Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.03.2023 11:55:15

Evropské banky jsou na tom lépe, než ty americké, říká šéf Natwest

Jak v Evropě, tak ve Spojených státech panovalo delší dobu období nízkých sazeb a vysoké nabídky likvidity. Následně se situace změnila a sazby začaly v obou případech růst. V USA přitom banky investovaly hlavně do vládních dluhopisů, i když růst úvěrů byl také slušný. K tomu zde po čase nastal odliv depozit směrem k peněžním fondům a dalším institucím. Tak začal na Bloombergu svůj popis vývoje v evropském a americkém finančním systému ředitel společnosti Natwest Howard Davies. Jak se podle něj situace vyvíjela dál a k čemu vedla?

Davies se domnívá, že v Evropě byl úvěrový růst mnohem nižší než v USA. Lidé tu také preferovali hotovost a nedošlo zde k odlivu depozit. Ve výsledku tak mají nyní evropské banky hodně likvidity, „sedí na hromadě hotovosti“ a nečelí takovému riziku ztrát z dluhopisů. Tedy ztrát, které nyní způsobují problémy některým bankám ve Spojených státech. Celkově je tedy podle experta situace v bankovním sektoru obou ekonomik značně odlišná.

Davise nechtěl detailně komentovat situaci kolem Credit Suisse, uvedl jen, že „má evidentně idiosynkratické problémy“. Evropský bankovní systém jako celek je ale „velice dobře kapitalizovaný“ a zůstává velmi likvidní. Nedochází tu k odlivu depozit, pozorovat lze jen přesun depozit směrem k nástrojům, které nesou vyšší úroky. V USA se pak podle experta zdá být problémem, že menší banky měly určité výjimky v regulaci, včetně zátěžových testů. V Evropě podle Daviese banky musely procházet velmi přísnými testy včetně těch, které modelovaly znatelný růst sazeb.

Davies se tedy nedomnívá, že by v Evropě bylo třeba nějaké velké změny na straně bankovní regulace. Na mezinárodní úrovni pak podle něj poslední kroky Spojených států vytvořily nerovnoměrné prostředí na straně pojištění vkladů. Garance v USA jsou totiž nyní mnohem vyšší než v zemích jako Kanada či v eurozóně. Podle experta nejde o zdravé prostředí. Dodal, že někdy je situace tak naléhavá, že se upustí od dosavadních principů. Principy monetární politiky, které mají v jádru cíl cenové stability, by ale neměly být modifikovány kvůli „problémům nějaké malé banky v Kalifornii“. Jinak řečeno, Davies má za to, že centrální banky by měly stále v první řadě sledovat dosažení svých inflačních cílů.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688