Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.03.2023 18:14:00

Pravděpodobnost letošního poklesu sazeb a pozor na to, co si kdo přeje

Již řadu měsíců hovoří řada ekonomů o tom, že tržní očekávání letošního poklesu sazeb jsou příliš optimistická. Přesněji řečeno, příliš optimistické je očekávání poklesu sazeb a zároveň pokračujícího letu americké ekonomiky (tedy ani měkkého a už vůbec ne tvrdého přistání). Dnes se na téma podíváme detailněji. A k tomu jedna malá poznámka k dávání si pozor na to, co si přejeme.

Feddvojí mandát, vedle cenové stability by měl při stanovení své politiky brát do úvahy i zaměstnanost. Z tohoto pohledu by letošní snížení sazeb mohlo přicházet v úvahu, pokud by se inflace výrazně přiblížila svému cíli ve výši 2 %. Nebo by se prudce zhoršila situace na straně (ne)zaměstnanosti. V tomto duchu můžeme vnímat následující graf od Deutsche Bank. Ten totiž ukazuje, jaká byla v minulosti kombinace jádrové CPI inflace a nezaměstnanosti ve chvíli, kdy Fed otočil a začal snižovat sazby:

Pravděpodobnost letošního poklesu <a class=sazeb a pozor na to, co si kdo přeje" src="/Fotobank/b00e70a5-0906-4585-961a-cbde46d3b078?width=429&height=227&action=Resize&position=Center" />
Zdroj: Twitter

K obratu sazeb směrem dolů v minulosti skutečně nedocházelo jen ve chvíli, kdy byla jádrová inflace hodně blízko 2 %. Pokles sazeb přicházel i v době vyšší inflace kombinované s vysokou nezaměstnaností. Což můžeme vnímat jako:

(i) snahu dosáhnout nějakého kompromisu u zmíněného duálního mandátu (i jeho dříve explicitně nevyřčené formě).

Nebo víru, že (ii) vysoká nezaměstnanost je známkou v budoucnu klesajících inflačních tlaků.

Pointa grafu je pak v křížku, který značí současnou kombinaci inflace a nezaměstnanosti. Tento bod je svou polohou mimo pomyslnou „snižovací“ osu – na snížení sazeb je nyní inflace příliš vysoko a nezaměstnanost zároveň extrémně nízko. Jak jsem psal, pokud se to během roku výrazně nezmění, implikace grafu je celkem zřejmá.

K uvedenému můžeme ve světle současného dění dodat, že graf by mohl být trojrozměrný a na třetí ose by byla finanční stabilita. Narážím samozřejmě na úvahy, podle kterých by centrální banku mohlo letos ke snižování sazeb donutit to, že jejich růst se pojí s problémy některých finančních institucí. Nedávno jsem tu v této souvislosti psal o „trhlinách“, které se v minulosti ve finančním systému pojily s cykly zvedání sazeb. Je tu podle mne ale dobré pečlivěji volit slova – u toho, zda vyšší sazby tyto trhliny způsobují, či spíše něco odkrývají.

Není to černobílá diskuse, stejně jako třeba ta tematicky související - o tzv. zombie firmách. Každopádně, pokud by na monetární politiku Fedu tlačila ještě třetí proměnná (finanční stabilita), celou situaci by to činilo složitější. Co je ale naopak podle mne velmi jednoduché je jedna věc: Narazil jsem na úvahu typu „zachrání býky problémy některých bank?“. Je asi zřejmé, že o takovou „záchranu“, která by teoreticky končila cyklus zvedání sazeb a obrat k jejich poklesu není o co stát. Možná dokonce i v situaci, kdy by Fed mířil k přehnanému utahování a tenze ve finančním systému by jej včas zastavily. Je to další varianta na téma „dávat si pozor, co si přejeme“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

23.03.2023Ranní okénko - Fed letošní pokles sazeb nečeká, trh se zdráhá věřit Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.03.2023Kam se dostanou sazby a co na to akcie Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688