint 2.0 může jít o podobný záměr s kryptobyznysem. 

Nebudeme se zde pouštět do spekulací, jaký je konečný cíl tentokráte Bidenovy administrativy a Operace Chokepoint 2.0. Pro ty z vás, které toto téma zajímá blíže doporučím přečíst skvělé shrnutí od známé osobnosti kryptoměnového světa Nica Cartera a názor si můžete udělat vlastní. Nick Carter dává jasný signál, že na každém šprochu je pravdy trochu. Faktem totiž je, že se v Americe dějí velké věci. Na mysli máme především žaloby amerických regulatorních úřadů na největší kryptoměnové směnárny Binance a Coinbase. 

Binance v hledáčku, Bitcoin je v pohodě

Naštěstí i američtí regulátoři vidí rozdíl mezi Bitcoinem, který vnímají jako komoditu, a kryptem, které prakticky ve všech případech překračuje rámec „neregistrovaných cenných papírů“, což je něco, co v Americe nesou hůře, než leckteré jiné zločiny.

Všechny žaloby a vyšetřování ze strany regulatorních úřadů, které se skrývají pod zkratkami jako je SEC, OCC, CFTC, FDIC nebo DoJ – tedy všechny úřady od Komise pro cenné papíry a burzy až po americké Ministerstvo spravedlnosti tak míří právě na praktiky týkající se obchodování a stakingu jiných kryptoměn a stablecoinů, než je Bitcoin. 

Jedinou výjimkou tohoto zacílení je pravděpodobně žaloba přímo proti zakladateli Binance Changpengu Zhaovi (známému jako „CZ“). Ten je obviněn z toho, že mj. prováděl tzv. Insider trading. Podle dostupných informací měl otevřených až 300 účtů pod falešnými identitami a obchodováním kryptoměn mezi nimi vytvářel nereálné objemy zobchodovaných transakcí a doslova obchodoval „proti“ svým klientům. To se má týkat mnoha kryptoměn v čele však s jejich „vlastní kryptoměnou“ BNB.

Dalšími body žaloby je například přehlížení obchodování teroristických skupin jako je Hamás nebo porušování platných regulí, kdy údajně aktivně povzbuzovali americké občany, aby obcházeli jejich vládní nařízení a obchodovali služby, které jim neměly být v jejich regionu k dispozici. Perfektní shrnutí výše zmíněného můžete v češtině přečíst například na Czechcrunchi

K soudu jde i Coinbase a má nabito

Wells notice, tedy jakousi americkou obdobu „předžalobní upomínky“ obdržela i největší americká burza Coinbase. Ta dle jejího majitele Briana Armstronga půjde k soudu dobrovolně a ráda. Zatímco konkurenční Kraken v podobném případu asi měsíc dozadu raději zaplatil pokutu 30 milionů dolarů a stakingové služby na americkém trhu přestal nabízet, Coinbase se očividně cítí mnohem silnější v kramflecích a argumentech v souboji s SEC.

Je dobře, že se Coinbase nevzdává. Kraken tímto krokem výrazně oslabil na americkém trhu. Z tohoto trhu se dobrovolně stahuje i jedna z dalších velkých burz, Bittrex. Spojené státy tak během krátké doby “prošustrovaly” ekonomický kapitál a náskok na tomto poli, který snadno získaly po vytlačení krypta z totalitní Číny. Zde je vidět, že jak regulátoři zaspali, nyní je jejich reakce proti kryptu až přehnaná a spíše destruktivní. 

Je totiž pravda, že SEC mohla Coinbase již dávno navrhnout regulatorní rámec pro staking kryptoměn, podle kterého by se ráda zařídila nejen Coinbase, ale i výše zmíněný Bittrex, Kraken a další. Ale SEC pouze vyhrnula rukávy a snaží se rozdávat rány, aniž by zápas oficiálně začal. Držme v tomto případě Coinbase palce.

Slepá a pomalá spravedlnost

Z dalších zátahů amerických regulátorů proti kryptoměnám v čele s několikrát zmíněnou SEC jde potom zmínit zakleknutí na influencery propagující kryptopodvody, jako byla Lindsey Lohan, Kim Kardashian nebo třeba afroamerický zpěvák Akon. Ti totiž zneužívali svého influencerského statusu a cpali svým sledujícím do chřtánu tokeny, které v drité většině případů skončily podvodem na diváky. „Za uši“ dostal i tvůrce kryptoměny Tron, Justin Sun, a celkové pokuty v těchto případech jdou do milionů dolarů.

Tohle už ale s operací Chokepoint nemá nic společného, zde jde jenom o klasicky až příliš pomalu pracující mlýny spravedlnosti a nutno říct, že všichni výše zmínění si klepnutí přes prsty jednoznačně zasloužili.

Boj za nezávislost a právo těžby

Zakončíme raději na pozitivní notě a podíváme se na aktivity opačným směrem, tedy na ty, které mají pozici kryptoměn – především pak Bitcoinu - posílit a maximálně legalizovat. Za zmínku tak stojí např. aktivita Texaských zákonodárců směrem k ukotvení práva na držení a fungování Bitconu, a především pak jeho těžby, která se opakovaně dostává pod palbu kritiků kvůli vysoké spotřebě energií a možným environmentálním dopadům. Tento FUD, tedy útok na Bitcoin, už sice byl mnohokrát vyvrácen, ale objevuje se stále v nových podobách. I proto vznikl tento návrh nové legislativy, aby těžařům Bitcoinu poskytl klid na práci a stabilní regulatorní podmínky.

V Minnesotě potom zase předložili návrh na zákaz CBDC, tedy digitálních měn centrálních bank z obav (a podle všeho oprávněných, jak ukazují případy z Číny nebo Nigérie) z jejich možného zneužití k totalitním praktikám. CBDC jsou velmi zajímavé téma, kterému se budeme vbrzku věnovat podrobněji i my v Simplecoinu v jednom z dalších článků.

Každopádně je velmi zajímavé sledovat, jak se „starý“ systém brání výpady, žalobami a útoky regulátorů na nově rostoucí odvětví. Něco starého zde zaniká a něco nového vzniká a my teprve uvidíme, jak se to celé vyvrbí. Ale tak jako vždy v našem světě se to nejspíš neobejde bez pár třísek. Ty jsou ale při kácení lesa normální. Takže udržte nohy v teple a… buďte jako Bitcoin.

A co na to ten Bitcoin?

Bitcoinu je to totiž všechno jedno. Ten od počátku roku totiž připsal celkem 70 % svojí hodnoty a nadále drží pozici nejvýnosnějšího aktiva roku 2023. To je na rok, kdy se celý svět potácí na hranici obrovské finanční krize, krásný výsledek. Proč Bitcoin roste zrovna v těchto podmínkách jsme shrnuli v našich článcích. V prvním z nich jsme blíže rozebírali pády bank a jakou příležitost v tom větří Bitcoin. V tom druhém jsme se na podobné téma podívali ještě optikou tzv. Bitcoinových cyklů. A koupit Bitcoin potom můžete přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin

František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688