ppas.cz (Pražská plynárenská)
Energie  |  05.04.2023 10:21:29

Pražská plynárenská a snižování emisí v Praze

snižování emisí

V návaznosti na úspěšně realizované projekty Teplo pro Kbely a Teplo pro Prahu během posledních dvou let, byla na konci loňského roku dokončena fúze společnosti 4. energetická. Pražská plynárenská se tak stává významným dodavatelem tepla a zásadně přispívá ke snižování emisí CO2 na území hl. m. Prahy.

Dlouhodobě udržitelná a zelená řešení existují a v koncernu Pražská plynárenská se jim intenzivně věnují. Společnost se významně podílí na plnění Klimatického plánu HMP, jehož cílem je snížení emisí v oblasti teplárenství a energetiky o 60 % do roku 2030 proti současnému stavu. Pražská plynárenská v souvislosti s výše uvedeným vypracovala Návrh nové teplárenské strategie Prahy viz. rámcový souhrn v příloze.

Společnost je součástí realizačního týmu pro klíčový projekt „zeleného tepla“ pro Prahu. Principem je využití tepla z odpadních vod ÚČOV Císařský ostrov, pro vytápění Prahy pomocí velkých průmyslových čerpadel typu voda/voda. Tepelný výkon takového soustrojí se pohybuje v rozsahu 10-20 MW. Tato čerpadla využívají jako médium čpavek a jejich výstupní teplota se pohybuje na úrovni až 95°C. Na trh se již dostávají i vysokotlaká tepelná čerpadla jejichž médium je kapalné CO2 a jejich tepelný výkon se pohybuje na úrovni více jak 30MW na jedno soustrojí s výstupní teplotou až 110°C. Přičemž průměrný topný faktor, se dle charakteru využití, pohybuje na hodnotách COP = 3 - 3,5. To znamená, že z každé 1 MWh elektrické energie se vyrobí 3-3,5 MWh tepelné energie. Jen pro srovnání elektrický kotel s účinností 93% vyrobí z každé 1MWh elektrické energie jen 0,93 MWh tepla a kondenzační plynový kotel s účinností 98% pak vyrobí z každé 1 MWh zemního plynu 0,98 MWh tepla. Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) v Praze-Bubenči se tak zanedlouho stane významným zdrojem tepla pro Prahu. Plánované energocentrum na Císařském ostrově téměř odstaví dva současné plynové zdroje: výtopnu Juliska a teplárnu Veleslavín. Obě pro výrobu tepla a elektřiny využívají zemní plyn.

„Tento projekt, jehož jsme součástí, otevírá velkou přeměnu zdrojů tepla pro Prahu na tzv. obnovitelné zdroje teplaOZE. Praha se tak po vzoru jiných evropských velkoměst, jako je Vídeň, Stockholm, Helsinky, Berlín, Kodaň a jiné, vydává cestou využitím obnovitelných zdrojů, které má na svém území k dispozici. Připravují se i další projekty na využití tepla z vody ve Vltavě. Dnes je tak již vytápěna např. budova Národního divadla. Jako uvedená velkoměsta, Praha se vydává cestou konsolidace a výstavby svého teplárenského majetku prostřednictvím 100% vlastněné společnosti jakou je Pražská plynárenská a.s.“ Petr Heincl vedoucí odboru Teplárenství v Pražské plynárenské a.s.

V rámci odborného semináře (11.4. 2023)

PRAHA ZAHAJUJE DEKARBONIZAČNÍ PROJEKT: TEPLO Z ODPADNÍCH VOD“ vystoupí:

• Jan Chabr (MHMP) k tématu „Praha a energetická koncepce“

• Petr Heincl (PP) k tématu „Nová strategie teplárenství hlavního města Prahy“,

• Ludvík Baleka (Prometheus energetické služby) k tématu „Akviziční projekty teplárenského majetku HMP a MČ“,

• Jiří Rosický (PVS) k tématu „ÚČOV Císařský ostrov/Využití tepla z odpadních vod

• Petr Heincl (PP) k tématu „Případová studie Vídeň

Pražská plynárenská patří tradičně mezi nejvýznamnější tuzemské dodavatele energií. Svou konkurenceschopnost zakládá na zázemí stabilní a silné společnosti ve vlastnictví hlavního města Prahy. V průběhu času prošla Pražská plynárenská vývojem odrážejícím společenské změny, technologický pokrok a byla opakovaně prověřena různými obtížnými a nenadálými situacemi, ve kterých obstála a díky nimž získala neocenitelné znalosti a zkušenosti. Dnes je moderní a prosperující energetickou společností, která je schopna reagovat na měnící se požadavky svých zákazníků, na výzvy nové energetiky a probíhající globální změny v energetickém sektoru. Její dceřiná společnost Pražská plynárenská Distribuce je provozovatelem distribuční plynovodní soustavy v Praze a okolí, kde provozuje téměř 4,5 tisíce kilometrů plynovodních sítí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688