Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.03.2023 00:00:00, aktualizováno 08:10:22

Dividendy na pražské burze odstartují v dubnu. Přehled známých termínů, aktuálních dividendových výnosů i zdanění

Úterní report hospodářských výsledků tabákové PHILIP MORRIS za rok 2022 byl z velkých firem na pražské burze vlastně tím posledním, na který se čekalo. Vykázané loňské zisky firem zkrátka otevírají prostor pro téměř každoročně štědrou dividendovou sezónu na pražské burze. Tradičně startuje v dubnu, kdy se z hlediska pořádaných valných hromad objevují první vlaštovky. Ze zákona jsou domácí společnosti každopádně povinny uskutečnit valnou hromadu, která právě primárně schvaluje účetní závěrku za předchozí rok, nejpozději do konce 1. pololetí. Tedy do 30. června. Příslušná pozvánka musí být uveřejněna minimálně 30 dní před setkáním akcionářů. Díky i jen zatím některým avízům jsou každopádně známy termíny valných hromad již u 6 společností. Obecně lze očekávat, že na rozdíl od loňska snad všechny společnosti přistoupí k tradičnímu fyzickému setkání akcionářů, tedy že se valné hromady již nebudou konat distančně „per rollam“.

Vlastně stejně jako loni sezónu odstartuje KOMERČNÍ BANKA (dále jen KB), která valnou hromadu svolala na 20. dubna. O 5 dní později bude následovat banka MONETA. Obě banky by však v návaznosti na své stanovy měly mít tentokrát totožné datum pro nárok na letošní dividendu. A to po státním svátku na úterý 2. května. Výplata započne o zhruba 3 týdny později. Na pobočkách KB si ji budou moci administrativně vyřídit jak akcionáři samotné banky, tak i příp. banky MONETA pokud nemají v CDCP nahlášeno bankovní spojení. Posledně zmiňovaná banka si totiž opět KB vybrala jako administrátora výplaty.

Připomenout rovnou lze, že na pražské burze dochází k vypořádání druhý pracovní den po obchodu (tzv. T+2). Z hlediska nároku na dividendu se tak tradičně sleduje především tzv. ex-date. Jinými slovy první obchodní den, kdy se již akcie obchodují bez nároku na aktuální dividendu. Nakoupit akcie s nárokem na dividendu se tedy na pražské burze (BCPP) musí nejpozději den před „ex-date“. Na burze RM-Systém, kde dochází k vypořádání on-line, však tedy ještě i v Rozhodný den pro nárok.

Jak dále plyne z našeho výše uvedeného přehledu, následovat v dubnu s valnou hromadou bude SAB FINANCE a také kutnohorský PHILIP MORRIS, který tradičně v absolutních číslech nabízí tradičně nejvyšší dividendu. Stejně jako loni plánuje letos vyplatit 1 310 .

Z hlediska aktuálního dividendového výnosu je však tabáková firma předhoněna několika tituly. Z hlediska známé navrhované dividendy je aktuálně lídrem MONETA, když její akcie vzhledem k úterní ceně 82,40 nyní indikují téměř 10% dividendový výnos. Jak známo letošním premiantem se však teoreticky stále ještě indikativně zdají akcie ČEZ. Otázkou však asi ještě poměrně dlouho bude, s jakou dividendou budou moci akcionáři letos skutečně počítat. Valná hromada energetické skupiny se totiž obvykle koná až ke konci června a rozhodující slovo bude na ni mít tradičně majoritní akcionář, tedy stát. Loni například byla namísto představenstvem navrhovaných 44 schválena nakonec dividenda 48 .

Aktuálně platná dividendová politika ČEZ indikuje z loňského zisku dividendu v poměrně širokém rozsahu cca 87-117 , přičemž trh vzhledem i k potřebám státního rozpočtu „sází“ na horní hranici. Při aktuální ceně akcií ČEZ by tak šlo hovořit o 11,7% dividendovém výnosu. Objevují se navíc hlasy na ještě vyšší výplatu. Neznámou však také zůstává, kdy se pak akcionáři ČEZ dividendy fyzicky dočkají. Vzhledem k loňským finančním tokům společnosti, zejména v souvislosti s maržovým zajištěním kontraktům prodané elektřiny, byla loni výplata netradičně posunuta až na listopad. A to přitom firma rozdělovala akcionářům mnohem méně miliard korun…

Přiteče letos k akcionářům v souhrnu přes 100 miliard korun?

Právě především v návaznosti na neznámou výši dividendy ČEZ lze zatím těžko přesněji spočítat, o jaké dividendové celkové částce lze letos na pražské burze hovořit. Pokud však vezmeme v potaz zmiňovaných 117 , jen od ČEZ by mohlo pocházet takřka 63 mld. . Přičteme-li dividendy od všech dalších firem uvedených v našem přehledu, dostáváme se na celkovou sumu 105,8 mld. . Nutno však rovnou zdůraznit, že více než 23 mld. (po přepočtu z EUR) mají na svědomí rakouské tituly ERSTE a VIG. Ryze domácí společnosti na pražské burze by se tak postaraly celkem o výplaty za zhruba 82,5 mld. .

Miliardy do státních rozpočtů

U našich jižních sousedů lze rovnou zmínit v porovnání mnohem výraznější 27,5% zdanění dividend. Čeští domácí retailoví investoři tedy musí u rakouských titulů počítat s více než o čtvrtinu nižší čistou částkou, zatímco u společností se sídlem u nás se jim dividenda sníží jen o 15% srážkovou daň. V obou případech dochází každopádně ke zdanění u zdroje (emitenta). V rámci smlouvy o zamezení dvojího zdanění lze požádat u dividendových příjmů ze zahraničí zjednodušeně řečeno vlastně o refundaci rozdílu zdanění. Vzhledem k administrativní náročnosti a výši poplatků se však žádost vyplatí obvykle jen při vyšších částkách.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

30.03. 13:26  Zdanění dividend (HonzaV)
29.03. 18:49  Zdanění dividend (Štětináč)
29.03. 18:41  Zdanění (Štětináč)
29.03. 12:40  Zdanění (mudrc)
29.03. 12:27  Zdanění (mudrc)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688