Tomáš Stingl (BusinessInfo.cz)
Okénko pro podnikatele  |  16.03.2023 14:19:26

Češi míří do ráje technologických startupů v Texasu

 Po Chicagu, New Yorku a San Francisku otevírá agentura CzechTrade své čtvrté zastoupení v USA v texaském Austinu. Texas je s 30 miliony obyvatel druhý nejlidnatější stát USA a v počtu obyvatel i v HDP ho převyšuje v rámci Spojených států dlouhodobě jen Kalifornie. Zdravá konkurence mezi těmito dvěma lídry americké ekonomiky se v poslední době materializuje ve formě migrace mnoha inovativních firem, IT společností či mladých startupů z Kalifornie právě směrem do Texasu. Láká je velmi liberální prostředí pro podnikání i nízké daně.
Středobodem pro komunitu dravých startupů se stal Austin, který je někdy přezdívaný druhé Silicon Valley. I proto zvolil CzechTrade pro otevření další zahraniční kanceláře v USA právě toto město. Při své návštěvě v USA navštívil kancelář ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a jím vedená obchodní mise podnikatelů. „Působí tu firmy jako Tesla či Oracle. Struktura texaského průmyslu je podobná české ekonomice a české firmy mají rozhodně co nabídnout," uvedl ministr.
Ředitelem kanceláře se stal Levan Bokeria. Podle něj je už teď povědomí Texasanů o Česku velmi solidní. „V Texasu v současnosti žije kolem milionu lidí, kteří se hlásí k českým a moravským kořenům. Po celém státě se pořádají krajanské kulturní akce, existují zde spolky Sokolů. Moravské koláče jsou tu v podstatě národní pochoutkou. Texasané mají Čechy rádi,“ uvedl Bokeria. „Pokud jde o úspěchy českých firem, tak například každý tu zná Českou Zbrojovku a její lovecké a sportovní pušky. Zbrojovka navíc koupila legendární americkou značku Colt a tím se zviditelnila ještě víc. Texasané na své ruční zbraně nedají dopustit a myslivost je tu velmi populárním koníčkem. Proto je kvalitní český produkt tolik oblíbený. Američané ovšem tuto značku znají jen pod písmeny CZ, celý název Česká Zbrojovka jim nic neříká.“

Čeští exportéři, kteří zkusí texaský trh oslovit, mohou čekat podle Bokerii odlišný styl jednání oproti jiným státům USA. „Oproti severnějším oblastem Spojených států jsou zde lidé více milí, otevření a nadšenější z možné spolupráce s evropskými firmami. Američané jsou obecně velice schopní a tvrdí obchodníci, ale když se to smíchá s pověstnou jižanskou zdvořilostí, vznikne zajímavý mix,“ míní ředitel nové zahraniční kanceláře CzechTrade.

Další informace o exportu do Texasu najdete na portálu www.exportmag.cz

Tomáš Stingl

Tomáš Stingl

Jako publicista se dlouhodobě zaměřuje na problematiku exportu, příběhy českých podnikatelů a také cestopisnou žurnalistiku. Dříve pracoval mimo jiné v České televizi a v podnikatelském týdeníku Profit. V současnosti působí v portálu BusinessInfo.cz a v exportním magazínu ExportMag.cz. Mezi jeho oblíbená témata patří vývoj v zemích východní Asie a Latinské Ameriky.


BusinessInfo.cz

BusinessInfo.cz je online portálem pro drobné živnostníky, malé i střední podnikatele a exportéry. Nabízíme aktuální informace z první ruky, ověřené konkrétními úřady a organizacemi státní správy v Česku a zahraničí. Gestorem projektu je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a realizátorem agentura CzechTrade – díky tomu jsme a vždy budeme bez reklam.

Více informací na www.businessinfo.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688