Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.03.2023 10:52:26

Sílí zájem domácností o úvěry ze stavebního spoření. Peníze jdou do úspor na energiích

Celkem 7,9 mld. Kč

Během měsíce února 2023 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 7,9 mld. Kč. Objem nových hypoték bez refinancování v únoru dosáhl na 6,5 mld. Kč (oproti lednovým 5,4 mld. Kč). Díky těmto číslům byl měsíc únor o 20 % výkonnější než leden. Únor znamenaly mírné navýšení i oproti druhé polovině roku 2022, kde průměr nově poskytnutých hypoték dosáhl e jen na 6,2 mld. Kč.

Meziroční propad se snížil z 80 % (leden) na 69 % v únoru, ale pokles propadu už je způsoben poklesem meziroční srovnávací základny. Únor roku 2022 totiž byl měsícem, kdy krize na hypotečním trhu začala „nabírat obrátky“.

Zvýšil se i počet nově vyřízených hypoték. Zatímco leden jich přinesl 1 900, v únoru se celkový počet dostal na 2 300, o cirka 400 více. A co se refinancování týká, interně nebo k nové instituci bylo refinancováno za 1,33 mld. Kč. Dodejme, že v lednu 2023 šlo o 1,15 mld. Kč.

Byl únor obratem, po kterém bude už jen líp?

Zatím je předčasné předpovídat vývoj hypotéčního trhu v letošním roce či nějaké výrazné trendy. Skutečností je, že v únoru zaznamenala Česká spořitelna meziměsíční nárůst objemu hypoték o 19 procent. K dalšímu růstu objemů by mohl pomoc příznivý vývoj úrokových sazeb. Ty by podle našich očekávání měly v letošním roce stagnovat nebo dokonce mírně klesat," řekl pro Českou bankovní asociaci expert hypotečních úvěrů České spořitelny Marian Holub.

Úroková sazba na hypotékách sice opat klesala, ale chybí vyhlídka na pokračování trendu

Druhý měsíc po sobě klesala úroková sazba. V lednu na 5,93 %, v únoru pak na 5,9 %. I tak je na nejvyšších úrovních za posledních 20 let. V porovnání s rokem minulým je nyní podobná jako v měsíci říjnu. Nabídkové sazby jsou o něco vyšší než ty skutečně realizované.

Výhled na stabilní pokles ale chybí. Víceletý úrokový swap je v posledních měsících hodně rozkolísaný. Na úrokovou míru nově nabízených hypoték má přitom také významný vliv, přestože on sám je ovlivněn i základní sazbou repo. Proto nelze očekávat stabilní pokles sazeb a oživení trhu. Jak se situace do konce roku 2023 vyvine, se nyní odhadovat nedá.

Splátka průměrné hypotéky je teď okolo 20 tisíc

Pro únor 2022 mírně vzrostla i průměrná výše hypotéky, a to na 2,86 mil. Kč. Při průměrné úrokové sazbě 5,9 % jsou splátky takového hypotéky, která je nastavena na 20 let, cirka 20 293 Kč. Při patnáctiletém trvání hypotéky se splátka zvyšuje na 23 944 Kč. A pokud by byla hypotéka sjednána na 30 let, splátka by činila 16 935 Kč měsíčně.

Stavební spoření slaví větší úspěch 

Zatímco hypotéky se poskytují převážně na koupi nebo výstavbu nového bydlení, jsou úvěry ze stavebního spoření doménou rekonstrukcí a doplňování výbavy domů určených k bydlení. Vzhledem ke změně v cenách energií se tak domácnosti začaly mnohem více soustředit na pořízení systémů, které s úsporou na energiích mohou pomoci.

I přes pokračující útlum na hypotečním trhu sledujeme sílící zájem domácností o úvěry ze stavebního spoření, a to právě v souvislosti s energetickou krizí. Češi začínají úvěry ze stavebního spoření využívat nejen na běžné opravy, ale také na financování energeticky úsporného bydlení – každá třetí žádost o úvěr ze stavebního spoření je dnes určena právě na rekonstrukci s cílem snížit energetickou náročnost bydlení a uspořit na energiích,“ sdělil pro Hypomonitor ČBA Martin Vašek, generální ředitel ČSOB stavební spořitelny.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688