dzs.cz (DZS)
Studium  |  27.03.2023 15:01:28

Zahraniční studenti a absolventi českých univerzit se podruhé setkali na Czechia Alumni Meetupu ve Švédsku

Zahraniční studenti a absolventi českých univerzit se podruhé setkali na Czechia Alumni Meetupu ve ŠvédskuDZS_AdminPo, 03/27/2023 - 15:01

Aneta Sargeant
Vedoucí oddělení Study in Czechia z Domu zahraniční spolupráce Aneta Sargeant na Alumni Meetupu ve Švédsku.

Czechia Alumni Meetup navázal na úspěšný první ročník, který se konal opět pod hlavičkou našich iniciativ Study in Czechia a Czechia Alumni. Minulý čtvrtek se tak v prostorách Velvyslanectví ČR ve Stockholmu potkala téměř padesátka účastníků, ať už z řad českých studentů, kteří aktuálně studují ve Švédsku v rámci programu Erasmus+, nebo švédských absolventů krátkodobého či dlouhodobého studia v České republice. Měli tak příležitost sdílet své zkušenosti s českými, resp. švédskými univerzitami, navázat nové kontakty a zapojit se do národního absolventského programu, který naše iniciativa Czechia Alumni neustále rozvíjí.

Setkání mělo však svůj význam i z pohledu zahraniční politiky. Práce s absolventy představuje důležitou součást diplomacie, které jsme se zatím dost nevěnovali. Pro naši ambasádu je důležité pracovat se Švédy, kteří mají pozitivní vztah s Českou republikou. Pokud například jeden z těch padesáti lidí, kteří dneska přišli, bude mít nápad na projekt, který propojí Českou republiku se Švédskem, bude to mít velký přínos pro obě země. Chceme šířit dobré jméno Česka v zahraničí a právě Švédové, kteří studovali na českých univerzitách, jsou těmi nejlepšími ambasadory,“ vysvětlila velvyslankyně České republiky ve Švédsku Anita Grmelová.

Poznat nové lidi a poslechnout si příběhy dalších absolventů přišel i Magnus Hägnemark, absolvent studia práv z Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého, který se účastnil už loňského setkání. „Je skvělé opět se setkat s ostatními absolventy, zvláště pak Čechy a zavzpomínat. Z minulého roku si pamatuju zhruba půlku lidí, půlka je nová. A opět je to povedená akce,“ zhodnotil letošní ročník Magnus.

Alumni Meetup Sweden 2023

Někteří účastníci cestovali na setkání do Stockholmu i ze vzdálenějších míst Švédska. Jedním z nich byl také Elliott Knotek, český absolvent programu Erasmus+ a současný student pedagogiky na univerzitě v Malmö. Elliott je příkladem studenta, kterému Erasmus+ doslova změnil život. Nejprve ve Švédsku absolvoval jeden semestr, pak si program prodloužil, a nakonec se tam rozhodl usadit a vystudovat. „Byla to pro mě skvělá příležitost podívat se do zahraničí a poznat tamější vzdělávací systém,“ popsal Knotek.

Wilhelm Speckbacher zase studoval v rámci Erasmu na Metropolitní Univerzitě v Praze mezinárodní vztahy. I jemu pobyt v zahraničí ovlivnil budoucnost, a to konkrétně tu profesní. „Pracuji teď pro jednu PR agenturu, a kdybych neměl zkušenosti, které jsem získal díky svému pobytu v České republice, rozhodně bych tuto práci nezískal. Myslím, že mi to hodně vylepšilo životopis,“ pochvaloval si Wilhelm.

V roce 2022 v České republice studovalo dlouhodobě přes 100 Švédů a dalších 91 tu pobývalo v rámci krátkodobých studijních výjezdů zejména přes program Erasmus+. Více než 230 Čechů trávilo ve stejné době svůj studijní probyt ve Švédsku. Vzhledem k tomu, že s velvyslanectvím plánujeme organizovat setkání i do budoucna, budou mít možnost přijet na další ročník i tito studenti či absolventi.

„Rádi bychom pořádali více akcí pro tuto cílovou skupinu, která už má vybudovaný nějaký vztah k České republice. Švédští studenti a absolventi českých univerzit mohou oslovit i své kamarády, a přivést tak další Švédy k zájmu o Českou republiku. Dnešní meetup byl skvělou příležitostí, jak takovéto ambasadory získávat,“ hodnotil přínosy setkání také ředitel Českého centra ve Stockholmu Michal Brenner.

„Jsem moc ráda, že se letošní ročník vydařil, a to především díky skvělé organizaci a otevřenosti české ambasády ve Stockholmu, které bych chtěla touto cestou ještě jednou poděkovat. Viděli jsme zase mnoho nových účastníků, kteří mají k České republice pozitivní vztah. Už nyní víme, že chceme pokračovat v organizaci setkání i příští rok, propojit české a švédské absolventy, a získat tak nové ambasadory českých univerzit, kteří budou šířit dobré jméno České republiky v zahraničí. Protože se nám spolupráce s českým velvyslanectvím ve Švédsku velmi osvědčila, chceme podobný organizační model uplatnit i v dalších zemích. Už letos například pořádáme ve spolupráci s českou ambasádou ve Španělsku Alumni Meetup v Madridu,“ zhodnotila letošní ročník Aneta Sargeant.

ZP, MB DZS

4. října 2021 se uskutečnilo historicky první online setkání absolventů rakouského původu, kteří studovali v Česku.

Study in Czechia Alumni Meetup Sweden_web.png On Společně s Velvyslanectvím České republiky ve Stockholmu jsme zorganizovali druhý ročník setkání pro studenty a absolventy.

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden

Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
Alumni Meetup Sweden
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688