Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.04.2023 09:55:21

Největší optimismus na pražské burze za poslední více než dva roky. Index PX totiž v týdnu poskočil o téměř 5 %, čímž i přes negativní březen nakonec završil nejúspěšnější 1. čtvrtletí roku v historii indexu PX

  • i přes likviditně podprůměrný poslední týden objemy obchodů za březen nejvyšší za 10 měsíců (činily 17,15 mld. )
  • po rekordním únorovém téměř 62% podílu na likviditě se akcie ČEZ v březnu postaraly „sotva“ o 45 %
  • v březnu dokázaly z indexu PX posílit jen tři emise, pražská burza zažila nejhorší měsíc od loňského září
  • duben nabídne letošní první valné hromady, potažmo odstartuje dividendová sezóna

Pražská burza má za sebou výrazně volatilní březen. Index PX po předchozích poklesech tentokrát v uplynulém týdnu poskočil o nadprůměrných 4,79 % nad 1 352 bodů. Přesto to stačilo jen na zmírnění jinak březnového negativního vývoje. Problémy v bankovním sektoru nejen v zámoří, ale i na starém kontinentu, přinesly zkrátka globálně mezi investory v posledních týdnech značnou vlnu nervozity, potažmo raději uzavírání zisků z předchozí několikaměsíční akciové rally. Zejména finanční tituly tak dokázaly mnohdy přijít o výrazné letošní dvouciferné zisky. I tak si letos hlavní světové akciové trhy vesměs stále připisují solidní zisky, pražská burza přes 12,5 %. Tedy vykazuje vůbec nejúspěšnější úvodní čtvrtletí roku za dobu existence indexu PX, tedy od roku 2006. Nad výkonností indexu jsou nicméně jen dvě emise.

Primárním tahounem jsou akcie ČEZ, které si jen od počátku roku připisují víc než třetinové kurzové zhodnocení. V březnu zveřejněné firemní výsledky ukázaly na loňské ještě více rekordní hospodaření, které indikuje u titulu možnou nevídanou dividendu, resp. více než dvojnásobnou od dosavadních maxim.


Meziročně „jen“ stagnující dividendu pak letos nejspíše nabídne tabákový PHILIP MORRIS, jehož akcie se nicméně díky tomu kurzově drží v blízkosti ročních maxim. Tedy v březnu posílily ještě o něco více než zmiňované akcie ČEZ. Vítězem měsíce se však díky až vývoji v posledních dnech staly nakonec akcie MONETA, které se přiblížily zpět letošním maximům, potažmo rovněž nejvyšším úrovním za téměř rok. A to jistě také ve světle očekávané dividendy, když titul patří z hlediska dividendového výnosu na pražské burze k tomu nejlepšímu. Podrobněji jsme popisovali v článku „Dividendy na pražské burze odstartují v dubnu. Přehled známých termínů, aktuálních dividendových výnosů i zdanění“. Navíc se u titulu hledí na akcionářské změny, potažmo koncentraci vlastnictví. V týdnu by se mohlo poodkrýt, zda například finančník Tykač v uplynulém čtvrtletí přikupoval.


Rovněž i ostatní bankovní tituly pocítily v uplynulém týdnu vlnu optimismu, čímž však na rozdíl od akcií MONETA jen korigovaly část utrpěných březnových ztrát. Z hlediska aktivity se vedle jinak nadále dominantních akcií ČEZ o likviditu na pražské burze dále právě staraly akcie ERSTE a zejména KB. Posledně zmiňovaný titul evidentně stále přitahuje zejména domácí retailové investory. Očekávat brzy můžeme zveřejnění údajů o akcionářské struktuře, které nejspíše poodkryjí v úvodu roku další navýšení počtu domácích retailových akcionářů. Na druhou stranu vyvstává otázka, zda po letošní dividendě budou investoři po bankovních titulech dále silně lačni ať už ve světle windfall tax či také vidině možného obratu ve vývoji úrokových sazeb ze strany ČNB. K rakouskému titulu pak možno ještě zmínit odtajněný pokles přímého podílu Nadace ERSTE z 5,78 % na 5,5 %, ke kterému došlo v předcházejícím týdnu. Podíl pak nevýrazně na 2,71 % snížila také Nadace zahrnující např. zaměstnance banky. Na druhou stranu jako by se podíly přesunuly na skupinu Sparkassenbeteiligungs vlastnící místo 11,52 % nově rekordních již 11,9 %.

Akcie ERSTE byly každopádně v březnu propadákem měsíce, hůře dopadly jen mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL. Ty od únorového reportu hospodářských výsledků začaly nacházet půdu pod nohama, resp. nadechovat se na Nasdaq z více než 3letých minim až v posledních dnech.

Po vlastně dlouhém nevýrazném přešlapování se na jih v březnu vydaly akcie PHOTON ENERGY, které se ocitly nejníže od října a nově svou letošní ztrátovostí drží v indexu PX „černého Petra“. Firma v posledních týdnech vlastně zmírnila intenzitu odkupu vlastních akcií, naposledy pak reportovala přítok dalších financí díky navýšení své emise „zelených“ bondů o 2,5 mil. EUR na 80 mil. EUR. Z indexu PX se pak v červených letošních číslech ocitly akcie KOFOLA a PILULKA. Posledně zmiňované zaznamenaly na hranici 600 nová více než 2letá minima.

V březnu zveřejněné vlastně nadprůměrné hospodářské výsledky pak nedokázaly dále výše posunout akcie COLT. Firma navíc koncem měsíce oznámeným14denním pozastavením výroby v jedné z filiálek poodkryla nižší poptávku po jejich zbraních v USA.

 

V dubnu tradičně začínají pražskou burzu ovlivňovat dividendy, resp. obvykle koncem měsíce první ex-date. Stejně tomu bude i letos, kdy se v případě očekávaného schválení valnou hromadou začnou následně koncem měsíce bez nároku na požitek obchodovat akcie KB a MONETA. Tedy pak svou tradiční kurzovou technickou dividendovou korekcí zatlačí na index PX.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688