Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2023 14:44:00

Akciové trhy hledají sebemenší záminku k rally, s předpovědí recese jsou na tom ale bídně. Na rozdíl od trhů dluhopisových

Zakladatelka společnosti Bowersock Capital Partners Emily Hill dostala na Bloombergu dotaz, jaký je nyní hlavní býčí argument na americkém akciovém trhu. Odpověděla, že ona sama neví. Podle ní totiž po dlouhém období nízkých inflačních tlaků přišla v posledních letech výrazná změna v celé ekonomice. Ta ale nemusí být ještě naplno doceněna a „tradeři plně nepřijali, že tah proti inflaci bude dlouhodobým jevem.“

Hill se domnívá, že akciové trhy hledají sebemenší záminku pro další růst. Stačí tak, aby nějaký zástupce Fedu promluvil o možnosti poklesu sazeb a trh jde nahoru. Hill je přitom podle svých slov překvapena tím, že šéf Fedu Jay Powell nevysílá negativnější signály. I když on sám naznačuje, že jej tolik nezajímá dění na finančních trzích jako reálná ekonomika.



Zatímco Hill poukazovala na možné dlouhodobé strukturální změny v ekonomice, Sri Kumar ze Sri-Kumar Global na Bloombergu poukazoval na cyklický vývoj, zejména na extrémní inverzi výnosové křivky. Investor k tomu dodal, že inverze výnosové křivky je obvykle významným indikátorem blížící se recese. Na dotaz týkající se detailů pak vysvětlil, že výnosy krátkodobých vládních dluhopisů se obvykle pohybují pod výnosy těch dlouhodobých, protože investoři požadují větší návratnost, pokud americké vládě půjčí na dlouhou dobu.

K inverzi výnosové křivky dojde ve chvíli, kdy investoři požadují vyšší návratnost u krátkodobých než u dlouhodobých půjček. K tomu podle experta dochází ve chvíli, kdy roste pravděpodobnost chyby v monetární politice. Tedy pravděpodobnost přehnaného utažení monetární politiky, které pošle ekonomiku do recese. Taková situace na jednu stranu zvedá krátkodobé sazby s tím, jak rostou sazby centrální banky. A zároveň investoři více poptávají dlouhodobé obligace, které v případě ekonomického útlumu slouží jako bezpečné útočiště. Ceny těchto dluhopisů tak rostou, výnosy klesají a dostávají se pod výnosy krátkodobé.



Inverze výnosové křivky přitom podle experta sama o sobě přibližuje ekonomiku k recesi. Banky totiž mají svá pasiva provázána více s krátkodobými výnosy, návratnost aktiv zase více souvisí s dlouhodobými výnosy. Pokud se tedy křivka dostane do inverze, má to negativní dopad na hospodaření bank a jejich ochotu poskytovat financování soukromému sektoru.

Kumar moc nevěří tomu, že by rally na akciových trzích byla dobrým indikátorem ekonomické síly. Připomněl říjen roku 2007, kdy akcie výrazně posílily. On sám ale podle svých slov tehdy svým klientům psal o recesi a důvodem bylo dění na dluhopisovém trhu. Ještě dva měsíce před nástupem recese byly přitom tehdy akciové trhy na historických maximech.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688