Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  23.03.2023 09:35:48, aktualizováno 09:47:39

Jak překonat strach z investování a konečně začít

Jak se odhodlat a komfortně začít investovat? Stejně jako v případě většiny strachů lze podniknout kroky, které váhání založené na strachu odstraní a každý se tak může stát úspěšným investorem. Pokud do této skupiny patříte, tak vám přinášíme několik tipů, které vám pomohou úspěšně vkročit na investiční cestu, kde vaše peníze mohou pracovat za vás.

My vaše obavy chápeme, strach je zabudovaný v každém z nás a vychází z původního mechanismu "bojuj nebo uteč", který jsme potřebovali, když jsme byli lovci a sběrači. Pomáhal nám tím, že přemáhal naše smysly, abychom se vyhnuli nebezpečí. Je ale dobré si uvědomit, že pocit strachu často převáží logiku, ostatní emoce a ovládne vaše tělo.

Jak se to ale vztahuje na investování? Protože v dnešní společnosti je nedostatek peněz stejně závažný jako nedostatek jídla nebo přístřeší v dobách neandrtálců. Naše mysl ví, že peníze = přístřeší = jídlo = bezpečí. Takže ztráta peněz může vyvolat obrovský strach. Problém je v tom, že strach vás nutí ignorovat logiku. Existují ale způsoby, jak tento strach překonat a zde je několik kroků, které můžete podniknout.

K většímu sebevědomí stačí základní znalosti

Jelikož čtete tento článek, znamená to, že jste udělali první a nejdůležitější krok k překonání strachu z investování – vzděláváte se a hledáte informace, které vám pomohou posílit vaše postavení a lépe se rozhodovat v oblasti financí. Pokud jde o sebevzdělávání, všichni musíme někde začít a troufáme si tvrdit, že právě náš Portu Blog je tím pravým místem pro ty, co si chtějí osvojit základní znalosti o investování a chtějí lépe ovládat své finance.

Když o investování nic nevíte, tak chápeme, že se může zdát děsivé. Existují různé druhy investic, o kterých se musíte něco dozvědět, a to včetně akcií, které jsou tím historicky nejvýnosnějším aktivem. Existuje také mnoho investičních pojmů, které neznáte, ale je přitom klíčové o nich něco vědět.

Dobrou zprávou je, že pro začátek toho nemusíte vědět mnoho. Pro začínajícího investora je investování například do indexových fondů velmi jednoduchým přístupem k vytvoření diverzifikovaného portfolia bez pokročilých znalostí.Indexové fondy jsou typem investičních fondů, které sledují referenční index, jako například S&P 500, který kopíruje výkonnost 500 největších firem v USA. Když vložíte peníze do indexového fondu, jsou tyto prostředky použity k investování do všech společností, které daný index tvoří. Pravdou je, že pasivní investování do širokých indexových fondů je nejlepší způsob, jak zbohatnout a svou výkonností poráží aktivně spravované fondy.

Pokud se o indexových fondech něco málo dozvíte a rozhodnete se investovat do několika z nich, získáte expozici vůči široké škále různorodých aktiv bez toho, aniž byste museli analyzovat jednotlivé společnosti, což je u aktivní zprávy potřeba.

Začněte s málem, investování není jen pro bohaté

Jak se říká, ani Řím nebyl postaven za den a vaše investiční portfolio není něco, co se objeví přes noc. Každý investor někde začíná, obvykle s malou investicí, která se postupem času rozrůstá. Každý úspěšný investor na začátku překonal svůj strach a s něčím začal, a to je přesně to, co chcete udělat vy.

Čtení a vzdělávání je ale jen prvním krokem. Je proto zapotřebí vrhnout se do skutečného investování, kde se vaše teoretické znalosti obohatí temi praktickými. Vaše první výpravy do investování by měly zahrnovat spíše menší částky, než si vyzkoušíte, jak trh funguje. Dobrou zprávou je to, že trhy v dlouhodobém horizontu rostou. Krásným příkladem je graf níže zahrnující vývoj různých tříd aktiv, kdybyste do nich před 30 lety investovali 100 Kč. Například u amerických akcií by se vám investice více než zdesetinásobila na skoro 1 100 Kč, a to se vyplatí.

Investování volných peněz je jednou ze strategií, jak vybudovat bohatství a v průběhu let se stát doslova milionářem pomocí kouzla jménem složené úročení, který funguje u každého a největší efekt má na konci vašeho investičního života. Pomáhá vám investovat malé částky soustavně, abyste se krok po kroku přibližovali k finanční svobodě. U nás na Portu můžete například investovat už od 500 Kč.

Naučte se více o výhodách diverzifikace

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidem nechce investovat je strach ze ztráty peněz. Toto riziko ztráty jde však snížit na absolutní minimum tím, že budete své investice diverzifikovat. Diverzifikace znamená, že nevkládáte všechna svá vejce do jednoho košíku – investujete do mnoha různých věcí, takže pokud se jedné investici nedaří, jiným se může dařit dobře a kompenzovat vaše ztráty. Jak dokazuje historie, při dostatečně dlouhém horizontu je téměř nulová šance, že by vaše investice byly v mínusu.

U nás v Portu si každý začínající investor projde dotazníkem, ze kterého se mimo jiné odhadne jeho chuť riskovat, a podle toho je mu poté sestaveno portfolio. Každé portfolio má stanovenou míru rizika, která nám udává, jakým směrem bychom měli alokovat kapitál pro dosažení nejvyšší výnosnosti v dané úrovni. Tímto způsobem jsme schopni nejefektivněji využít finanční prostředky každého investora.

Investujeme do různých druhů investičních instrumentů a vždy vybíráme ty s nejlepším poměrem výnosnosti, rizika a nákladovosti. Investujeme především prostřednictvím burzovně obchodovatelných fondů (ETF), které vám umožní vaše portfolio snadno diverzifikovat, a na rozdíl od aktivní správy s nižšími náklady.

Obavy z propadů jsou zbytečné, pokud investujete dlouhodobě

Nehodnoťte výkon vaší investice po pouhém měsíci nebo dokonce po roce. Akcie jsou dlouhodobé aktivum a někdy trvá nějakou dobu, než dozrají. Vezměte si třeba cikádu – hmyz, který stráví 17 let pod zemí, než se vynoří jako dospělý jedinec. Chcete-li, aby vaše portfolio plně rozvinulo svůj potenciál, nechte ho nerušeně sedět jako cikádu.Protože neinvestujete hotovost, kterou potřebujete k přežití zítra nebo příští měsíc, koho zajímá, že trhy dočasně klesnou? Pokud spoříte na dlouhodobé cíle, nebudete tyto peníze potřebovat deset nebo více let. Pokles na trzích naopak využijte jako nákupní příležitost, nakupujete totiž ve slevě.

Závěr

Strach z investování může být těžké překonat. Nikdo nemá rád ztrátu peněz, i když je jen dočasná. První skok na trh je děsivý. Ale "je to děsivé" není dobrou výmluvou pro to, abyste se investování vyhnuli úplně.

Přemýšlejte o tom, jak se naučit plavat. Spousta lidí se bojí utonutí a vodě se vyhýbá úplně. Je to riskantní, protože byste se mohli utopit. Pravdou je, že pokud neumíte plavat, nemusíte hned skákat do hlubin. Než začnete plavat kolečka přes bazén olympijských rozměrů, můžete se nejprve pohodlně vznášet a ponořit hlavu do vody. Pak se naučte několik základních záběrů. Nakonec se naučíte pohodlně plavat sami a smíříte se s tím, že riziko utonutí je zvládnutelné, pokud se připravíte. Stejné to je i při investování.

Odvrácená strana je ta, že pokud peníze nebudete investováním zhodnocovat, může se stát, že jich v důchodu budete mít nedostatek, protože inflace nikdy nespí. Pak se všechny vaše obavy naplní z jiného důvodu – prostě jste neinvestovali.

_______________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

06.03.2024Konzervativní investování a jak na něj Petr Holub (MojeNebankovka)
14.12.2023Jak se k investování staví Češi, a co na to ženy? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688