OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  17.03.2023 13:28:00

Rumunský finanční regulátor odebral pojišťovně Euroins licenci

 Rumunský finanční regulátor odebral pojišťovně Euroins licenci
17.3.2023 Škody, Zahraničí

Rumunský finanční regulátor ASF oznámil, že rozhodl o odebrání provozní licence pojišťovně Euroins Romania, která je součástí Euroins Insurance Group společnosti Eurohold Bulgaria, a o podání žádosti o zahájení konkurzního řízení. Prozatímním správcem společnosti se stal Pojišťovací garanční fond (FGA). Společnost Euroins je rumunským lídrem v odvětví motorového pojištění (RCA) s více než 2,5 milionu klientů.

Společnost Eurohold označila rozhodnutí ASF za nezodpovědné a zneužívající a uvedla, že celou situaci považuje za „nepřátelské převzetí majetku". Zároveň uvedla, že soudně napadne rozhodnutí o zahájení konkurzního řízení. Společnost ASF v tiskové zprávě pak uvedla, že je pozastavena odpovědnost vedení společnosti Euroins Romania.

„K 30. 6. 2022 společnost Euroins Romania neměla prostředky pro krytí solventnostního kapitálového požadavku (SCR), přičemž tento stav zůstal zachován i k 30. 9. 2022. K obnovení SCR jsou zapotřebí prostředky ve výši 2,19 miliardy RON a k pokrytí minimálního kapitálového požadavku (MCR) prostředky ve výši 1,75 miliardy RON. Rozhodnutí o odnětí licence bylo přijato, protože situace společnosti Euroins Romania neumožňuje spolehlivě použít jakýkoli postup pro řešení krize," uvádí se v prohlášení ASF. Regulátor rovněž uvedl, že v období od února 2020 do ledna 2023 uložil společnosti Euroins 26 sankcí a pokuty ve výši přes 16 milionů RON.

Stejně ASF postupovala i v případě City Insurance. V roce 2021 úřad odebral City Insurance povolení k činnosti a vyhlásil její platební neschopnost. Poté Pojišťovací garanční fond převzal všechny spisy společnosti, ale nahromaděné škody rychle vedly ke zdražení pojistek povinného ručení vozidel.

Společnost Eurohold Bulgaria v reakci na rozhodnutí ASF uvedla, že tento krok uvrhne trh s motorovým pojištěním „do velkých problémů", protože by s největší pravděpodobností vedl k velmi významnému zvýšení ceny produktů, a to i v kontextu problémů zmíněné pojišťovny City Insurance. „Vedení společností Eurohold a EIG Re považuje toto opatření za zneužívající, naprosto nezodpovědné, zejména v současné situaci rumunského pojistného trhu, a v rozporu s dobrými evropskými zvyklostmi," uvádí se v tiskové zprávě společnosti.

„Rozhodnutí ASF ignoruje zajistnou smlouvu Euroins Romania se zajišťovnou EIG Re a nebere v úvahu samotnou finanční zprávu zajišťovny. Představenstvo ASF navíc přijalo rozhodnutí, které nebere v úvahu stanovisko bulharského finančního regulátora (FSC), který je v případě EIG Re vedoucím orgánem dohledu. To je v přímém rozporu s evropskou legislativou a mohlo by vést k těžkým důsledkům a opatřením na mezinárodní úrovni," tvrdí Eurohold.

Společnost Eurohold dále uvedla, že rozhodnutí představenstva ASF "vyvolalo aktivaci čl. 26 zajišťovací smlouvy podepsané mezi Euroins Romania a EIG Re, který stanoví, že v případě zneužití a výhrůžek vůči společnosti ze strany třetích stran, včetně zneužití pozastavení nebo odebrání licence ze strany regulátora, má EIG Re právo odstoupit od smlouvy s Euroins Romania a ponechat si veškeré předepsané objemové pojistné rumunské jednotky bez jakýchkoli závazků vůči pohledávkám a rizikům souvisejícím s rumunskou jednotkou."

Společnost rovněž uvedla, že opakovaně varovala před „organizovaným útokem proti Euroins Romania a pokusy o nepřátelské převzetí" a rozhodnutí ASF přišlo jako potvrzení tohoto scénáře.

Na oznámení ASF reagovala také rumunská vláda, která uvedla, že podpoří všechna nezbytná opatření na ochranu zájmů klientů dotčených vývojem na trhu RCA. Vláda také uvedla, že ASF zašle návrhy řešení ministerstvu financí k předložení na vládní úrovni.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688