Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.03.2023 15:38:02

Fed zvýší sazby o 25 bb (Tématické reporty)

Problémy v americkém bankovním sektoru srazily očekávání zvyšování úrokových sazeb výrazně směrem dolů. Na středečním zasedání je v cenách zahrnuto 25bodové utažení měnových podmínek z 80 %. Podle našeho názoru centrální banka úrokové sazby o 25 bb na úroveň 4,75-5,00 % nakonec zvýší. Hovoří pro to stále vysoká inflace, historicky nízká nezaměstnanost i solidní výkon americké ekonomiky. Navíc ponechat sazby beze změny v situaci, kdy si ekonomická data jejich zvýšení vyžadují, by mohlo být vnímáno jako nepříznivý signál a sdělení, že zdraví bankovního sektoru je vážně podlomeno. Poslední zvýšení sazeb na úroveň 5,00-5,25 % pak očekáváme v květnu. To podle našeho názoru ukáže i nový medián výhledu úrokových sazeb Fedu. Makroekonomická prognóza pak může přinést mírně vyšší HDP a jádrovou inflaci pro letošní rok, a naopak výhled pro míru nezaměstnanosti se může posunout mírně směrem dolů. První snížení sazeb vidíme až v Q1 24, na rozdíl od tržních očekávání, která zaceňují poklesy sazeb již od druhé poloviny letošního roku.

Ještě počátkem března šéf americké centrální banky ve svých vystoupeních zmiňoval, že terminální úrokovou sazbu vidí výše, než s čím počítal poslední medián výhledu úrokových sazeb Fedu. Ten prosincový předpokládal růst sazeb na 5,0-5,25 %. Data přicházející z americké ekonomiky (vysoké počty nově vytvořených pracovních míst, solidní maloobchodní tržby i stále vysoká inflace) vyhnala tržní očekávání týkající se úrokových sazeb až na úroveň 5,4 %. To se ale rychle změnilo, když se do potíží dostaly tři americké banky. Očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb se téměř zcela vymazala a tempo očekávaného uvolňování měnové politiky naopak výrazně zrychlilo. Trh nyní do konce roku očekává snížení sazeb o 75 bb. My takovéto kroky předpokládáme až počátkem roku 2024. V té době zároveň americká ekonomika podle naší ekonomiky vstoupí do recese. Rizika se nicméně koncentruji ve směru dřívějšího uvolňování měnových podmínek.

Předpokládáme, že centrální banka na středečním zasedání zvýší úrokové sazby o 25 bb. Nezvýšit sazby by v současné chvíli mohly finanční trhy vnímat jako signál, že zdraví bankovního sektoru je podlomené. Další zpřísnění měnových podmínek pak očekáváme v květnu, čímž by se klíčová úroková sazba dostala na 5,0-5,25 %. To považujeme za vrchol.

Americká centrální banka zveřejní i svoji novou makroekonomickou prognózu a medián výhledu úrokových sazeb. Přestože Jeromé Powell avizoval, že se v březnu medián posune směrem nahoru, předpokládáme, že vzhledem k situaci v bankovním sektoru nakonec zůstane v porovnání s prosincem víceméně beze změny. Terminální úroková sazba by tedy měla dosáhnout 5,0-5,25 %. Pokud jde míru nezaměstnanosti, Fed viděl její průměrnou úroveň v Q4 23 na úrovni 4,6 %. Vzhledem k tomu, že podle našeho odhadu se nezaměstnanost bude v prvním pololetí letošního roku držet pravděpodobně kolem současných 3,5 %, je u tohoto ukazatele pravděpodobná revize směrem dolů. S tím by byla konzistentní míra revize růstu HDP směrem nahoru ze současných 0,5 % pro letošní rok. Jádrová inflace pro letošní rok by mohla být revidována mírně směrem nahoru (aktuální odhad 3,5 %). V letech 2024, 2025 Fed prognózuje postupný návrat jádrové inflace k 2 % cíli. Pokud by zde došlo k posunu nahoru, aniž by byl doprovodný komentář více jestřábí, mohlo by to být chápáno jako menší ochota s inflací bojovat.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

02.05.2023Fed zvýší sazby o 25 bb, ECB o 50 (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.03.2023ECB zvýší sazby o 50 bb, jak slíbila (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688