ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  13.03.2023 00:48:33

Stavební povolení v Karlovarském kraji v roce 2022 - stavební úřady vydaly celkem 2 226 stavebních povolení, což je o 12% méně než v předchozím roce

13. 3. 2023

V 1. až 4. čtvrtletí roku 2022 vydaly stavební úřady v Karlovarském kraji celkem 2 226 stavebních povolení, což je o 312, tj. o 12,3 % méně než v předchozím roce, a v mezikrajském srovnání tak zaznamenal náš region největší meziroční pokles. Orientační hodnota povolených staveb vzrostla v našem regionu ve srovnání s předchozím obdobím o 13,0 % na 9,5 mld. a průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla výše 4,3 tis. .

V České republice bylo v průběhu roku 2022 vydáno celkem 86047 stavebních povolení. Meziročně došlo kpoklesu počtu vydaných stavebních povolení téměř ve všech regionech ČR, výjimkou byly pouze kraje Královéhradecký aMoravskoslezský, ikdyž iv těchto regionech bylo navýšení počtu vydaných stavebních povolení minimální (o1,1%; resp. o 1,0 %). Nejvíce se snížil počet vydaných stavebních povolení ve srovnání s předchozím obdobím v Karlovarském kraji (o12,3%), za ním následoval v těsném závěsu kraj Plzeňský a Kraj Vysočina (o 12,0%; resp. o11,0%).

Vydaná stavební povolení podle krajů v roce 2022(předběžné údaje)

Vydaná stavební povolení podle krajů v roce 2022 (předběžné údaje)

Vydaná stavební povolení a orientační hodnota staveb v roce 2022

Vydaná stavební povolení a orientační hodnota staveb v roce 2022

V 1. až 4. čtvrtletí roku 2022 vydaly stavební úřady v Karlovarském kraji celkem 2226 stavebních povolení, což je o 312, tj. o 12,3 % méně než v předchozím roce. Na celkovém počtu těchto povolení vydaných v ČR se náš kraj podílel 2,6 %. Nejvíce stavebních povolení připadalo na inženýrské stavby (45,1 %) a téměř třetina se týkala bytových budov (32,9 %).

Vydaná stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022(předběžné údaje) Vydaná stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022 (předběžné údaje)

Nejvíce stavebních povolení v Karlovarském kraji bylo vydáno v okrese Karlovy Vary (887), na celkovém počtu vydaných stavebních povolení v kraji se tento okres podílel 39,8 %. Naopak nejméně stavebních povolení bylo tradičně vydáno v okrese Sokolov (515), ve kterém současně došlo k jejich nejnižšímu meziročnímu poklesu, a to o 4,6 %.

Naopak nejvyšší meziroční pokles počtu vydaných stavebních povolení vykázal okres Karlovy Vary (o14,5 %). Na inženýrské stavby bylo vydáno nejvíce stavebních povolení v okrese Cheb (397), na bytové i nebytové stavby pak v okrese Karlovy Vary (333; resp. 198).

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení podle krajů v roce 2022(předběžné údaje)

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení podle krajů v roce 2022 (předběžné údaje)

Orientační hodnota staveb, na které byla ve sledovaném období vydána stavební povolení, dosáhla v České republice hodnoty 512,8 mld. av porovnání se stejným obdobím předchozího roku tak zaznamenala nepatrný pokles (o 1,6 %). Ve většině regionů ČR vykázala orientační hodnota staveb meziroční navýšení, nejvýznamnější nárůst, téměř dvojnásobný, evidoval Královéhradecký kraj (o95,8%). Naopak o polovinu poklesla hodnota tohoto ukazatele ve srovnání s předchozím obdobím v Hl. městě Praze (o49,5%).

V Karlovarském kraji došlo meziročně k navýšení orientační hodnoty staveb ve sledovaném období o13,0% a v mezikrajském srovnání tak jde po zlínském regionu odruhý nejnižší nárůst (o11,4%). Významný vliv na meziroční navýšení orientační hodnoty staveb v našem regionu měl okres Cheb, který zaznamenal ve sledovaném období dokonce více než tříčtvrtinový nárůst (o 75,2 %). V ostatních okresech našeho regionu orientační hodnota staveb meziročně poklesla, ato nejvíce v okrese Karlovy Vary (o12,9%).

Z celkové orientační hodnoty staveb, na které byla vydána stavební povolení, připadalo v našem kraji 34,7 % na výstavbu bytů, 39,9 % na nebytovou výstavbu a 25,5 % tvořily inženýrské stavby.

Orientační hodnota staveb podle krajů v roce 2022

Orientační hodnota staveb podle krajů v roce 2022

Tradičně nejvyšší průměrnou hodnotu na jedno stavební povolení vykázalo ve sledovaném období Hl. město Praha (17610 tis. ), naopak nejnižší hodnotu tohoto ukazatele zaznamenal Jihočeský kraj, a to 2 965 tis. . V Karlovarském kraji vzrostla meziročně průměrná hodnota na jedno stavební povolení ovíce než pětinu (o28,9%) na 4 282 tis. a v mezikrajském srovnání se jedná o třetí nejnižší průměrnou hodnotu na jedno stavební povolení v rámci celé ČR. Na celorepublikový průměr nedosahuje karlovarský region o 1678 tis. .

Orientační hodnota staveb celkem a průměrná hodnota na 1 stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022

Orientační hodnota staveb celkem a průměrná hodnota na 1 stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022(předběžné údaje) Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v roce 2022 (předběžné údaje)

Všechny okresy Karlovarského kraje zaznamenaly ve srovnání s předchozím obdobím výrazný nárůst průměrné hodnoty na jedno stavební povolení. Nejvyšší průměrnou hodnotu tohoto ukazatele vykázal okres Cheb (5090 tis. .), který současně evidoval také jeho nejvyšší meziroční nárůst, ato dokonce o více než dvojnásobek (o104,1%). Nejnižší průměrná hodnota na jedno stavební povolení byla zaznamenána v okrese Cheb (2 649 tis. ), ten bylsoučasně také jediným okresem, ve kterém byl evidován její meziroční pokles (o 3,2 %).

Kontakt:
Ing. Iveta Šedá
Krajská správa ČSÚ v Karlových Varech
Tel: 353 114 529
E-mail: iveta.seda@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688