Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2023 13:56:27

Proč nedostatek čipů v USA nevyřeší trh?

Pokud je skutečně nutné, aby se ve Spojených státech zvýšila výroba čipů a polovodičů, proč tento problém nevyřeší trh a musí zasahovat vláda? Na tuto otázku na Bloombergu odpovídala bývalá šéfka společnosti Intel Renee James. S tím, že dříve byl trh takového zásahu schopen, situace se ale podle ní změnila ve chvíli, kdy se výroba přesunula do jiných zemí. Co by tedy mělo být cílem Spojených států v této oblasti?

James míní, že USA potřebují větší kapacity v celé výrobní vertikále. Tedy nejen v samotné výrobě čipů, ale i u souvisejících produktů. Výroba přitom nemusí být koncentrována pouze ve Spojených státech. James podle svých slov není zastánkyní protekcionismu, jde ale o to, aby produkty byly dostupnější a vertikály nebyly koncentrovány v několika málo geografických oblastech.



James hovořila o potřebě vybudovat celý ekosystém, jehož středem je výroba čipů. Ona sama nyní přitom vede společnost Ampere, která se specializuje na zařízení pro servery používané pro cloudové a internetové služby. Jeden z čipů ukázala během rozhovoru s tím, že má asi 55 miliard tranzistorů:
04
Zdroj: Bloomberg

James uvedla, že vyrobit podobné čipy je velmi složité a tomu odpovídá i složitost dodavatelského ekosystému. A tyto ekosystémy se podle ní musí ve větší míře přesouvat do Spojených států. K tomu expertka dodala, že poptávka po výkonnějších počítačích tu je neustále, vždy se totiž objeví nějaký nový produkt či technologie, která vyžaduje ještě větší výkon. Nyní je příkladem třeba umělá inteligence.

Podle expertky mohou být současné snahy americké vlády o podporu domácí produkce čipů považovány za průmyslovou politiku, jde však o politiku „pozitivní“. Měla by totiž vést k větším investicím soukromého sektoru do této oblasti.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688