Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.03.2023 11:38:28

Pád akcií ERSTE a ČEZ dopomohl pražské burze k nejhoršímu týdnu za 5 měsíců. V očekávání aktualizace indexů


Po předchozím optimismu z úvodu března nálada na zahraničních akciových trzích doznala vlastně hned od úvodu týdne obratu. Problémy a nakonec páteční pád americké Silicon Valley Bank jižní směrování nakonec zintenzivnilo. Pražská burza se sentimentu ubránit nedokázala, proti trhu se v týdnu vydaly nakonec jen dvě emise, navíc spíše kosmeticky. Index PX tak odepsal výrazných 3,11 %. Větší ztráty naposledy vykázal v týdnu v úvodu prosince, kdy však své tehdy sehrálo rozhodné datum pro nárok na dividendu KB. Reálně tak pražská burza, dle indexu PX-TR, zažila vlastně nejhorší týden od konce září.

Na pád americké banky vlastně nejcitlivěji zareagovaly akcie ERSTE. Zatímco ještě ve středu atakovaly svá letošní potažmo více než roční maxima, na konci týdne se již v domovské Vídni obchodovaly nejníže od konce ledna.


Akcie ČEZ předváděly volatilní vývoj prakticky po celý týden. Své jistě sehrála také informace o novém kvalifikovaném akcionáři napojeném na Pavla Tykače. Za nákupním apetitem na titulu zkrátka v posledních týdnech přinejmenším částečně stála společnost Abaretia Holdings. Akcie ČEZ tak nakonec svým poklesem v týdnu nejvíce zatlačily na pražskou burzu, když v indexu PX mají aktuálně nejvýraznější téměř 22 % vliv. Ke sledovaným cenám elektřiny možno zmínit, že zatímco na spotovém trhu je vidět pokračující zlevňování, dlouhodobé kontrakty po předchozích poklesech tentokrát doznaly nádechu. Například domácí pro příští rok zakončil týden o 15 % výše nad 159 EUR/MWh. Své sehrál i růst cen emisních povolenek zpět nad hranici 100 EUR, resp. zpět k historickým maximům.

K ČEZ možno zmínit, že v Ostravě-Vítkovicích firma staví největší akumulátor u nás. Výkon bateriového úložiště má pojmou 9,45 MWh energie, tedy trojnásobek současné největší baterie ČEZ v Tušimicích na Chomutovsku. Baterie velká jako rodinný dům, jejíž vybudování přijde na více než 100 mil. , má pomoci stabilizovat českou energetickou soustavu.

Ostatní emise již ztratily méně než index. Nejvíce však právě indexově třetí nejvýznamnější emise KB, která se svým pátečním závěrem obdobně jako akcie ERSTE ocitla cenově zpět na úrovních z konce ledna. Titul nadále zůstává druhý nejobchodovanější, tentokrát majitele vyměnily akcie KB za 517 mil. . Mezitýdenně však o cca 160 mil. méně.

Již pátý týden v řadě utrpěly ztráty mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL. Přesto jsou vlastně u nás v porovnání s vývojem na Wall Street nadále plné optimismu, když obchodování s prémií se již standardně rozrostlo na více než 10 %. Akcie GEN DIGITAL na Nasdaq ve čtvrtek prorazily i další technickou hranici u 18 USD a následně umocněny páteční obecnou nervozitou na řadě titulů ze Silicon Valley propadly na závěrečných 16,61 USD. Tedy na úrovně, které zaznamenaly naposledy před 3 lety. Krach Silicon Valley Bankpátek zkrátka znervózněl velké množství investorů v kontextu dohadů, které místně podnikající firmy mohly mít v bance otevřeny účty. I pokud si akcie GEN DIGITAL na pražské burze udrží „jen“ 10% obchodování s prémií, logicky by v pondělí měly dohánět páteční večerní jižní směrování titulu na Wall Street, který v přepočtu zakončil na cca 380 . Do titulu by mohly později v týdnu přitéct nové finanční prostředky, když firma začne ve středu vyplácet „únorovou“ dividendu.

Firemní zprávy se objevily již jen u PHOTON ENERGY, kde překvapila informace o rezignaci finančního ředitele. Clemens Wohlmuth přitom roli CFO zastával více než dekádu, důvod odchodu z firmy nebyl zveřejněn. V předcházejícím týdnu jinak pokračoval odkup vlastních akcií. Pondělní pravidelná zpráva nicméně ukázala, že oproti obvyklým více než 3 tis. akcií PHOTON ENERGY se ve čtvrtek a v pátek intenzita nákupů snížila na jen po 1 tis. akcií. Přitom se dalo nakupovat za nižší ceny.

 

Připomenout závěrem možno, že pražskou burzu čeká pravidelná čtvrtletní aktualizace indexů. Ve svém důsledku by především u akcií ČEZ a ERSTE měla přinést od 20. března snížení jejich váhy. Každopádně v pátek v závěrečné aukci lze v souvislosti s aktualizacemi očekávat nadprůměrnou likviditu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688