praha8.cz (Praha 8)
Z regionů  |  03.04.2023 13:06:12

Městské části v Praze se spojily a vyzvaly Českou poštu k jednání o rušení poboček

Městské části v Praze se spojily a vyzvaly Českou poštu k jednání o rušení poboček

V bezprostřední reakci na v pátek zveřejněný seznam poštovních poboček, které Česká pošta a.s. plánuje od léta zrušit, svolali starosta Prahy 9 Tomáš Portlík a místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš jednání starostů pražských městských částí 1 až 22. Starostové a jejich zástupci jednali o situaci v Praze dnes od 11 hodin a domluvili se na jednotném postupu. Po České poště požadují osobní jednání, která by měla proběhnout dle slibu pověřeného ředitele státního podniku nejpozději do 21. dubna. Starostové žádají Vládu ČR, aby do doby, než budou tato jednání ukončena, neschvalovala deklarovaný plán rušení poštovních poboček.

Výsledkem společného jednání starostů 22 městských částí hlavního města je soubor čtyř usnesení, která schválili jednomyslně. Starostové mimo jiné označili dosavadní komunikaci České pošty směrem k městským částem za velmi nešťastnou. Informace o rušení poštovních poboček byla obcím a městům doručena do datových schránek v pátek okolo 1 hodiny ráno. Většina starostů se o tom, jaké pobočky budou v jejich městských částech zrušeny, dozvěděla nejprve z médií.

Vedle naprosto nedostatečné komunikace vidí pražští starostové zásadní problém v tom, jakým způsobem se o rušených pobočkách rozhodovalo. Česká pošta podle nich při výběru uzavíraných pošt nezohlednila specifika a lokální kritéria typu dopravní obslužnosti, územní bariérovosti, hustoty a počtu obyvatel. Jakým způsobem a podle jakých kritérií ale Česká pošta pobočky k zavření vybírala, není jasné. Se starosty tento klíč nikdo nekonzultoval, ani nekomunikoval.

„Jakkoli chápu ekonomické potíže pošty, se zavíráním poboček, aniž by byly informovány městské části, nemohu souhlasit. U nás v Praze 9 se podařilo udržet velmi vytížené pobočky ve Fénixu a na Proseku, jiné městské části rozhodnutí pošty zasáhlo mnohem vice.
Chceme s Českou poštou jednat, aby zůstala v budoucnu bez dalších "šokových" zpráv zachována dostupnost služeb. Je možné hledat ve spolupráci s městskými částmi modely, jak alespoň částečně provozovny pošty zachovat,“ říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík. A dodává: „Digitalizace není samo spásná a není u nás na takové úrovni, abychom poštu alespoň občas nepotřebovali - každodenní fronty na vytížených přepážkách jsou toho důkazem. Zároveň tu vždy má být alternativa. Česká pošta je státní podnik a rozhodnutí o rušení poboček nelze činit bez koordinace s městskými částmi. Budeme tedy koordinovat společný postup.“

“Problém není v transformaci České pošty, problém není ani v rušení 300 poštovních poboček. Ministr vnitra Vít Rakušan je po několika ministrech prvním, který před bobtnajícím problémem České pošty nestrká hlavu do písku, naopak situaci řeší. Problém ale vidím ve způsobu, jak rozhodování o rušení poboček proběhlo. Tedy bez účasti představitelů samospráv, od stolu a bez znalosti lokálních podmínek,” říká místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš, který ještě v pátek promluvil na semináři o transformaci České pošty v poslanecké sněmovně a od ministra vnitra i ředitele státního podniku dostal příslib dalšího jednání.

V Praze 3 by podle zveřejněného plánu rušení poštovních poboček měla ze současných šesti zůstat pouze jedna pošta. Pro bezmála 80 tisíc obyvatel je to dle názoru představitelů městské části naprosto nedostatečné.

Velký problém s počtem a výběrem poštovních poboček ke zrušení mají dále především v centrálních a lidnatých městských částech.

„Dlouho tajené a se starosty nijak nekonzultované rozhodnutí České pošty se nelíbí žádnému ze starostů velkých městských částí. Proto jsme se dnes jednomyslně shodli, že je třeba udělat maximum proto, aby byl tento záměr pošty se starosty rychle a řádně projednán a především zásadně přehodnocen,“ říká starosta Prahy 8, jedné z největších pražských městských částí, Ondřej Gros.


Plné znění schválených usnesení naleznete v příloze této tiskové zprávy:






K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688