OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.04.2023 12:00:00

V Německu je více mladších účastníků dopravních nehod než těch starších

 V Německu je více mladších účastníků dopravních nehod než těch starších
5.4.2023 Zahraničí

Starší lidé jsou podle svého podílu na celkové populaci Německa řidčeji zapojeni jako účastníci dopravních nehod v porovnání s mladší generací. Jak sdělil Spolkový statistický úřad Destatis, v roce 2021 figurovalo v nehodách s újmou na zdraví celkem 66 812 osob ve věku 65+, tedy 14,5 % všech účastníků nehod.

Přitom v témže roce 2021 bylo ve věku 65+ v Německu celkem 22,1 % lidí. Menší zapojení do nehod na silnicích může souviset mimo jiné s tím, že starší lidé nedodržují pevný pravidelný režim cest do práce a z práce a tím pádem se pohybují v provozu méně než mladší spoluobčané. Ve vysokém věku rovněž klesá využití dopravních prostředků, jako jsou automobily nebo kola.

Těžké následky nehod: třetina mrtvých ve věku 65+

V roce 2021 se stalo účastníky nehod v silničním provozu celkem 45 123 osob ve věku 65+, přičemž 868 z nich přišlo o život, dalších 11 169 osob v této věkové skupině bylo těžce zraněno. Celkem činil podíl seniorů na všech registrovaných nehodách 13,9 %, nicméně v případě obětí na životech to byla více než třetina (33,9 %).

Je to dané tím, že starší osoby utrpí v průměru zpravidla těžší zranění než mladší účastníci nehod. Například podíl seniorů při nehodách s těžším zraněním činil 24,8 %, zatímco u osob ve věku pod 65 let to bylo „jen“ 15,7 %, tedy významně méně. Osoby starší 65 let mají také nižší pravděpodobnost, že dopravní nehodu přežijí. Zatímco podíl usmrcených lidí při nehodách ve věku pod 65 let vycházel v roce 2021 na 0,6 %, u seniorů 65+ byl 1,9 %. V těchto číslech se zrcadlí horší fyzická kondice seniorů a tím i menší odolnost. Dále jsou senioři častěji účastníky silničního provozu jako nechránění chodci, čímž se vystavují vyššímu riziku střetu a těžkého zranění v kolizi s jedoucím dopravním prostředkem.

Starší šoféři v případě nehod často hlavními viníky

Jsou-li senioři zapojeni do dopravní nehody v roli řidičů, ve více než 2/3 případů (konkrétně v 68,2 %) nesou hlavní zavinění za jejich vznik. U osob za volantem ve věku 75+ byli hlavními viníky vzniklých havárií dokonce 3 řidičů (75,9 %). Přitom se liší příčiny nehod způsobených seniory od nehod způsobených mladšími ročníky. Řidiči osobních aut v seniorském věku například častěji než ostatní řidiči ve věku do 65 let nedají přednost jiným vozidlům (21,5 % versus 16,7 %). Problematické je o odbočování, obracení auta nebo couvání, vjíždění nebo napojování. Tyto manévry se podílejí na nehodách starších řidičů z 22,2 % oproti podílu mladších 65 let ve výši 18,4 %.

Naopak seniorům za volantem lze řidčeji vyčítat, že by nedodrželi odstup od vozidla jedoucím před nimi (10,9 % versus 15,9 %), že nepřizpůsobili rychlost vozidla (5,3 % versus 13,1 %), anebo že řídili svůj vůz pod vlivem alkoholu (1,0 % versus 4,0 %).

Vybavenost vozidly v domácnostech seniorů

Velká část starších lidí využívá pro svoji mobilitu individuální dopravní prostředky, nicméně jejich používání ve vysokém věku je stále vzácnější. To se ukazuje na vybavenosti domácností seniorů auty a jízdními koly: v loňském roce mělo 77,0 % domácností osob s hlavním příjmem ve věku 65 až 69 let nejméně jedno auto, 77,7 % domácností ve věkové skupině 70 až 79 let také alespoň jedno auto, ale ve věkové skupině 80+ byly domácnosti vybaveny autem v necelých dvou třetinách případů (65,2 %). V domácnostech letitých občanů s hlavním příjmem tak bylo automobilů už mnohem méně než v průměru všech domácností bez ohledu na věk v Německu (podíl 77,6 % německých domácností mělo v roce 2022 alespoň jedno auto). Nejvyšší vybavenost auty byla v domácnostech věkové skupiny 45 až 54 let (83,4 %).

U bicyklů je návaznost na věk majitele patrnější ještě dříve. 78,3 % všech německých domácností bylo vybaveno v loňském roce minimálně jedním kolem. V domácnostech osob s hlavním příjmem ve věkové skupině 65 až 69 let činil podíl s kolem nebo koly 73,4 %. Ve věkové skupině 70 až 79 let měly doma bicykl ještě více než 2/3 domácností (69,2 %). Nad 80 let ovšem klesá vybavenost tímto jízdním prostředkem v Německu téměř k polovině domácností (51,6 %).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688