Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2023 10:59:04

Evropské firmy jako celek mají velkou sílu. Projevuje se vůči zaměstnancům i spotřebiteli,vyplývá z průzkumu Natixis

Ekonomové investiční banky Natixis se v jedné ze svých posledních analýz zaměřují na ziskovost evropských společností. Tvrdí, že tyto společnosti mají velkou vyjednávací sílu vůči svým zaměstnancům. A jejich pozice je silná i na koncových trzích. Podle Natixisu se to projevuje schopností udržet marže a zisky i v náročných ekonomických podmínkách. Včetně situace, kdy panují znatelné nákladové tlaky pramenící z rostoucích cen komodit. Náklady s nimi spojené tak podle ekonomů banky nesly v poslední době zejména evropské domácnosti a vládní sektor, ne sektor firemní.

Natixis míní, že je překvapivé, pokud marže firemního sektoru rostou v době vysokých cen energií. Taková situace by měla spíše přinášet tlak na pokles ziskovosti. Její konkrétní vývoj v eurozóně popisuje následující graf:
01

Reálné a nominální zisky prošly podle obrázku znatelnou korekcí na počátku roku 2020, pak ale přišel ziskový boom. Obrat nastal v roce 2021, nicméně ziskovost se drží na historicky vysokých úrovních, a to zejména v reálném vyjádření. Podle Natixisu je příčinou nízký růst mezd, který nedosahuje inflace. K tomu se přidává zmíněná schopnost zvedat ceny na koncových trzích a ve výsledku pozorujeme pokračující silnou ziskovost evropských firem.

Podle Natixisu se popsaný vývoj projevuje i velkou odolností firemních investic. Na druhé straně ale pozorujeme slabou spotřebu domácností. Přitom v minulosti byly podle ekonomů banky evropské firmy podinvestované. Natixis přikládá i následující graf, který porovnává míru investic v eurozóně a v USA:
02

Celkové korporátní investice dosahovaly v Evropě v roce 2010 méně než 11 % HDP, v USA to bylo více než 11 %. Mezera se poté rozšiřovala až do roku 2015, ale v roce 2019 se již míra investic v obou ekonomikách pohybovala na podobných úrovních. Nyní je dokonce v eurozóně vyšší a dosahuje téměř 14 %. Natixis ovšem dodává, že proti tomu stojí zmíněná slabá poptávka domácností a také horší situace na straně veřejných financí, které musí nést velkou část nákladů spojených s vyššími cenami energií a dovozů.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688