mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  22.03.2023 08:42:00

Evropská unie poskytne Bosně a Hercegovině 70 miliónů euro

Evropská unie poskytne Bosně a Hercegovině 70 miliónů euro

22.03.2023 / 08:36 | Aktualizováno: 22.03.2023 / 08:42

EU do všech šesti zemí regionu západního Balkánu vyčlenila celkem jednu miliardu eur. Bosna a Hercegovina obdrží sedmdesát milionů euro. Podpis Dohody Radou ministrů Bosny a Hercegoviny je nezbytný pro vyplacení první tranše alokovaných prostředků ve výši 63 milionů eur. Podpora bude distribuována prostřednictvím grantů a finance půjdou na podporu výstavby projektů obnovitelných zdrojů, modernizace elektrických přenosových soustav, ústředního vytápění a schémat energetické účinnosti pro staré obytné budovy.

Evropská unie podporuje země západního Balkánu v oblasti energetiky. Do všech šesti zemí vyčlenila celkem jednu miliardu eur. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen během své návštěvy regionu v říjnu 2022 oznámila výši částky a slíbila podporu všem zemím regionu. Střednědobá a dlouhodobá podpora bude občanům a firmám k dispozici prostřednictvím grantů v rámci hospodářského a investičního plánu EU (EIP) pro západní Balkán. Finance jsou určeny k řešení bezprostředních důsledků energetické krize a restrukturalizace infrastrukturní sítě. Bosna a Hercegovina obdrží sedmdesát milionů euro, po podepsání Dohody o financování energetického podpůrného balíčku, jež byla podepsána v první polovině února tohoto roku.

Podpis Dohody Radou ministrů Bosny a Hercegoviny je nezbytný pro vyplacení první tranše alokovaných prostředků ve výši 63 milionů eur. Před vyplacením finančních prostředků se očekává, že Bosna a Hercegovina obdrží od Evropské komise kladné hodnocení pokroku při provádění Akčního plánu přijatého Radou ministrů Bosny a Hercegoviny 22. prosince 2022. Tento Akční plán uvádí opatření, která by měly místní orgány uplatňovat, aby využily prostředky z balíčku energetické podpory na vyšší efektivitu v oblasti energetiky.

Podpora bude distribuována prostřednictvím grantů a finance půjdou na podporu výstavby projektů obnovitelných zdrojů, modernizace elektrických přenosových soustav, ústředního vytápění a schémat energetické účinnosti pro staré obytné budovy. Finance podpoří rovněž energetickou bezpečnost a elektroenergetické infrastrukturu. Tady se jeví příležitost pro české firmy podílet se na revitalizaci a rekonstrukci infrastruktury a energetických objektů.

Aleš Ottmár, Ines Terza, Velvyslanectví ČR v Sarajevu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688