ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  10.03.2023 12:14:04

EU aktualizuje strategii na ochranu námořní oblasti před novými hrozbami - Námořní bezpečnost

Evropská komise a vysoký představitel dnes přijali společné sdělení o posílené strategii Evropské unie pro námořní bezpečnost s cílem zajistit mírové využívání moří a chránit námořní oblast před novými hrozbami. Přijali rovněž aktualizovaný akční plán, jehož prostřednictvím se strategie bude provádět.

Námořní bezpečnost má pro Evropskou unii a její členské státy zásadní význam. Členské státy EU dnes tvoří největší společnou výlučnou ekonomickou zónu na světě. Hospodářství EU do značné míry závisí na bezpečném a chráněném oceánu. Více než 80 % světového obchodu a přibližně dvě třetiny světových dodávek ropy a zemního plynu pochází z těžby na moři nebo využívá přepravy po moři. Až 99 % globálních toků dat je přenášeno podmořskými kabely. Globální námořní oblast musí být bezpečná, aby bylo možné plně využit potenciálu oceánů i udržitelné modré ekonomiky. EU hodlá posílit širokou škálu nástrojů, které již má na podporu námořní bezpečnosti k dispozici, a to jak v civilní, tak ve vojenské oblasti.

Přizpůsobení se novým hrozbám

Od přijetí strategie EU pro námořní bezpečnost v roce 2014 se bezpečnostní hrozby a výzvy znásobily, a proto je nutné přijmout nová a posílená opatření. Dlouhodobě prováděné nezákonné činnosti, jako jsou pirátství, ozbrojené loupeže na moři, převaděčství migrantů, obchodování s lidmi, zbraněmi a omamnými látkami, stejně jako terorismus, stále představují velmi závažný problém. Rostoucí geopolitická konkurence, změna klimatu a degradace mořského prostředí spolu s hybridními a kybernetickými útoky však přináší také nové, vyvíjející se hrozby.

Máme příležitost podpořit udržitelná řešení mnohých problémů v oblasti námořní bezpečnosti, s nimiž se EU a mezinárodní společenství musí vyrovnat. Jedná se i o příležitost k posílení úlohy a důvěryhodnosti EU na mezinárodní úrovni. Nedávný geopolitický vývoj, včetně vojenské agrese Ruska vůči Ukrajině, je důraznou připomínkou, že EU musí posílit svou bezpečnost a svou schopnost jednat nejen na svém vlastním území a ve svých vlastních vodách, ale také ve svém sousedství i mimo něj.

Aktualizovaná strategie Evropské unie pro námořní bezpečnost (EUMSS).

Aktualizovaná strategie EU pro námořní bezpečnost představuje rámec, který je nutný pro to, aby EU mohla přijímat opatření na ochranu svých zájmů na moři a na ochranu svých občanů, hodnot a hospodářství.

Aktualizovaná strategie podporuje mezinárodní mír a bezpečnost, dodržování mezinárodních pravidel a zásad a zároveň přitom zajišťuje udržitelnost oceánů a ochranu biologické rozmanitosti. Strategii budou provádět EU a její členské státy v souladu se svými příslušnými pravomocemi.

Společné sdělení a související akční plán vymezují několik integrovaných opatření, jejichž provádějí je v zájmu EU. EU posílí svou činnost v rámci šesti strategických cílů:

  • Větší intenzita činnosti na moři. Mezi opatření spadající do tohoto cíle patří pořádání námořních cvičení na úrovni EU, rozvoj dalších operací pobřežní stráže v evropských mořích, určení nových námořních oblastí zájmu pro provádění koncepce koordinované přítomnosti na moři (nástroj k posílení koordinace námořních a leteckých prostředků členských států přítomných v konkrétních námořních oblastech) a posílení bezpečnostních inspekcí v přístavech EU.
  • Spolupráce s partnery. Mezi tato opatření patří prohloubení spolupráce mezi EU a NATO a posílení spolupráce se všemi příslušnými mezinárodními partnery s cílem prosazovat na moři řád založený na pravidlech, zejména Úmluvu OSN o mořském právu.
  • Zajištění vedoucího postavení v oblasti informovanosti o situaci na moři. Příslušná opatření zahrnují posílení dohledu, který je prováděn hlídkovými plavidly u pobřeží i na širém moři, a posílení společného prostředí pro sdílení informací v evropské námořní oblasti (CISE). Cílem je zajistit bezpečnou výměnu informací mezi vnitrostátními orgány a orgány EU.
  • Řízení rizik a hrozeb. Opatření zahrnují provádění pravidelných námořních cvičení za účasti civilních a vojenských subjektů, sledování a ochranu kritické námořní infrastruktury a lodí (včetně osobních lodí) před fyzickými a kybernetickými hrozbami a odstraňování nevybuchlé munice a min z moří.
  • Posílení schopností. Mezi tato opatření patří vypracování společných požadavků na obranné technologie v námořní oblasti, zintenzivnění práce na projektech, jako je Evropské hlídkové plavidlo (nová třída válečných lodí), a zlepšení schopností v oblasti protiponorkového boje.
  • Vzdělávání a odborná příprava podporou kvalifikací v oblasti hybridních a kybernetických bezpečnostních hrozeb, zejména pokud jde o civilisty, a pořádání školení a společných cvičení i s účastí partnerů ze zemí mimo EU.

Aktualizovaná strategie a její akční plán přispějí k provádění Strategického kompasu pro bezpečnost a obranu EU.

Další postup

Komise a vysoký představitel vyzývají členské státy, aby strategii schválily a na své straně ji prováděly. Komise a vysoký představitel vydají do tří let od schválení aktualizované strategie Radou Evropské unie zprávu o pokroku.

Souvislosti

Strategie EU pro námořní bezpečnosti a její akční plán se provádějí od roku 2014. Akční plán byl naposledy aktualizován v roce 2018. Navrhovaná aktualizace navazuje na závěry Rady o námořní bezpečnosti z června 2021, v nichž Rada Komisi a vysokého představitele vyzvala, aby potřebnost takové aktualizace posoudili.

Od roku 2014 strategie EU pro námořní bezpečnost a její akční plán vytvářejí komplexní rámec, který umožňuje předcházet vzniku bezpečnostních problémů na moři nebo na ně reagovat. Umožnila užší spolupráci mezi civilními a vojenskými orgány, zejména díky výměně informací. Přispěla k podpoře správy na moři založené na pravidlech a k rozvoji mezinárodní spolupráce v námořní oblasti. Posílila autonomii a schopnost EU reagovat na hrozby a výzvy v oblasti námořní bezpečnosti. EU se v oblasti námořní bezpečnosti stala uznávaným aktérem, provádí své vlastní námořní operace, zvyšuje povědomí o námořní oblasti a spolupracuje s širokou škálou vnějších partnerů.

Další informace

Informativní přehled k aktualizované strategii EU ro námořní bezpečnost

Společné sdělení o posílené strategii EU pro námořní bezpečnost

Akční plán „Posílená strategie EU pro námořní bezpečnost pro vyvíjející se námořní hrozby“

Otázky a odpovědi týkající se strategie EU pro námořní bezpečnost

Strategie EU pro námořní bezpečnost

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688