muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  07.03.2023 21:49:43

Noc práva 8. 3. 2023 – přinést právo blíže k lidem

Noc práva 2023 přinést právo blíže k lidem

Festival, který ukazuje, že právní záležitosti nejsou jen pro právníky: Brněnské soudy, Kancelář veřejného ochránce práv, Právnickou fakultu MU a další instituce oživí ve středu 8. března Noc práva.

Přednáškový i kulturní program Noci práva se koná také v aule Právnické fakulty MU.
Přednáškový i kulturní program Noci práva se koná také v aule Právnické fakulty MU.
Foto: FB Noci práva

Jsem velmi rád, že se po dvou letech, kdy se náš festival mohl konat pouze online, zase vracíme na soudy, na fakulty, do sálů divadel a kin. Množství institucí, které se letos zapojují, opět předčilo naše očekávání, uvádí právník John Gealfow, který vede pořádají spolek Nugis Finem, což znamená Dost nesmyslům a odkazuje na záměr bořit mýty, předsudky a polopravdy o právu. Vše se bude točit kolem práva, ale jen pro právníky to určitě nebude. Právě naopak Noc práva pořádáme, abychom právo přinesli blíže k lidem, popisuje záměr festivalu.

Festival ve středečním odpoledni a večeru přináší různé přednášky, besedy, ale také filmové projekce a prohlídky významných justičních institucí v Brně včetně Ústavního soudu, Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu, kde budou s návštěvníky debatovat soudci a na NSS si také vyzkoušet právní kvíz. Hodnotu vidíme v tom, že lidé mohou poznat fungování institucí zevnitř, což posiluje jejich důvěru v jejich fungování a v právní stát, říká k tomu John Gealfow. Zájemci se k návštěvě soudů musí předem registrovat na webu Noci práva, část programu je přístupná volně.

Celou škálu témat od odhalování lži v trestním řízení přes právnickou češtinu, patentovou ochranu, právnické otázky spojené se začátkem podnikání až po problematiku střídavé péče nebo mezinárodního osvojování dětí otevře program na Právnické fakultě MU začínající v brzkém odpoledni a končící o půlnoci. Úzce spolupracujeme a věřím, že připravený program bude vzhledem k svému popularizačnímu zaměření zajímavý pro celou univerzitní obec, doplňuje John Gealfow, který je doktorandem fakulty. Noc práva podporujeme, protože je to vynikající nápad. Podle mne stojí za to ukázat právo, jak a kde se odehrává. Že je to součást společnosti, která nemá důvod být skrytá. Takové otevření, navíc podané atraktivní formou, může napomoci rozšířit informace o právu a pomoci lidem se v něm lépe orientovat. I proto jsem velmi rád, že se na této akci můžeme podílet, uvedl děkan PrF MU Martin Škop.

Program Noci kostelů je určen studentům i široké veřejnosti.
Program Noci kostelů je určen studentům i široké veřejnosti.
Foto: FB Noci práva

Dojde i na umění s právnickými souvislostmi, například v Univerzitním kině Scala promítnou oscarový film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (od 18.30), po němž advokát Vítězslav Dohnal přiblíží praxi kolem nedobrovolných hospitalizací v Česku, kterou kritizuje. Další známý snímek Jako zabít ptáčka (ve Scale od 21.30) zase otevře otázky advokátské etiky a souladu profesního a soukromého života debatovat bude Martin Hapla z Katedry právní teorie PrF MU. Už odpoledne (od 16 hodin) se v univerzitním kině uskuteční diskuse o tématice sexuálního násilí, jeho trestání či přístupu k obětem. Skvělý program si připravila také Kancelář veřejného ochránce práv. A můj osobní tip je kultura: Třeba takové dramatické čtení knihy Mimo záznam nemůže být šlápnutím vedle," zve John Gealfow na 21. hodinu na Právnickou fakultu, kde herec Filip Teller představí psychologickou novelu o zneužívání moci. Návštěvníci budou moci debatovat s autorem knihy Petrem Ritterem.

Letošní Noc práva je čtvrtým ročníkem festivalu, který se vždy koná v termínu blízkém 6. březnu. Na tento den totiž připadá výročí vyhlášení Ústavní listiny Československa, která se v roce 1920 stala prvním ústavně-právním dokumentem naší státnosti. První Noc práva se uskutečnila 6. března 2020. Letos se festival kromě Brna koná v Olomouci a o týden později, ve středu 15. března, také v Ostravě, Frýdku-Místku a Opavě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688