consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  23.03.2023 17:30:00

Závěry Evropské rady o Ukrajině - Na zasedání Evropské rady proběhla výměna názorů s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.


I. UKRAJINA

1. Evropská rada znovu důrazně odsuzuje válečnou agresi Ruska vůči Ukrajině, jež představuje zjevné porušení Charty OSN, a připomíná, že Evropská unie neochvějně podporuje nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic i její přirozené právo na sebeobranu proti ruské agresi.

2. Evropská rada vítá rezoluci Valného shromáždění OSN o „zásadách Charty Organizace spojených národů, jež jsou základem komplexního, spravedlivého a trvalého míru na Ukrajině“, která byla přijata s širokou podporou mezinárodního společenství. Opětovně vyjadřuje podporu mírovému programu prezidenta Zelenského. Evropská unie bude s Ukrajinou nadále spolupracovat na desetibodovém mírovém plánu.

3. Rusko musí svou agresi ukončit a okamžitě, zcela a bezpodmínečně stáhnout veškeré své vojenské síly i zástupné síly z celého území Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic. Musí být dodržováno mezinárodní humanitární právo, včetně práva týkajícího se zacházení s válečnými zajatci. Evropská rada co nejdůrazněji odsuzuje sexuální a genderově podmíněné násilí. Rusko musí okamžitě zajistit bezpečný návrat Ukrajinců, kteří byli násilně přesunuti nebo deportováni do Ruska, zejména dětí. V této souvislosti bere Evropská rada na vědomí zatýkací rozkazy, které Mezinárodní trestní soud nedávno vydal na prezidenta Ruska a jeho komisařku pro práva dětí za válečný zločin nezákonné deportace a přesunu ukrajinských dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

4. Rusko musí okamžitě ukončit činnosti ohrožující bezpečnost a zabezpečení civilních jaderných zařízení na Ukrajině. Evropská unie plně podporuje činnost Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

5. Evropská unie je pevně odhodlána zajistit plnou odpovědnost za válečné zločiny a ostatní nejzávažnější trestné činy spáchané v souvislosti s válečnou agresí Ruska vůči Ukrajině, mimo jiné ustavením vhodného mechanismu pro stíhání zločinu agrese, které je předmětem zájmu mezinárodního společenství jako celku. V této souvislosti Evropská rada vítá dohodu o zřízení nového mezinárodního střediska pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině (ICPA) v Haagu, které bude napojeno na stávající společný vyšetřovací tým podporovaný agenturou Eurojust. Znovu zdůrazňuje, že podporuje vyšetřování vedené žalobcem Mezinárodního trestního soudu. Evropská rada vítá nadcházející jednání o nové úmluvě o mezinárodní spolupráci při vyšetřování a stíhání genocidy, zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a ostatních mezinárodních zločinů.

6. Evropská unie je i nadále odhodlána udržovat a zvyšovat kolektivní tlak na Rusko, a to i prostřednictvím případných dalších omezujících opatření, a společně s partnery pokračovat v práci na cenovém stropu pro ropu. Evropská rada zdůrazňuje význam a naléhavost zintenzivnění úsilí o zajištění účinného provádění sankcí na evropské i vnitrostátní úrovni a je pevně odhodlána účinně předcházet obcházení sankcí ve třetích zemích a ze strany třetích zemí a bojovat proti němu. Evropská rada vyzývá Radu a Komisi, aby posílily veškeré nezbytné donucovací nástroje a společně s členskými státy za tímto účelem vypracovaly plně koordinovaný přístup. Evropská unie zintenzivní svou spolupráci s partnery v boji proti nepravdivým ruským narativům a dezinformacím o válce.

7. Evropská unie stojí neochvějně a v plné míře po boku Ukrajiny. Bude Ukrajině a jejímu lidu i nadále poskytovat významnou politickou, hospodářskou, vojenskou, finanční a humanitární podporu, a to tak dlouho, jak bude třeba. Evropská unie a členské státy zintenzivňují své úsilí, aby pomohly pokrýt naléhavé vojenské a obranné potřeby Ukrajiny. Evropská rada při zohlednění bezpečnostních a obranných zájmů všech členských států vítá dosažení dohody v rámci Rady ohledně urychlené dodávky pozemní a dělostřelecké munice Ukrajině a v případě, že o to bude požádáno, i raketových střel, mimo jiné prostřednictvím společného nákupu a uvolnění odpovídajících finančních prostředků, a to i prostřednictvím Evropského mírového nástroje, s cílem poskytnout během příštích dvanácti měsíců v rámci společného úsilí 1 milion kusů dělostřelecké munice, aniž je dotčena zvláštní povaha bezpečnostní a obranné politiky některých členských států.

8. Evropská unie je i nadále odhodlána podporovat obnovu, oživení a rekonstrukci Ukrajiny v koordinaci s mezinárodními partnery. V této souvislosti Evropská rada opětovně zdůrazňuje, že EU zcela podporuje ustavení mezinárodního mechanismu pro evidenci škod, které Rusko způsobilo. Evropská unie spolu s partnery bude nadále zvyšovat úsilí směřující k tomu, aby byl zmrazený a imobilizovaný ruský majetek využíván na obnovu Ukrajiny a pro účely reparací, a to v souladu s právem EU a mezinárodním právem.

9. Evropská rada vítá odhodlání Ukrajiny a její úsilí v oblasti reforem a v souladu se svými předchozími závěry, zejména ze dne 23. a 24. června 2022, zdůrazňuje význam procesu přistoupení Ukrajiny k EU.

10. Evropská unie bude i nadále poskytovat veškerou relevantní podporu Moldavské republice, včetně podpory s cílem posílit odolnost této země, její bezpečnost, stabilitu, ekonomiku a dodávky energie vzhledem k destabilizujícím činnostem vnějších aktérů, jakož i podporu na její cestě k přistoupení k Evropské unii. Evropská rada vyzývá Komisi, aby před jejím příštím zasedáním předložila balíček podpory.

11. Evropská rada odsuzuje pokračující vojenskou podporu válečné agrese Ruska ze strany Íránu a Běloruska. Naléhavě vyzývá všechny země, aby válečné agresi Ruska neposkytovaly materiální ani jinou podporu.

12. Válečná agrese Ruska vůči Ukrajině a jeho zneužívání potravin jakožto zbraně narušily globální potravinové zabezpečení. V této souvislosti bere Evropská rada na vědomí prodloužení Černomořské obilné iniciativy OSN. Tato iniciativa, jakož i trasy solidarity EU a ukrajinský program Obilí z Ukrajiny mají zásadní význam pro posílení globálního potravinového zabezpečení. Zdůrazňuje, že je třeba zajistit trvalou dostupnost a cenovou dostupnost zemědělských produktů pro nejpotřebnější země.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Barend Leyts
Spokesperson for the European Council President
+32 486 22 68 65
+32 2 281 5150
@BarendLeyts

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688