Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.04.2023 08:01:00

Repríza globální finanční krize není pravděpodobná. Sázky na letošní snížení sazeb Fedem o celkových 75 bps jsou však mylné

Krach Silicon Valley Bank vyplavuje vzpomínky na globální finanční krizi, ale šance, že se bude krize před 15 lety opakovat, jsou malé, argumentuje Bloomberg. A dodává, že z tohoto důvodu vypadá současné nacenění tří snížení sazeb Fedem do konce letošního roku jako velmi nemístné.

Nedostatečné katalyzátory

Společným jmenovatelem finanční krize byla fenomenální expozice bank, které byly příliš velké na to, aby zkrachovaly, a dalších finančních institucí na zajištěné dluhopisy a rizikové hypotéky. Tehdy byla vlna krize dechberoucí a zasáhla i největší jména finančního sektoru od Citigroup, přes Bear Stearns, AIG, Fannie Mae, Washington Mutual až po Lehman Brothers.

Aktuálně to však nevypadá, že by se v rozvahách poskytovatelů půjček, kteří jsou nyní v centru pozornosti, skrývala stejná škála toxického hořlavého materiálu. Zkázu SVB způsobilo špatné řízení toků vkladů a také její fatální lhostejnost k důsledkům utahování měnové politiky Fedem. Rychle stoupající sazby v reakci na vysokou inflaci přitom vyžadují, aby se banky držely základních pravidel správy rozvah. Samozřejmě tu mohou být i další firmy, jejichž rozvahy by mohly být podobně zranitelné, ale ta největší jména mezi nimi pravděpodobně nebudou.



Dominový efekt zažehnán


Od roku 2011 označila Rada pro finanční stabilitu několik amerických bank za systémově důležité. Od nich se nyní vyžaduje, aby si odkládaly větší část kvalitnějšího kapitálu do rezerv, čelily přísným zátěžovým testům a řídily se novými a přísnějšími regulacemi likvidity. SVB, středně velká banka, do tohoto okruhu nespadala. Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by některá z nich měla významnou expozici na kritizované banky.

Ve své nejnovější zprávě o finanční stabilitě z listopadu Fed usoudil, že „kapitálové poměry založené na riziku banky zůstaly uprostřed rozmezí, které tu je od roku 2010, a zátěžové testy ukazují, že systém zůstává vůči vážné recesi odolný“. To neznamená, že v současném rámci zátěžových testů nejsou mezery. Jde o to, že zavedená ochranná opatření mohou být dostatečně robustní na to, aby odvrátila pohromu zahrnující hlavní banky.

Peníze za problémové cenné papíry

Zatímco první jiskry, které zažehly finanční krizi, bylo možné zpozorovat již v roce 2007, bylo potřeba několik kalamit a krach vícero finančních firem, než vznikl program zpětného odkupu problematických aktiv (TARP). Tentokrát však Fed rychle přišel s programem termínovaného financování, který v podstatě umožňuje bankám (pravděpodobně těm, které se mohou po rychlém růstu úrokových sazeb potýkat s nesnázemi podobnými SVB) půjčovat si se zástavou těchto ztrátových cenných papírů za 100 centů za dolar. Toto rychlé zajištění pomohlo zmírnit nejhorší obavy střadatelů i investorů.

Pozor na rychlostní retardéry

Výše uvedené nemá naznačovat, že je vše v normálu. Naopak. Aktiva, jako jsou komerční nemovitosti a úvěry s pákovým efektem, by mohla být velmi nebezpečná, protože Fed ve zvyšování sazeb pokračuje, aby zkrotil inflaci, zatímco Moody’s reviduje rating First Republic Bank a pěti dalších amerických bank.

Následující dny a měsíce pravděpodobně budou pro Fed i obchodníky s úrokovými sazbami testem. Ale je vysoce nepravděpodobné, že by americká centrální banka do konce roku snížila sazby o kumulativních 75 bazických bodů.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688