Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.04.2023 09:17:00

Podle El-Eriana by letošní snižování sazeb byla chyba, stínový bankovní sektor má slabá místa - Víkendář

Mohamed El-Erian, který mimo jiné působí jako poradce u Allianz, hovořil na Bloombergu o situaci v bankovním sektoru. Nejtěžší tenze jsou podle jeho názoru pryč, ale to neznamená, že se situace úplně uklidnila. Od témat, jako je likvidita, se nyní pozornost přesouvá například k dostatečnému objemu kapitálu bank.

Ekonom uvedl, že nyní existuje shoda na tom, že problémům, jakým čelila Silicon Valley Bank, mohla a měla zabránit regulace. Jinak řečeno, musí dojít ke změně v přístupu regulátora, ale El-Erian dodal, že ten zase nesmí být přehnaně přísný. Pak by totiž došlo ke změně chování bank, které by se staly příliš opatrné, což by se projevilo v celém hospodářství.

El-Erian míní, že bankovnictví stojí na důvěře, a pokud se ta začne ztrácet, odvětví se dostává do problémů. SVB pak měla problém se zranitelností své rozvahy, Credit Suisse zase se zranitelností celého podnikatelského modelu, která přetrvávala po delší dobu. K současné situaci pak přispěl i prudký růst sazeb, který proběhl během velmi krátké doby. Velmi rychlý pak byl i vývoj u obou zmíněných bankSVB během pár dní ztratila obrovské množství vkladů a „druhá největší švýcarská banka přestala existovat“.



Ekonom uvedl, že se banky budou muset „vyvíjet“, měnit své podnikatelské modely. Z hlediska regulace je na místě přemýšlet o nutných rezervách na straně likvidity i kapitálu. Samostatným tématem je pak stínový bankovní systém v USA. Expert uvedl, že se ví o přesunu určitých rizikových aktivit směrem od velkých bank právě do této části finančního systému. „Nebanky“ pak nyní do značné míry fungují podobně jako tradiční velké banky.

Podle El-Eriana „víme, že ve stínovém bankovním sektoru se nachází výrazná slabá místa, musíme ale přijít na to, kde konkrétně.“ Na dotaz, zda je tento stav chybou centrální banky, ekonom odpověděl: „Představme si, že někdo vjede autem do mlhy, ale pokračuje v rychlé jízdě, protože se domnívá, že se mlha rychle rozplyne. Ta ale naopak zhoustne, řidič ještě nějakou chvíli jede rychle a pak rychle šlápne na brzdy. Dá se s takovým stylem jízdy čekat nehoda? Ano, dá.“

Ekonom tedy podle svých slov není překvapený tím, že přehnaná víra v přechodnost inflace, následné šlápnutí na brzdy a prudký růst sazeb sebou nesou tenze. Co by tedy americký Fed měl dělat nyní? Podle El-Eriana by bylo největší chybou začít snižovat sazby s tím, že hrozí zamrznutí nabídky úvěrů. Takový krok by podle ekonoma zhoršil vývoj na straně inflace a stabilitě finančního systému by také nepomohl, naopak. Co tedy radí? Viz druhou část rozhovoru zítra.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688