mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  31.03.2023 10:10:16

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s předsedkyní Poslanecké sněmovny vyjednalo možnost mimořádných dodávek korejských antibiotik pro děti už pro letošní podzim

Pracovní cesta Markéty Pekarové Adamové a náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka stvrdila několikaměsíční jednání o možných mimořádných dodávkách antibiotik z Jižní Koreje i možném vstupu korejských léčiv na český trh. Ten by v případě úspěchu diverzifikoval dodávky léků do Česka a pomohl nejen předcházet výpadkům dodávek, ale také snížit závislost českého trhu na omezeném počtu výrobců.

Na základě jednání nyní korejské farmaceutické společnosti v rámci první fáze dojednaného postupu připravují dokumentaci, kterou doloží bezpečnost, účinnost a jakost svých léčiv. Dokumentaci posoudí Státní ústav pro kontrolu léčiv a v případě pozitivního stanoviska je Ministerstvo zdravotnictví připraveno vydat dočasné opatření podle zákona o léčivech, kterým by povolilo distribuci, výdej a použití mimořádných dodávek antibiotických suspenzí určených pro děti a po souhlasu vlády také stanovit jejich úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Dodávky korejských výrobců by se mohly pohybovat v řádu statisíců balení.

„Ministerstvo zdravotnictví dělá vše pro to, aby nedostatek léčiv vyřešilo nejen pro současné období, ale i v dlouhodobé perspektivě. Už od začátku současného nedostatku proto jednáme s výrobci v Evropské unii i mimo ni a dojednáváme dodávky pro pokrytí české spotřeby. Pro dlouhodobé řešení je ale nezbytné také snížit výlučnou závislost českého trhu na konkrétních výrobcích léčiv tak, aby výpadky jednoho dodavatele nevedly ke kolapsu celého segmentu lékového trhu. Moc děkuji paní předsedkyni Pekarové Adamové, že k tomu svým jednáním v Jižní Koreji pomohla udělat velký krok,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V jednání je i standardní vstup korejských léčiv na český lékový trh. Ten by mimo jiné posílil odolnost českého trhu proti výpadkům léčiv, zvýšil konkurenci a snížil závislost České republiky na jednotlivých dodavatelích léčiv. K tomu je potřeba splnění všech náležitostí evropské i české farmaceutické legislativy.

„Jednání o dodávkách léků z Jižní Koreji byla skvělou ukázkou spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který mě doprovázel i na jednání s korejským premiérem, byl výborně připraven a kompetentně vyjednával s farmaceutickými společnostmi i tamními úřady. Výsledkem společného úsilí tak je nejen šance na mimořádné dodávky dětských antibiotických suspenzí již pro letošní podzimní sezónu, ale také dlouhodobá spolupráce s korejskými partnery,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688