Okénko investora  |  21.03.2023 09:10:53

Skupina ČEZ vykázala rekordní výsledky za 4Q 2022

ČEZ výrazně překonal tržní očekávání a vykázal rekordní výsledek hospodaření za 4. kvartál 2022. Historicky nejlepší výsledek byl tažen vysokými cenami energií na trzích.

Za celý rok 2022 ČEZ skončil s očištěným ziskem 78,4 mld. Kč, což je výrazně nad tržním očekáváním 70-75 mld. Kč. EBITDA v minulém roce dosáhla úrovně 131,6 mld. Kč, nad předpokládanými 120 mld. Kč. Rekordní zisk tak reflektuje enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, extrémní změny v cenách energií, což ČEZ dokázal využít a vysokou spolehlivost elektráren v minulém roce. Na kvartální bázi výnosy činily 77,5 mld. Kč oproti očekávaným 89,5 mld. Kč, meziročně se jednalo o 8% narůst. EBITDA výrazně výše nad předpokládanými 24,4 mld. Kč na 42,3 mld. Kč, což představuje 170% meziroční růst. Čistý zisk za poslední kvartál činil 26,1 mld. Kč, také nad prognózami 18,2 mld. Kč a meziročně se jedná o růst o 383 %. Zisk na akcií na úrovni 48,7 Kč.

Cena, za kterou ČEZ loni prodával elektřinu byla oproti průměru na MWh v roce 2021 zhruba dvojnásobná. Provozní výnosy dosáhly na úroveň 288,5 mld. Kč a meziročně se tak jednalo o nárůst o 27 %. V tiskové zprávě skupina uvedla, že v letošním roce státu odvede na dividendách, daních z příjmů a odvodech z tržeb výroby více než 100 mld. Kč. Vysoký zisk dosažený v roce 2022 podle jejích slov také povede k rekordní dividendě pro akcionáře, očekávání trhu se pohybují v rozmezí 100–120 Kč. V optimistickém scénáři, kdy se dividendy stanoví na vyšší hranici dividendové politiky tak by se mezi akcionáře rozdělilo přibližně 63 mld. Kč a z toho 70 %, neboli 44 mld. Kč by náleželo státu.

Segment výroby byl mimořádně úspěšný, a to zejména díky vyšším cenám elektřiny a rekordním objemem vyrobené elektřiny v jaderných elektrárnách. Energie z jaderných zdrojů dosáhla na 31 TWh, což je meziroční růst o 1 %. Obnovitelné zdroje meziročně klesly o 13 % v důsledku nepříznivého počasí a odstávek elektrárny v Poříčí. Energie z uhelných zdrojů na úrovni 15,7 TWh, což je meziročně pokles o 3 % a to také kvůli odstávkám v elektrárně Ledovice a ukončení provozu v Mělníku. Produkce z paroplynové elektrárny meziročně klesla o 22 % kvůli vysokým cenám plynu. Průměrná cena elektřiny včetně dodávky se v roce 2022 pohybovala kolem 300 EUR za MWh a oproti tomu, průměrné náklady na výrobu a dodávku se pohybovaly kolem 100 EUR za MWh. ČEZ dokázal využít vysoké kolísavosti cen elektřiny ve svůj prospěch a zobchodoval ca 18 mld. Kč na mezinárodních trzích, což činí zhruba 25 % čistého zisku skupiny. Ovšem segment prodeje byl ovlivněn negativně. Zisk tohoto segmentu spadl meziročně o 22 % a to kvůli vyšším pořizovacím cenám elektřiny a plynu. Nepomohly ani vysoké náklady na krytí výkyvů spotřeby zákazníků.

Letos hospodaření skupiny ovlivní cenový strop a tzv. windfall tax. Mimo jiné se předpokládá že ceny elektřiny se umírní a tyhle faktory pak mohou citelně zasáhnout do hospodaření společnosti. ČEZ odhaduje podle únorové prognózy letošní očištěný čistý zisk na úrovni 30–40 mld. Kč a také odhaduje EBITDA ve výši 105–125 mld. Kč. Tyto údaje jsou kalkulovány s ohledem na nově zavedené daně a větší rozpětí odhadu vyplývá z vysoké nestability cen elektřiny. Akcie společnosti se v posledních týdnech obchodují v pásu 950 – 1 060 Kč. Konsensus analytiků Bloombergu nyní stanovuje cílovou cenu společnosti na 954 Kč s tím, že většina z nich má doporučení držet/nakoupit. Cenu na vyšších hodnotách udržuje vidina rekordní dividendy a potenciální odkup státem, který by mohl nabídnou vyšší než tržní ceny. 

 

mld. Kč

Aktuální 4Q 2022

Konsensus

4Q 2021

Meziroč. růst

Tržby

77.5

89.5

71.8

8 %

EBITDA

42.3

32.7

15.7

170 %

EBIT

36.6

24.4

2.3

1 600 %

Čistý zisk

26.1

18.2

5.4

383 %

Zisk na akcii (Kč)

48.7

-

10.1

383 %












Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688