Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.03.2023 10:55:00

Nejde jen o rizikové banky. Důvodů k obavám je vícero

Pro investory, kteří v Evropě počítali s tzv. měkkým přistáním, byla brutální volatilita v tomto týdne tvrdým probuzením, které odkrylo všechny problémy, kterým akciové trhy čelí a budou čelit i v nadcházejících měsících. Trhy dostaly dvojí ránu v podobě propadu na Credit Suisse následovaném půlbodovým zvýšením sazeb Evropskou centrální bankou. Rozhodnutí ECB držet se svého plánu utahování měnové politik signalizuje, že by se podmínky musely ještě zhoršit, aby odklonily centrální banky od jejich boje proti inflaci.

ECB byla první velkou centrální bankou, která rozhodovala o měnové politice poté, co krach trojice amerických bank vyvolal obavy napříč finančním sektorem. Připravila tak půdu pro příští zasedání Fedu, u kterého se nyní počítá se zvýšením sazeb o 25 bazických bodů. Odhodlání centrálních bank zastavit růst inflace ale zvyšuje šance na recesi a také na další epizody bankovního stresu.

„Zuřivost reakce trhu v tomto týdnu naznačuje, že investoři mají obavy ze systémových rizik,“ řekl CIO DWS Bjoern Jesch. "Vzhledem k silným pohybům však nelze vyloučit, že se jednotliví účastníci trhu nemohou dostat do tísně." Jesch anicméně v současné situaci vnímá rozdíly oproti finanční krizi v roce 2008 s ohledem na změny finanční regulace a větší množství nástrojů, které mají centrální banky k dispozici. Každý výrazný cyklus zvyšování sazeb si však vybírá svou daň a ten současný je nejprudší za poslední desetiletí. Jesch poznamenává, že se navíc připojil k nerovnováze po Covidu, nedostatku pracovních sil a problémům dodavatelského řetězce, které také udržují inflaci vysoko.

1

Od doby před několika týdny, kdy se trhy těšily z očekávání, že americké a evropské sazby jsou blízko svého vrcholu a že se lze vyhnout recesi, jde o velkou změnu. Akcie ze sektorů napojených na ekonomický blahobyt (finance, automobily a maloobchod) rostly, zato nyní se otřásají, přičemž nejvíce jsou zasaženy bankovní akcie.

Otřesy v bankovnictví jsou také připomínkou toho, jaký dopad by mohly mít přísnější úvěrové podmínky na křehký růst. Indexy nákupních manažerů (silný barometr obchodní aktivity) stále klesají a nálada spotřebitelů zůstává nevalná, když ukazatel Sentix v eurozóně nedávno odhalil další pokles důvěry investorů.

2

V této souvislosti je krok ECB „dvojí špatnou zprávou“ pro ekonomiku a trhy, domnívá se Florian Ielpo, vedoucí makro výzkumu společnosti Lombard Odier Asset Management. "V nadcházejících měsících by měly být trhy těžší a volatilnější." Zmíněné obavy zvýšily volatilitu evropských akcií na nejvyšší hodnotu od loňského září a kupcům akcií tak vzrostly náklady na zajištění.

3

A mnoho útěchy nenajdou obchodníci ani u technických signálů. Evropský index Stoxx a akcie bank se vypadají přeprodané a jsou blízko úrovní, které obvykle zaručují odraz, nicméně ve středu velkou podporu nenašly. „Emoce sílí, ale s lítostí musíme konstatovat, že naše přesvědčení vyprchávají,“ uvedla technická analytička z DayByDay Valerie Gastaldy. „Trhu bude pravděpodobně chvíli trvat, než se vrátí k ochotě riskovat, anebo přepne na averzi k riziku. Ale právě teď pouze posuzuje alternativy.“

4

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688