consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  29.03.2023 09:52:00

Rada se dohodla na mandátu k jednání o digitalizaci postupu udělování víz - Schengenské vízum

Velvyslanci členských států EU se dnes dohodli na mandátu Rady k jednání o návrhu, který se týká digitalizace postupu udělování víz. Návrh zavádí možnost podat žádost o vízum online a stávající vízový štítek nahrazuje digitálním vízem. Jeho cílem je zefektivnit postup podávání žádostí o víza a zvýšit bezpečnost schengenského prostoru.

Maria Malmer Stenergardová, švédská ministryně pro migraci

Digitální schengenské vízum usnadní osobám, které cestují legálně, podávání žádostí a zároveň přispěje ke zvýšení bezpečnosti schengenského prostoru. Díky zavedení žádostí online se pro žadatele sníží počet návštěv konzulátu, které musejí vykonat osobně, a pro vnitrostátní orgány se zjednoduší postup zpracování žádostí o víza. Digitální vízum zároveň odstraní riziko padělání či odcizení vízového štítku.

Maria Malmer Stenergardová, švédská ministryně pro migraci

Na základě navrhovaných nových pravidel bude vytvořena platforma pro podávání žádostí o víza. Všechny žádosti o schengenská víza se budou podávat prostřednictvím této platformy, tedy jediné internetové stránky, která je přepošle do příslušných národních vízových informačních systémů. Na této platformě budou mít žadatelé možnost uvést všechny potřebné údaje, nahrát elektronické kopie svých cestovních a podpůrných dokladů a uhradit vízové poplatky. Jejím prostřednictvím rovněž obdrží oznámení o rozhodnutích týkajících se víz. Osobní přítomnost na konzulátu bude nezbytná pouze pro osoby, které žádají poprvé, osoby, jejichž biometrické údaje již nejsou platné, a osoby s novým cestovním dokladem.

Pokud má žadatel v úmyslu navštívit několik zemí schengenského prostoru, platforma automaticky určí, která z nich je na základě délky pobytu příslušná k posouzení žádosti. Žadatel však bude mít rovněž možnost uvést, zda by podle účelu cesty žádost měla být zpracována konkrétním členským státem.

Podle navrhovaných nových pravidel budou víza vydávána v digitální podobě jako 2D čárový kód s kryptografickým podpisem. Tím se sníží bezpečnostní rizika spojená s padělanými a odcizenými vízovými štítky.

Souvislosti a další postup

V důsledku nedávných výzev v oblasti migrace a bezpečnosti se významně změnil kontext vízové politiky EU. Pandemie covidu-19 navíc značně zpomalila udělování víz a vyvolala potřebu větší digitalizace postupů.

Technologický vývoj zároveň přináší nové bezpečnostní prvky a příležitosti k usnadnění a zefektivnění postupů, a to jak pro žadatele o víza, tak pro vnitrostátní orgány.

V této souvislosti předložila Komise dne 27. dubna 2022 legislativní návrh zaměřený na digitalizaci postupu udělování víz.

Na základě dnes dohodnutého mandátu k jednání zahájí předsednictví Rady jednání s Evropským parlamentem s cílem dohodnout se na konečném znění.

Kontakt pro tisk

Johannes Kleis
Press officer
+32 478 83 26 64
+32 2 281 75 32
@JohannesKleis

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688