Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.03.2023 10:03:26

Pražská burza ztratila třetí týden v řadě, přišla již o více než polovinu letošních zisků. Do banky MONETA míří zástupce PPF, akcie ERSTE v medvědím trhu


Pražská burza zažila asi nejvolatilnější týden v tomto roce. Index PX se z úrovní u 1 290 bodů z úvodu týdne, a tedy ze skokového poklesu, následně naopak vyšvihl do solidních zisků k 1 350 bodům, aby však týden zakončil zpět u 1 290 bodů. Tedy oproti předchozímu pátku odepsal přes 2 %. Události v bankovním sektoru zkrátka výrazně volatilně ovlivňovaly nejen zahraniční akciové trhy, ale tentokrát korelovala také pražská burza.

Nejvíce to bylo znát na citlivých akciích ERSTE, které právě svými výraznými změnami primárně ovlivňovaly index PX. V úvodu týdne dokázaly v domovské Vídni vymazat intradenní 2 EUR ztráty a uzavřít zpět nad technickou hranicí 30 EUR. To jim následně do poloviny týdne dopomohlo pokračovat v nádechu, avšak následný obrat přinesl návrat k jižnímu směrování, které v pátek ještě zintenzivnilo. Závěr ve Vídni 28,19 EUR znamená nejen nejnižší závěr od poloviny prosince, tedy propad letošní výkonností do červených čísel, ale také více než 20% ztráty od letošních maxim. Tedy vstup titulu do tzv. medvědího trhu.

 

Stranou prodejního přetlaku nezůstaly ani zbylé dva bankovní tituly. Nicméně vlastně ukazovaly větší rezistenci na zahraniční vývoj. Své jistě sehrává také vidina v porovnání vyššího dividendového výnosu, potažmo vlastně i bližšího termínu na dividendu. Jak KB, tak následně MONETA zveřejnily pozvánky na již avizované dubnové valné hromady. A v případě posledně zmiňované banky tím nicméně byly poodkryty připravované změny v dozorčí radě. Skupina PPF, coby největší akcionář, míří se svým zástupcem do kontrolního orgánu banky MONETA. A vlastně s jedním z nejvyšších, když valná hromada by měla zvolit Kateřinu Jiráskovou. Tedy provozní a finanční ředitelku, potažmo předsedkyni představenstva PPF. Díky změně dal k dispozici svou funkci v dozorčí radě Tomáš Pardubický. Za vzpomínku stojí, že v úterý to budou 2 roky, co na Aljašce při nehodě vrtulníku tragicky zahynul zakladatel skupiny PPF Petr Kellner.

Hlavní titul pražské burzy si se zobchodovanými 1,07 mld. udržel prvenství z hlediska likvidity, když mu nicméně druhý týden v řadě dosti zdárně v tomto ohledu konkurovaly zmiňované akcie KB. V úterý zveřejněné loňské hospodářské výsledky ČEZ každopádně překonaly všechna očekávání. Očištěný více než 78 mld. zisk tak indikuje dividendu v rozpětí cca 87-117 , tedy alespoň dle v současnosti platné firemní dividendové politiky. Otázkou je, jak se nakonec při rozhodování o požitku zachová stát coby majoritní akcionář. Akcie ČEZ v reakci na výsledky začaly mířit zpět ke svým letošním maximům, nicméně i ony následně doznaly obratu do červených čísel. Zmínit možno také obdobné jižní směrování cen elektřiny.

Z menších emisí možno zmínit, že akcie PILULKA se ve čtvrtek obchodovaly již za 600 , tedy za nová minima za více než 2 roky. Na nová historická minima na pražské burze každopádně v týdnu zamířily mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, které tak vlastně postupně dobíhají jejich reálný stav na Nasdaq. Tedy se tentokrát v porovnání u nás snížila jejich cenová prémie. Za nadprůměrné likvidity každopádně akcie GEN DIGITAL ztratily na pražské burze již sedmý týden v řadě.

V zisku se naopak v týdnu držely konzervativní akcie PHILIP MORRIS, když investoři sázejí na úterní report loňských hospodářských výsledků, potažmo letošní dividendu. Titul si tím i váhově polepšil v indexu PX (aktuálně na 6,3 %), když se obchodoval až za 17 580 , tedy za nová maxima od právě loňské dividendy.  Poprvé od loňského června se pak zpět nad hranicí 600 obchodovaly akcie COLT, když potěšily zveřejněné výrazně meziročně růstové hospodářské výsledky, potažmo navrhovaná 30 dividenda. Firma bez bližších podrobností uvedla, že ji hodlá akcionářům nabídnou také v akciové formě. V kontextu i dění na Ukrajině letos COLT očekává další růst byznysu, nicméně prezentovala v tomto ohledu poměrně široké scénáře. Vydat hodlá také další emisi dluhopisů až za 2 mld. , když v té souvislosti zmínila i možné nové akvizice.

 

Závěrem možno z mínit, že pražská burza měřeno indexem PX při vstupu do posledního týdne března letos přidává již jen 7,4 %. Ještě v úvodu měsíce se přitom index ocitl i nad hranicí 1 430 b., tedy posiloval o 19 %. Pražská burza má zkrátka našlápnuto zaznamenat nejhorší březen od startu covidu, resp. března 2020.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688