mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  23.03.2023 23:00:00

Ztráta nebo krádež cestovního dokladu a vystavení náhradního cestovního průkazu

Ztráta nebo krádež cestovního dokladu a vystavení náhradního cestovního průkazu

25.11.2015 / 11:30 | Aktualizováno: 23.03.2023 / 23:00

Informace pro turisty jak postupovat při ztrátě nebo krádeži cestovního dokladu

Tato informace popisuje postup při ztrátě nebo krádeži cestovního dokladu v zemích akreditace Velvyslanectví ČR v Limě, v Peru a Ekvádoru.

V případě ztráty nebo krádeže cestovního dokladu existují 2 možnosti, jak občan ČR získá náhradní cestovní doklad k pokračování cesty nebo pro návrat do ČR:

1) Cestovní průkaz ČR vystavovaný velvyslanectvím ČR - vzor

2) Náhradní cestovní dokument (Emergency Travel Document) vystavovaný velvyslanectvími členských zemí EU - vzor

Náhradní Cestovní Doklad (NCD) vystavuje Velvyslanectví ČR v Limě a honorární konzuláty Ekvádoru (Quito a Guayaquil).

V případě ztráty nebo krádeže cestovního dokladu informuje občan ČR neprodleně Velvyslanectví ČR v Limě. Předtím provede oznámení krádeže cestovního dokladu místní policii a zajistí si vystavení policejního protokolu. Pokud nemá občan ČR jiný doklad totožnosti, sdělí v předstihu Velvyslanectví ČR v Limě (např. telefonicky nebo mailem) nezbytné osobní údaje potřebné pro tzv. ztotožnění (ověření státního občanství prostřednictvím MV ČR): jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo a místo trvalého bydliště. Tyto údaje velvyslanectví potřebuje k tomu, aby mohlo zajistit ztotožnění osoby v dostatečném předstihu. Zároveň je při ohlášení dohodnuta osobní návštěva velvyslanectví za účelem vystavení cestovního průkazu ČR. Při této návštěvě je nutno předložit zmíněný policejní protokol, 2 fotografie 3,5 x 4,5 cm a vyplnit formulář žádosti a oznámení o ztrátě/krádeži cestovního dokladu. Vystavení NCD je zpoplatněno.

Náhradní cestovní dokument (ETD) vystavuje většina velvyslanectví členských států EU pro všechny občany EU, které v dané zemi nemají zastupitelský úřad na základě osobní žádosti. V případě ztráty nebo odcizení cestovního dokladu v místě, kde není velvyslanectví ČR ( Ekvádor), se občané ČR obracejí na nejbližší velvyslanectví EU např. – Polska, Śpanělska, Holandska, Itálie, Francie, SRN atd., většinou na doporučení honorárního konzulátu ČR v místě. Je třeba si předem dohodnout schůzku za účelem vystavení ETD. Zároveň je potřeba o ztrátě cestovního dokladu uvědomit Velvyslanectví ČR v Limě nebo nejbližší honorární konzulát ČR – důležité kvůli ztotožnění. V tomto případě se velvyslanectví poskytují nezbytné osobní údaje: jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo a místo trvalého bydliště. Tyto údaje velvyslanectví potřebuje k tomu, aby mohlo zajistit ztotožnění osoby v ostatečném předstihu. Na velvyslanectví ČR v Limě nebo na nejbližší honorární konzulát ČR v Ekvádoru by mělo být odesláno oznámení o ztrátě cestovního dokladu a kopie policejního protokolu.

Velvyslanectví členských států EU vydávájí ETD na základě vlastních časových možností. K vydání ETD občan ČR musí předložit policejní protokol o ztrátě cestovního dokladu, 2 fotografie 3,5 x 4,5 cm a vyplnit formulář žádosti o vydání ETD. Poté toto velvyslanectví členského státu EU kontaktuje Velvyslanectví ČR v Limě s žádostí o ztotožnění občana ČR (proto nutno sdělit osobní údaje pro ztotožnění v předstihu) a o souhlas s vystavením ETD. Bez souhlasu velvyslanectvi ČR v Limě nelze ETD vystavit. Po souhlasném vyjádření Velvyslanectví ČR v Limě vystaví příslušné velvyslanectví EU občanu ČR Náhradní cestovní dokument (ETD). Vystavení ETD je zpoplatněno.

přílohy

vzor___pas-101 KB PDF (Acrobat dokument) 28.1.2011
https://www.mzv.cz/file/579836/vzor___pas.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688