mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  14.03.2023 10:31:08

Ministerstvo zdravotnictví řeší dostupnost hrazené poporodní péče

Ve čtvrtek 9. března 2023 se konal kulatý stůl na téma Poporodní péče – nutnost nebo přežitek? svolaný náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem. Kulatý stůl byl pořádán v reakci na veřejné rozepře odborných společností České gynekologické a porodnické společnosti s Unií porodních asistentek a Českou komorou porodních asistentek ohledně nutnosti zajištění systémové péče o ženy po porodu.

Akce se konala pod laskavou záštitou vládní zmocněnkyně Kláry Šimáčkové Laurenčíkové na Úřadu vlády a zúčastnili se ji zástupci odborných společností, pojišťoven, poskytovatelů péče, lidskoprávních organizací i kanceláře veřejného ochránce práv. Diskuzi moderovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

V úvodu proběhly prezentace popisující aktuální situaci v oblasti péče po porodu z různých úhlů pohledu (porodní asistentky, lékaři i příjemkyně péče). Poté následovala diskuze všech přítomných stakeholderů.

I přes to, že na místě nedošlo ke shodě na tom, jaká by měla být finální podoba zajištění té aktuálně nejlepší možné péče pro ženy po porodu, dohodli se přítomní, že situaci je potřeba řešit. Momentálně je pro ženy péče po porodu hrazená z veřejného zdravotního pojištění téměř nedostupná, především co se týká preventivní péče porodní asistentky v domácím prostředí.

Ministerstvo zdravotnictví vnímá dobře nastavenou mezioborovou spolupráci jako zásadní faktor bezpečné péče, a tedy aktivně řeší, aby došlo k vytvoření jednotné koncepce péče o těhotnou ženu a matku a dítě po porodu. Všichni přítomní na akci se shodli, že je dokument vymezující oblasti péče a spolupráce naprosto zásadní a je potřeba, aby vznikl co nejdříve. Právě i kvůli existujícím neshodám odborných společností na tom, jakou roli mají v systému péče porodní asistentky.

Další výstupy ze setkání jsou, že je potřeba shromáždit data v této oblasti a vytvořit finanční analýzy, které by umožnily naplánovat změny v péči a v úhradách.

V neposlední řadě vznikl návrh na rozpracování pilotního programu ve spolupráci s několika porodnicemi, které už mají vlastní koncept návazné péče nebo by se chtěli na rozvoji poporodní péče podílet.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688