Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  13.03.2023 18:25:20

Investice do akcií jako spolehlivá cesta k rentě

Naši klienti mají jednu společnou vlastnost: jsou velmi úspěšní v tom, co dělají. Za svůj úspěch ovšem platí nemalou daň v podobě vysoké časové a emoční náročnosti. Je tak zcela přirozené, že o změně svého životního stylu přemýšlejí většinou dříve než v důchodovém věku. O změně pracovního vytížení začínají přemýšlet nejčastěji mezi 40. a 50. rokem života. Od okamžiku, kdy začnou takovou změnu plánovat, potřebují většinou 1 rok až 5 let na to, aby ji zrealizovali.

Je to i případ jednoho z našich klientů. Přes 20 let budoval svou velmi úspěšnou firmu zabývající se výrobou a prodejem šperků. V průběhu času ale zjistil, že má stále méně času na to, aby se věnoval produkci svých výrobků a jejich designu. Většinu jeho času postupně pohltila potřeba řídit lidi, věnovat se finančnímu řízení a běžnému provozu. A v určitém okamžiku si řekl: „A dost!“ Rozhodl se změnit svůj život, vrátit se zpět ke kořenům a k tomu, co ho skutečně bavilo. Nyní mu pomáháme s prodejem jeho společnosti, který podle všeho překoná jeho očekávání a dosáhne stovek milionů korun. Přirozeně také diskutujeme o tom, co bude dál.

Prodejem cesta nekončí. Naopak teprve začíná!

Co s rentiérským majetkem

Podívejme se tedy na to, jak naložit s penězi ve chvíli, kdy jste uzavřeli akumulační fázi svého života a máte jasno v tom, že je na čase začít svůj majetek postupně čerpat a skutečně se stát rentiérem.

Kdo je to RENTIÉR

Rentiér je člověk, který má příjem z investic a aktivit, jež nepředstavují jeho hlavní zaměstnání. Rentiér často získává příjem z finančních investic, jako jsou akcie nebo dluhopisy, případně z nemovitostí a dalších investic. Tento příjem by měl být pasivní, což znamená, že rentiér nemusí aktivně pracovat pro zisk a může se věnovat jiným věcem bez ohledu na to, jaký příjem mu přináší.

V minulosti byl termín rentiér často spojován s lidmi, kteří měli dostačující finanční prostředky a mohli si dovolit nepracovat. Nicméně v dnešní době se tento termín často používá i pro osoby, které mají pasivní příjem z investic a stále se věnují i podnikání nebo zaměstnání.

Jak správně čerpat rentu?

První, co s klienty děláme, je definice jejich cílů, potřeb a hodnot. Výsledkem je tzv. Finanční mapa, která nám dobře ukazuje, kde se dnes klient nachází, kam se chceme postupně dostat, co nás na cestě k jeho cílům čeká a na co se musíme předem připravit.

Poté můžeme sestavit rentiérský plán, který umožní čerpat rentu systematicky a s co nejnižším rizikem, že klient v nějaké krizi o majetek přijde. Naším cílem je doživotní čerpání renty z výnosů, které majetek generuje, aby peníze v čase neubývaly, ale přibývaly.

O tom, jak si sami můžete sestavit svůj rentiérský plán a rentiérské portfolio, se můžete dočíst v našem Praktickém návodu Jak investovat do ETF fondů.

V dalším kroku upravíme stávající rozložení klientova finančního majetku, kdy je zapotřebí snížit riziko celkové ztráty majetku při možné krizi, a připravíme strategii pro rozložení prostředků získaných prodejem společnostiPřecházíme na mnohem více diverzifikovaná portfolia složená z nízkonákladových ETF. Ano, píši portfolia, protože využíváme tzv. kyblíkové metody čerpání renty, kde část prostředků držíme v hotovosti, část v konzervativním portfoliu a část v růstovém portfoliu.

Nastavení jednotlivých kyblíků

  1. HOTOVOSTNÍ ČÁST umožňuje čerpat rentu i v době, kdy jsou trhy v poklesu a není vhodné vybírat rentu z vyklesaných portfolií, která potřebují čas na zotavení. Hotovostní složka také může pomoci překonat období tříletého daňového testu, abychom se při čerpání vyhnuli zbytečným daňovým nákladům. Tento hotovostní kyblík je tu přesně proto, aby pomohl překlenout roky, jako byl ten 2022.
      
  2. KONZERVATIVNÍ PORTFOLIO slouží k pokrytí renty ve střednědobém období 3 až 5 let. Takové portfolio obvykle není v poklesu déle než 2 roky a umožňuje vybírat rentu po vyčerpání hotovosti.
      
  3. RŮSTOVÉ PORTFOLIO přináší v dlouhodobém horizontu vyšší výnos a umožňuje průběžně doplňovat ostatní kyblíky při jejich vyčerpávání. Právě růstové portfolio je nosnou částí celé strategie a bude do budoucna generovat nejvyšší nárůsty majetku. Jeho základní složkou jsou AKCIE.

9 důvodů, proč jsou akcie tou nejlepší investicí

Je důležité si uvědomit, že neexistuje jedna nejlepší investice pro všechny. Investiční strategie by vždy měla být přizpůsobena individuálním potřebám, cílům a rizikovému profilu investora. Nicméně investice do akcií má několik výhod, které ji mohou dělat vhodnou pro mnoho investorů.

  1. Potenciál vysokého růstu
    Akcie nabízí vysoký potenciál růstu a zisky. Historická data ukazují, že akciové trhy dlouhodobě dosahují významných růstů, které se ale liší mezi jednotlivými společnostmi a akciovými trhy. Jsou ovlivněny různými faktory, jako jsou hospodářské cykly, politické události nebo technologický vývoj. Proto se snažíme naši investici do akcií realizovat skrze indexové ETF fondy, které nám zajišťují vysokou míru bezpečí a diverzifikaci rizik za minimálních nákladů.
      
  2. Likvidita
    Akcie jsou velmi likvidní, což znamená, že je možné je snadno koupit, stejně jako prodat. To znamená, že můžete reagovat na rychlé změny na trhu a snadno upravovat své investice.
      
  3. Diverzifikace portfolia
    Investice do akcií mohou pomoci diverzifikovat vaše portfolio a snížit tak riziko. Různé společnosti a sektory reagují na tržní události různě, proto vám rozložení investic mezi různé společnosti může pomoci snížit výkyvy ve výkonnosti portfolia.
      
  4. Výnosy z dividend
    Mnoho společností vyplácí svým akcionářům dividendy, což může být zdrojem stabilních výnosů.
      
  5. Transparentnost
    Akciové trhy jsou velmi transparentní a poskytují mnoho informací o společnostech i trhu. Můžete se informovat o finančních výsledcích, vedení společností a trendech v odvětví, to vám umožní informovaněji rozhodovat o svých investicích.
      
  6. Investování do reálné ekonomiky
    Investice do akcií vám umožňují investovat do reálné ekonomiky. Akcie jsou podpořeny výkonem společnosti, což znamená, že můžete být součástí úspěšného podnikání.
      
  7. Dostupnost
    Investice do akcií jsou dostupné pro širokou veřejnost a můžete je zakoupit prostřednictvím bank, poradců, makléřů nebo online. Díky internetu dnes máte investice do akcií a veškeré informace k nim doslova nadosah.
      
  8. Historicky stabilní výkonnost
    I když minulost nezaručuje budoucnost, akcie mají v historii relativně stabilní výkonnost. Na rozdíl od jiných aktiv jako jsou nemovitosti, zlato nebo komodity, mají akcie tendenci se dlouhodobě zlepšovat.
      
  9. Inflační ochrana
    Investice do akcií mohou pomoci vás ochránit před inflací. Akcie jsou na dlouhodobých horizontech jedním z mála skutečně spolehlivých nástrojů, který dokázal investory v posledních 100 letech spolehlivě ochránit před inflací, ať byla jakkoliv vysoká.

Ať už sestavíte své rentiérské portfolio jakkoliv, akcie by ve vaší dlouhodobé růstové složce prostě neměly chybět.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

31.03. 08:51  Pěkné žvásty. (Tomasso)
31.03. 06:36  Tesat do kamene (mai)
13.03. 21:26  Pěkné žvásty. (Eliška)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688