Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  07.03.2023 13:54:25

Mezi Čechy se rozevírají ekonomické nůžky. Tři čtvrtiny lidí na jaře vyrazí na dovolenou nebo zainvestují do bydlení, jiní si půjčí i na zaplacení účtů za energie

Podle pravidelného průzkumu IPSOS pro Zonky plánuje 40 % Čechů během letošního jara vynaložit výdaje převyšující 10 tisíc korun především na své bydlení, ať už na rekonstrukci, nové vybavení zahrady, nebo třeba na pořízení fotovoltaiky. Další téměř třetina se potom chystá cestovat. Naproti tomu přes 16 % dotázaných se zase plánuje vypořádat s dosavadními závazky, mezi které patří i vyúčtování za energie. Nejčastěji k tomu využijí vlastní úspory, část z nich si ale půjčí peníze v rodině nebo využije spotřebitelský úvěr.

„Pokrýt větší výdaje z vlastních zdrojů plánuje 80 % dotázaných, tedy téměř o 6 % více lidí než podle našeho obdobného průzkumu z podzimu loňského roku. Souvisí to s aktuální ekonomickou situací, kdy se lidé snaží nezadlužovat se více, než považují za nutné. Pokud ale sami nemají dostatečnou rezervu, často se přiklánějí k půjčkám v rodině anebo k nákupům na splátky přímo u prodejců, jako je tomu třeba při pořizování spotřební elektroniky,“ vysvětluje Veronika Benešová, vedoucí oddělení půjček a pojištění Air Bank a Zonky.

Zatímco zvelebovat své bydlení se na jaře chystají především obyvatelé menších obcí, vycestovat na dovolenou zase nejčastěji plánují respondenti z hlavního města, a to zejména ti mladší – ve věku od 25 do 34 let. Vedle toho se také více než pětina Čechů chystá po zimě zainvestovat do opravy svých automobilů a motorek nebo je rovnou vyměnit za nové. Pozadu nezůstávají ani plány na pořízení nového mobilního telefonu, stolního počítače nebo notebooku (17 %). Jen nepatrně menší podíl lidí (16 %) zase plánuje během jara splatit různé závazky, ať už jde o spotřebitelské úvěry, anebo právě o vyúčtování za energie. A necelá desetina (8 %) oslovených se chce pustit do osobního rozvoje, vzdělávání, rekvalifikace, nebo dokonce studia v zahraničí.

Na rozdíl od průzkumu pro Zonky ze září loňského roku ale mají dotázaní častěji jasno v tom, jak budou své plány pro nadcházející měsíce financovat. Jakým způsobem plánované větší výdaje zaplatí, zatím totiž neví jen 8 % oslovených. Ostatní naproti tomu už vědí, že použijí buď vlastní úspory, anebo různé půjčky, a to i v rámci rodiny. A například právě k půjčování mezi svými nejbližšími se častěji přiklánějí muži než ženy.

Průzkum pro Zonky zpracovala v lednu 2023 agentura IPSOS formou online dotazování na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů ve věku 25 až 55 let.

Online P2P platformu pro půjčování a investování Zonky provozuje společnost Air Bank a.s., člen skupiny PPF. Fungování Zonky je od začátku založeno na spojování lidí, kteří si chtějí výhodně půjčit, s lidmi, kteří chtějí investicemi do půjček smysluplně zhodnotit své finance. Jednoduchými procesy, férovým přístupem a využitím moderních technologií se Zonky podílí na kultivaci českého finančního trhu. Za svou činnost také získává četná ocenění, značka se například pravidelně umisťuje na stupních vítězů Indexu odpovědného úvěrování, který vydává nezisková organizace Člověk v tísni.



09.03. 07:24  Lidi se mají dobře (František Zemek)
09.03. 07:20  A co je na tom nového.... (František Zemek)
09.03. 07:04  Lidi se mají dobře (xxx)
09.03. 01:01  Mahas a Tomáto naše opory (Pal)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688