ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.03.2023 12:06:57

EU investuje více než 116 milionů eur do strategických projektů v oblasti ochrany přírody, životního prostředí a klimatu. - Program LIFE

Komise dnes oznámila investice ve výši více než 116 milionů eur na strategické projekty nového programu LIFE. Finanční prostředky pomohou osmi významným projektům v Belgii, Estonsku, Španělsku, Itálii, Polsku, na Slovensku a ve Finsku, aby tyto země dosáhly svých cílů v oblasti klimatu a životního prostředí. Očekává se, že prostřednictvím projektů se uvolní značné další finanční prostředky z jiných zdrojů financování EU zahrnujících zemědělské, strukturální, regionální a výzkumné fondy, jež doplní vnitrostátní fondy a investice soukromého sektoru.

Projekty pomohou Evropě stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě a úspěšně provádět Zelenou dohodu pro Evropu. Jsou rovněž oporou pro strategii EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, akční plán pro oběhové hospodářství,akční plán pro nulové znečištění, právní rámec pro obnovu přírody a přispívají k přechodu na čistou energii.

Osm významných projektů v sedmi členských státech

Projekty se zaměřují na tyto oblasti:

Ochrana a obnova přírody: V Belgii partneři v rámci projektu B4B LIFE rozšíří chráněné oblasti, zlepší propojení a vypracují akční plány pro kritická stanoviště a druhy po celé zemi. Tým věnující se projektu Wetlands Green LIFE bude Polsku nápomocen při provádění politiky EU týkající se chráněných oblastí a stanovišť, jakož i druhů, jež na nich závisejí. Důraz bude kladen na močály, rašeliniště a mokřady v různých lokalitách sítě Natura 2000. Oba projekty rovněž podporují provádění směrnic EU o ochraně volně žijících ptáků ao ochraně přírodních stanovišť. Směrnice

Kvalita vody a nakládání s odpady: Projekt LIFE Living Rivers na Slovensku se zaměřuje na zachování kvality vody, ochranu přírodních stanovišť a původních druhů, jakož i a podporu udržitelného lesního hospodářství a řízení rybolovu. Projekt bude přínosný při provádění rámcové směrnice EU o vodě a směrnice o stanovištích. Týmstojící zaprojektem PlastLIFEpomůže Finsku s realizací plánu v oblasti plastů. Při své práci se zaměří na omezování plastového odpadu, snižování množství odpadu a spotřeby plastů a podporu recyklace.

Přizpůsobování se změně klimatu: Estonský projektový tým působící v rámci projektu LIFE-SIP AdaptEs zvýší schopnost této země přizpůsobit se změně klimatu tím, že pomůže s prováděním jejího „rozvojového plánu pro přizpůsobení se změně klimatu“. Ve Španělsku bude tým věnující se projektu LIFE eCOadapt50 zvyšovat povědomí o přizpůsobení se změně klimatu tím, že pomůže zapojit vlády jednotlivých regionů a podniky do místních strategií pro přizpůsobení se změně klimatu. Partneři projektuLIFE Climax v Itálii budou testovat klimaticky inteligentní vodohospodářství na úrovni povodí a zlepší řízení vodních zdrojů. Tyto tři projekty představují podporu při realizaci strategie EU pro přizpůsobení se změně klimatu.

Zmírňování změny klimatu: Tým pracující na projektu LIFE AFTER COAL PL bude Polsku nápomocen při provádění „Strategie pro klimatickou neutralitu ve východním Velkopolsku do roku 2040“ (RSCN), přičemž se zaměří zejména na odvětví veřejných služeb a dopravy. Tento projekt je v souladu s evropským právním rámcem pro klima.

Souvislosti

Strategické projekty na ochranu přírody a strategické integrované projekty vycházejí z úspěchu integrovaných projektů programu LIFE, jež byly financovány v letech 20142020.

Strategické projekty na ochranu přírody a strategické integrované projekty programu LIFE podporují provádění právních předpisů a politik EU v oblasti životního prostředí a klimatu na regionální, multiregionální, vnitrostátní nebo i nadnárodní úrovni. Strategické projekty na ochranu přírody pomáhají zemím EU začlenit cíle politiky v oblasti přírody a biologické rozmanitosti do jiných politik a finančních nástrojů. Strategické integrované projekty jsou přínosné pro vnitrostátní, regionální nebo průmyslově/odvětvové strategie pro zmírňování emisí skleníkových plynů a plány přechodu na nízkouhlíkové hospodářství.

Program LIFE je finančním nástrojem EU pro životní prostředí a opatření v oblasti klimatu. Ekologické záměry naplňuje od roku 1992 a do dnešního dne spolufinancoval přes 5 500 projektů po celé EU i ve třetích zemích. Pro období 20212027 navýšila Evropská komise financování tohoto programu o téměř 60 %, tj. až na 5,4 miliardy eur, a zahrnula do něho nový podprogram pro přechod na čistou energii. Program LIFE řídí Evropská výkonná agentura pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA).

Další informace

Strategické projekty programu LIFE – stručné popisy

LIFE – Program pro životní prostředí a oblast klimatu

Zelená dohoda pro Evropu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688