Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  03.04.2023 06:03:04

Tesla v 1. čtvrtletí dále zvýšila prodeje, růstem ji však převálcovala Buffettova čínská BYD

Americká společnost Tesla v úvodním čtvrtletí letošního roku pokračovala ve své růstové trajektorii. V meziročním srovnání 36% navýšení prodejů na první pohled působí solidně, oproti prodejům v posledním čtvrtletí loňského však 4% růst neindikuje žádný velký efekt z letošního značného zlevnění elektromobilů Tesla. Navíc při pohledu na samotnou produkci lze hovořit čistě jen o kosmetickém zlepšení.

Tesla totiž mezikvartálně vyrobila jen o zhruba 1 100 vozů více, resp. necelých 441 tis. Navíc zatímco se v posledním loňském čtvrtletí produkce luxusních elektromobilů Model S a Model X vyrobilo rekordních více než 20 tisíc, tentokrát o téměř 1 200 méně. Přímo však až zaráží, že k zákazníkům se dostalo jen něco přes polovinu vyrobených vozů Modelu S a X. Otázkou je, do jaké míry lze očekávat zlepšení například z důvodu doby transportu mimo USA, když Tesla v tiskovém prohlášení mj. uvedla: „Pokračovali jsme v přechodu na rovnoměrnější regionální skladbu vyrobených vozidel, včetně vozidel Model S/X v tranzitu do regionu EMEA a APAC. Tedy do Evropy, Afriky a na Střední východ, resp. do Asijsko-pacifického regionu. Připomenout navíc lze, že již v předcházejícím čtvrtletí Tesla neprodala asi 15% produkce svých luxusních vozů.

Tesla v 1. čtvrtletí 2023

 Zdroj: Tesla

Každopádně nadále hlavním firemním artiklem samozřejmě zůstávají Model 3 a Model Y. Prodaných zhruba 412 tisíc je novým rekordem. Stejně tak celkový výsledek necelých 423 tisíc prodaných firemních vozů. Zda však budou reportovaná čísla pro trh pozitivní, není zcela jasné. Odhady zmiňované na trhu byly poměrně různorodé. Ty pesimističtější počítali s 410 tisíci, optimistické naopak až s 451 tisíci. Dle společnosti FactSet se v průměru prodeje nicméně očekávaly o zhruba 9 tisíc vyšší, resp. na úrovni 432 tisíc. Negativně každopádně může působit, že Tesla vůbec nezmínila údaje o tahači Semi. Produkce, potažmo dodávky tak po prosincovém předání prvních kusů nejspíše zůstávají mizivé.

Investoři se v pátek evidentně nebáli možného reportu slabších čísel, když akcie Tesla (TSLA) přidaly více než 6 % k úrovni 207,50 USD. Tedy se značně přiblížily letošním únorovým maximům. Trh aktuálně firmu oceňuje na zhruba 656,5 mld. USD.

Čínská konkurence

Automobilka BYD, ve které téměř pětinový podíl kontroluje Warren Buffett, resp. skupina Berkshire Hathaway, je aktuálně v porovnání oceněna v přepočtu na zhruba jen 1/20, resp. 32 mld. USD. Vedle také jiných aktivit čínské firmy expanze rovněž dominantního automobilového byznysu BYD roste v porovnání mnohem výrazněji. Pokud se zahrnou také Plug-in hybridní vozy, tak automobilka BYD v daném „zeleném“ segmentu NEV (New Energy Vehicle) letos v úvodním čtvrtletí zákazníkům prodala přes 552 tisíc vozů. Meziročně o takřka 90 % více. Z toho samotných elektromobilů byla zhruba polovina, resp. téměř 265 tisíc. Tedy meziroční zlepšení o téměř 85 %. Produkci a prodeje společnosti Tesla letos jistě ovlivnily tradiční čínské svátky příchodu nového roku. Vzhledem k čistě čínské produkci zmiňované BYD jsou dopady u ní vlastně výraznější, jelikož v mezikvartálním porovnání firma ať už ve zmiňovaných prodejích, tak v samotné produkci zaznamenala pokles. Nicméně zajímavým údajem je jistě informace, že BYD ať už do aut či úložných systému letos již celkově dodala baterie o celkové kapacitě téměř 27 GWh.

 

Čínská Tesla, jak je také přezdíváno společnosti NIO, pak zvýšila v 1. čtvrtletí meziročně prodeje o více než pětinu na 21 tisíc elektromobilů. V mezikvartálním srovnání lze však rovněž hovořit o poklesu, když loni ve 4. čtvrtletí firma prodala dokonce přes 40 tisíc vozů. U NIO možno zmínit její stanice zajišťující rychlou výměnu baterií. Tedy technologii, kterou prvotně před lety představila Tesla, avšak do praxe ji dokonce v automatizované podobě uvedla právě až NIO. A evidentně v ní nadále vidí budoucnost, když pokračuje v rozšiřování sítě „Power Swap“ stanic, potažmo jejich další modernizaci. Koncem března začala nasazovat jejich třetí generaci, která teoreticky zvládne denně uskutečnit na 408 výměn baterií. V provozu jich je každopádně již přes 1 300, letos jich plánuje v souhrnu nainstalovat tisíc.

 

Prodejní čísla za letošní 1. čtvrtletí zveřejnila také XPeng. Díky především relativně prodejně silnému březnu se 7 tisíci vozy, prodala letos celkem 18 230 elektromobilů. Tak jako tak každopádně pro firmu horší výsledek. Mezikvartálně o 18 %, meziročně pak dokonce o téměř polovinu. Před rokem totiž za stejné období XPeng prodala tehdy rekordních přes 34,5 tisíce vozů.

Závěrem možno zmínit, že Tesla plánuje hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí zveřejnit ve středu 19. dubna po uzavření trhů.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Auto Moto:

Po 11:36  Auta pro 17leté? Češi jsou opatrní realisté Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Po 10:16  17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,85 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688