Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2023 11:21:05

Investoři se vrhají na hotovost nejvíce od pandemie, ukazuje průzkum BofA

Investoři hromadí hotovost nejrychlejším tempem od pandemie. Znervózňuje je totiž série bankovních kolapsů a zároveň se poohlížejí po vyšších úrokových sazbách na peněžním trhu.

Podle stratégů Bank of America s odkazem na data EPFR Global nalili investoři do peněžních fondů během prvního čtvrtletí 508 miliard dolarů. Jde tak o největší čtvrtletní příliv od začátku pandemie Covid-19 před třemi lety. Jen za poslední dva týdny se do fondů peněžního trhu nahrnulo více než 100 miliard dolarů, dodali stratégové v čele s Michaelem Hartnettem.

"Honba za hotovostí pokračuje," napsali ve čtvrtečním komentáři a poukázali na to, že minulý týden se do této třídy aktiv přililo 60,1 miliardy dolarů. Mezitím akciové fondy naopak zaznamenaly odliv v objemu 5,2 miliard dolarů. To odpovídá komentáři Bank of America ze začátku minulého týdne, ve kterém uvedla, že hotovost je „přesvědčivou alternativou“ k akciím, dokud se ekonomický výhled nestabilizuje.

Index S&P 500 má podle cílové ceny Bank of America 4 000 bodů pro konec roku pouze malý prostor pro krátkodobý růst, uvedli ve středu stratégové vedení Savitou Subramanianovou. A hotovost nabízí výnosy kolem 5 %.

Kolaps Silicon Valley Bank a dalších menších bank, stejně jako šoková záchrana Credit Suisse Group ze strany UBS na začátku tohoto měsíce, zvýšily obavy o stav bankovního systému a podpořily averzi investorů riskovat. A úrokové sazby na 16letých maximech přispěly k přílivu do fondů peněžního trhu.

Aktiva ve fondech peněžního trhu v USA nyní dosáhla rekordních 5,2 bilionu dolarů, podle údajů Institutu investičních společností, přičemž více než 300 miliard z toho přibylo během tří týdnů do 29. března.

1

V týdenních tocích do akcií dominovaly alokace do technologií, které zaznamenaly příliv šestý týden v řadě, což znamená nejdelší vítěznou sérii pro tento sektor za téměř rok, uvedli stratégové BofA. Na vysoce kvalitní jména jako Apple, Amazon.com a Microsoft se totiž investoři dívají jako na útočiště. Tento příklon k technologiím vynesl Nasdaq 100 do nového býčího trhu, když index zavřel 20 % nad svým středečním minimem z 28. prosince. Mezitím klienti BofA tento týden stáhli z finančního sektoru 600 milionů dolarů, což je naopak největší odliv z tohoto sektoru za posledních 10 týdnů.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688