Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  07.03.2023 05:36:34

Čím se liší česká inflace od evropské? Třeba dopadem na domácnosti

Že je současná inflace celoevropská, o tom se všeobecně ví. Ale už se tolik nemluví o dopadech inflace na domácnosti v jednotlivých zemích. Proč? Důvodů může být hodně. Faktem ale zůstává, že dopad inflace roku 2022 byl pro české domácnosti enormní. Na rozdíl od těch zahraničních jim totiž nevzrůstaly příjmy.

Inflace 2022

Průběh inflace v roce 2022 máme samozřejmě v živé paměti. Skokové zdražování, které jsme v posledních letech zažili jen u některých produktů nebo jejich skupin, se najednou odehrávalo všude. V extrémních procentech (na české i evropské poměrně) a opravdu plošně.

Některé produkty zaznamenaly dokonce hyperinflaci (nad 100 %), jiné se „držely“ okolo 10 %. Pádivá inflace se však dá najít téměř u každé položky spotřebního koše. A přestože oficiální inflace 2022 je podle statistického měření ČSÚ na 15,1 %, spousta domácností má svou vlastní inflaci o dost vyšší (dle konkrétního koše každé z nich). I v několika desítkách procent!

Inflace v jiných zemích Evropy

Že loňský rok nebyl veselý ani v dalších zemích EU nebo EHP, netřeba zdůrazňovat. Ale pojďme se podívat na rozdíly. Dobře je uvidíme na grafu, který zveřejnila na svém blogu Česká národní banka. Promítla do něj nejen inflaci samotnou, ale i její dopad na spotřebu domácností v jednotlivých státech, včetně průměru eurozóny.

Obrázek 1: Inflace a spotřeba domácností v zemích Evropy, za období 7/2021 - 9/2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČNB

Co je z grafu patrné? Že inflace v ČR patřila na podzim 2022 k nejvyšším v Evropě. Konkrétně byla pátá nejvyšší (tou dobou nás překonávalo jen Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko). Pozdější data Eurostatu ukazují, že koncem roku 2022 jsme se posunuli dokonce na ještě vyšší příčky. Proč? Důvodů je spousta, ale prvopočátkem všechno zůstává nezvládnutá reakce vlády na zvyšování cen energií.

Z grafu je ovšem patrné, že lídry jsme vloni byli u poklesu spotřeby. Největší pokles ze všech zemí EHP. Až k -6 %. V ostatních státech se spotřeba domácností zvyšovala. Jen v Dánsku, Rakousku a Lotyšsku také klesla, ovšem mírněji než u nás. Že spotřeba domácností je důležitou součástí HDP, tudíž i výkonu ekonomiky, netřeba dodávat.

Srovnání ukazuje, že české domácnosti neměly inflaci čím kompenzovat

Celonárodní pokles spotřeby českých domácností samozřejmě nevychází z etických pohnutek. Stojí za ním mnohem prozaičtější důvod: vysoké inflaci čelily bez změny příjmů. A to na rozdíl od ostatních států, kde byla inflace nižší a kde ji vlády a zaměstnavatelé domácnostem kompenzovaly.

V českých luzích a hájích se tak nedělo s odůvodněním, že vyšší příjem domácností by jen více roztočil inflační spirálu. Ale že tahle inflace přišla se stranou nabídky, už se neřešilo. Regulace poptávky (cílení na její nezvyšování) totiž nemůže s nabídkovou inflací udělat téměř nic…

Pokles disponibilního příjmu domácností? U nás opět skoro nejhorší

Inflace není pro podniky ani domácnosti problémem, doku se rovnoměrně k ní zvyšují i příjmy. Jakmile se jenom zdražuje, ale příjmy stagnují, problém se dříve či později dostaví. Klesá reálná mzda i příjmy z podnikání, čerpají se finanční rezervy (za podmínky, že se rezervy vůbec tvořily) a snižuje se celkový disponibilní důchod celé ekonomiky.

Pro doplnění: pod disponibilním důchodem (příjmem) domácnosti rozumíme reálnou hodnotu příjmu a její změnu v čase. Co je reálná? V podstatě jde o kupní sílu: co si domácnosti za svůj plat nebo jiný příjem mohou koupit. A jak se množství zboží, co lze zaplatit jedním měsíčním příjmem, v čase mění. S klesajícím disponibilním příjmem samozřejmě klesá.

Přesně tohle je scénář roku 2022, jak ukazuje další graf zveřejněný na blogu ČNB. Čísla čerpala ČNB z Eurostatu. V grafu je výchozím datem pro porovnávání polovina roku 2021. Graf je zpracován do poloviny roku 2022.

A co vidíme na první pohled? Zatímco propad příjmu je v ostatních zemích mírný, nebo disponibilní příjem dokonce roste, Češi doplácejí na uměle vyvolanou energetickou krizi ve velkém.

Obrázek 2: Vývoj reálného hrubého disponibilního důchodu v zemích Evropy, v období 1/2019 až 6/2022

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČNB

Graf sám o sobě působí až děsivě. Jenže realita dneška je ještě horší. Nutno si uvědomit, že s koncem roku 2022 a počátkem roku 2023 se situace ještě zdramatizovala. Inflace nabrala další spád, a o růstu příjmů si mohly domácnosti nechat jen zdát.

Propad červené křivky disponibilního příjmu českých domácností byl proto v dalších měsících ještě hlubší. Dopad loňské inflace je zkrátka enormní. Hlavně v ČR. Jinde si domácnosti dokonce polepšily! Šlo to i jinak. Tak proč ne u nás?

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

08.03. 09:37  banány nebudou (sipi)
07.03. 10:56  Může za to Babiš (Tomasso)
07.03. 10:56  Může za to Babiš (Jiří)
07.03. 10:46  Může za to Babiš (Leo)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688