Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.04.2023 11:51:03

Proč je zachování těžby bitcoinů důležité pro ekonomiku, národní bezpečnosti a životnímu prostředí?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Těžba bitcoinů

Snad každý, kdo se zajímá o kryptoměny, již někdy slyšel o tzv. těžbě kryptoměn, potažmo bitcoinu. Aktuálně se kryptoměny těží dvěma způsoby. Méně energeticky náročnou metodou je metoda Proof-of-Stake. Více energeticky náročnou těžbou je metoda Proof-of-Work (PoW). Tato metoda těžby je největším trnem v oku některých politiků a ekologů. Nutno však podotknout, že těžba patří ke kryptoměnám přinejmenším stejně jako střídání dne a noci. Je to právě samotná těžba, která slouží zejména k budování globální digitální sítě pro ukládání hodnoty bez potřeby banky nebo jiného zprostředkovatele a pro vzájemnou výměnu. A co je podstatné, dnes se již jedná také o jedno z nejekologičtějších odvětví na světě.

Cambridgeské centrum pro alternativní finance (Cambridge Centre for Alternative Finance) odhaduje, že celosvětová těžba bitcoinů spotřebuje kolem 0,6 % světové produkce energie. Taková spotřeba energie je srovnatelná zhruba se spotřebou všech ledniček v USA. Když bychom chtěli vzít v potaz celosvětovou spotřebu ledniček, bude tato spotřeba několikanásobně vyšší, než těžba bitcoinů. Těžba bitcoinů je dokonce mnohem úspornější než provoz datových center nebo datových sítí.

Spotřeba energie

Těžba bitcoinů tak v celosvětovém porovnání s jinými obory spotřebovává velmi malé množství energie. Navíc dávno pryč jsou doby, kdy většina spotřebované energie pocházela z elektráren na fosilní paliva. Díky iniciativě samotných těžařů jsou k těžbě bitcoinů využívány obnovitelné zdroje. Z údajů Komory digitálního obchodu (Chamber of Digital Commerce) vyplývá, že až 60 % spotřebované energie pochází z obnovitelných zdrojů. Navíc těžba bitcoinů má tu přidanou hodnotu, že pomáhá vytvářet odbyt v době mimo špičku pro přerušované zdroje energie, jako je solární či větrná energie.

Další přidanou hodnotou těžby bitcoinů je to, že na rozdíl od jiných datových center se těžební hardware může během chvilky vypnout. K těmto případům dochází v době se zvýšenou vysokou poptávkou po obnovitelné energii během výkyvů počasí. Díky ochotě těžařů se tak předchází nestabilitě přenosné soustavy a omezuje se tím spuštění dodatečných zdrojů energie jako elektráren poháněnými fosilními palivy.

Zákaz těžby

I přesto jsou stále slyšet hlasy, které se snaží těžbu bitcoinů démonizovat s odkazem na neekologické nastavení těžby. Poté, co renomované instituce prokázaly naprosto mizivý podíl těžby na znečišťování a spoluvytváření uhlíkové stopy (jen 0,1 %), začali se tito kritici odvolávat na tzv. údaje o "mezních emisích". Tzn., že ze všech těžařů vyberou jen zlomek podniků, které se jim z nějakých důvodů nelíbí, a tvrdí, že tyto podniky spotřebovávají příliš mnoho energie. Nejen, že taková interpretace je naprosto zavádějící, ale tímto způsobem by se mohlo kritizovat jakékoliv odvětví trhu. Proč stejné praktiky nepoužívají na jiné oblasti trhu, je nasnadě. Jejich cílem je v tom lepším případě jen omezit těžařům přístup k energiím a zavést vysoké daně, aby donutili dotčené těžaře opustit trh, na kterém aktuálně fungují. V horším případě je pokusit se celé odvětví těžby úplně zakázat.

Na obhajobu těžařů je zapotřebí zmínit, že těžba bitcoinů žádné emise nevypouští. Ke svému provozu vyžaduje počítače, které spotřebovávají elektřinu stejně jako jakákoliv jiné spotřebiče (viz lednice výše) či jiná datová centra. Poté, co v roce 2021 Čína zakázala všechny aktivity spojené s kryptoměnami, vystřídaly ji na pozici kryptografické světové jedničky Spojené státy americké. Ty však jsou oproti jiným státům na špičce, co se těžby z obnovitelných zdrojů týče. Lídrem v těžbě bitcoinů v USA je Texas. A přesto, že je Texas vyhlášený zároveň těžbou ropy, elektřinu pro spotřebu vyrábí výhradně z obnovitelných zdrojů. Podle Americké asociace pro čistou energii (The American Clean Power Association) dokázal Texas už v roce 2021 zapojit do spotřeby téměř třikrát více obnovitelné energie než Kalifornie, která skončila za Texasem na druhém místě.

Otázka bezpečnosti

Vytlačení těžby pod záminkou ekologie bude znamenat pouze to, že se těžaři přesunou do států, které zdroje energie pro těžbu neřeší. Boj za čistší těžbu tím dostává značnou trhlinu. Navíc státy, které nijak neregulují těžbu, nemají nastavená ani žádná jiná regulační opatření. Může tak z těchto lokalit docházet k páchání trestné činnosti a tamní orgány proti tomu nijak nezasahují. Například co se týče Ruska, tak nebývá výjimkou, že trestnou činnost dokonce samy státní orgány organizují. Rusko je světovou jedničkou v útocích pomocí ransomwaru a zneužívání kryptoměn, stejně jako tradičních finančních zprostředkovatelů. Přičtěme k tomu fakt, že patří i ke světové špičce, co se vypouštění metanu do ovzduší týče a riziko ohrožení bezpečnosti je na světě.

Rusko zároveň již nyní patří mezi pět největších jurisdikcí pro těžbu bitcoinů a neustále usiluje o další podíl na trhu. Bylo by tak krátkozraké vymýšlet a nastavovat taková pravidla hry, která by v důsledku jen posilovala podíl Ruska na těžbě bitcoinů. Vzpomeňme na loňské vydírání Evropy manipulací s cenou a objemem dodávaných fosilních paliv Ruskem do Evropy. Rusko by se určitě neostýchalo využít těžbu bitcoinů ke svým politickým a mocenským hrátkám.

Zaměstnanost

Jako poslední argument, proč je dobré digitální aktiva nezakazovat, ale jen maximálně úměrně regulovat, je nutné uvést vliv na zaměstnanost. Ačkoliv segment kryptografie je stále na začátku svého života, vytváří již tisíce pracovních míst. Většina těchto zaměstnanců navíc patří mezi vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, čímž do celého odvětví vnáší velkou míru přidané hodnoty. Dobře hodnocení zaměstnanci pak pro stát znamenají nezanedbatelnou příjmovou daňovou položku. 

Těžba bitcoinů je bouřlivě se rozvíjející odvětví, které je prospěšné pro životní prostředí, ekonomiku i národní bezpečnost.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688