Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.04.2023 07:48:24

Opatrné oživení domácí ekonomiky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Únorové statistiky z tuzemského průmyslu i zahraničního obchodu dnes podle našeho odhadu po poměrně slabých údajích z počátku letošního roku ukážou na mírný nárůst ekonomické aktivity. Pokud by však průmyslová výroba zůstala i nadále v útlumu, představovalo by to riziko dalšího mezičtvrtletního poklesu domácí ekonomiky. Na globálních trzích je dnešek posledním obchodním dnem před Velikonocemi. Kalendář ale zásadní data nenabídne, a tak se zraky trhů budou patrně upírat hlavně k odpolednímu vystoupení J. Bullarda z Fedu na téma ekonomického výhledu.

Průmysl i zahraniční obchod v únoru zaznamenaly zlepšení

Tuzemská průmyslová produkce, kterou na začátku roku znovu zasáhly problémy v subdodávkách, podle našeho odhadu v únoru mírně meziměsíčně vzrostla. Po prudkém poklesu v lednu o 2,6 % m/m očekáváme její nárůst o 1,4 % m/m (SA). Finalizace rozpracované výroby pravděpodobně podpořila produkci v automobilovém průmyslu, zatímco normalizace počasí vedla k nárůstu produkce energetického odvětví. Vyšší průmyslová produkce by se v kombinaci s nižší hodnotou dovážených energií měla odrazit i v přebytku zahraničního obchodu. Sezónně očištěná obchodní bilance podle našeho odhadu v únoru (po lednovém deficitu ve výši 2,5 mld. CZK) dosáhla +3,6 mld. CZK (bez očištění 14,6 mld. ). Více zde: http://bit.ly/3ZMNjue.

Poslední obchodní den před Velikonocemi z pohledu globálních trhů zásadní data nepřinese. V pátek budou trhy na obou stranách Atlantiku zavřené. Americké burzy se znovu otevřou v pondělí, ty evropské až v úterý. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti z USA pravděpodobně i v minulém týdnu zůstal nízký. Klíčová data z amerického trhu práce v podobě nových pracovních míst v nezemědělském sektoru za březen ale budou zveřejněna až v pátek.

Slabší data z USA přiživila sázky na obrat Fedu

Statistiky domácích maloobchodních tržeb pokračují ve vysoké volatilitě. Na zmírnění meziročního poklesu tržeb z lednových -6,8 % na -6,4 % (zatímco tržní konsenzus činil -7,0 %) se výrazně podepsala revize dat v předchozích měsících. V samotném únoru maloobchodní tržby bez prodejů aut meziměsíčně klesly o 0,4 %, zatímco měsíc před tím zaznamenaly nárůst o 0,8 %. Nadále tedy platí, že statistiky maloobchodních tržeb jsou v posledních měsících výrazně volatilní a často revidované, a pro predikci vývoje ekonomiky tedy i méně spolehlivé. Přes včerejší data však podle nás předstihové indikátory stále ukazují spíše na mírné oživení spotřeby domácností v Q1 23. Více zde: http://bit.ly/40LyhX2.

Americká data z trhu práce i služeb přinesla zklamání. Oproti očekávaným 210 tis. novým pracovním místům jich nakonec podle březnového ADP reportu přibylo pouze 145 tis. Ve stejném směru překvapil i ISM ze služeb, v rámci kterého výrazně poklesla složka nových objednávek. To přiživilo nejen obavy z recese, ale i sázky na obrat měnověpolitického kormidla ze strany Fedu. Americké tržní úrokové sazby se tak včera snížily na kratších splatnostech o více než 10 bb. Do konce roku je tak již trhem zaceněn pokles sazeb ze současné úrovně o cca 75 bb. Přestože evropské tržní sazby propadly méně, dolar včera těžil z pozice bezpečného přístavu, když v páru s eurem posílil o 0,4 % na 1,090 USD/EUR. Česká koruna se po většinu dne pohybovala lehce nad 23,40 CZK/EUR. Navázala tak na úterý, kdy k euru krátce atakovala nejsilnější úrovně od začátku března.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688