Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  06.03.2023 15:39:08REKLAMA

Nebankovní půjčky: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Zdroj: Zoxo

Nebankovní půjčka sjednaná online představuje pohodlný a rychlý způsob, jak si půjčit finanční prostředky. Nicméně při rozhodování, zda si vezmete půjčku s některým z online poskytovatelů úvěrů nebankovních úvěrů, byste měli zvážit všechny pro i proti.

Třebaže se nabídky osobních a podnikatelských půjček u různých poskytovatelů úvěrů liší, obecně je možné shrnout jak kladné, tak záporné stránky tohoto způsobu financování, a připravit se tak na to, co můžete od půjčky očekávat.

Výhody nebankovních půjček

Pohodlný způsob, jak získat peníze

Celý proces získání půjčky, a to od předběžné kvalifikace až po podpis úvěrové smlouvy, je možné provést online prostřednictvím počítače nebo telefonu. Navíc v některých případech nemusíte dokládat své příjmy. To znamená, že pokud nemáte stabilní zaměstnání, jste na volné noze a nemáte stabilní příjem, máte stejné šance jako schválení půjčky, jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr.

Rychlé vyřízení žádosti o půjčku

Zatímco vyřízení osobní půjčky se v běžné bance může protáhnout na dlouhé měsíce, v případě nebankovních půjček obvykle nezabere celý proces déle než několik dní. Někteří poskytovatelé mohou svým klientům finanční prostředky na bankovní účet poskytnout během tří dní od podání žádosti o úvěr.

Odhady bez rizika

Většina poskytovatelů půjček vám umožní provedení předběžné kvalifikace během několika minut a náhled odhadovaných sazeb bez vlivu na vaše úvěrové skóre. Běžnou součástí internetových stránek poskytovatelů bývají speciální kalkulačky, jejichž prostřednictvím si po zadání parametrů můžete přesně spočítat, na kolik vás osobní půjčka vyjde.

Pomoc při zadlužení

Někteří poskytovatelé půjček svým klientům nabízí možnost zaslat peníze z půjčky přímo věřitelům. Poskytovatel tak pomůže s konsolidací klientových dluhů a zbaví jej břemene splácení jednotlivých úvěrů.

Vyšší šance na zisk půjčky

Poskytovatelé běžných bankovních úvěrů při rozhodování o schválení půjčky nehledí pouze na bonitu, ale také na další aspekty, které mohou klientovi pomoci zdroj financování získat. Může se jednat o vzdělání, povolání nebo výpis transakcí z bankovního účtu. Nebankovní poskytovatelé umí nabídnout půjčku bez registru. Tedy nenahlíží do běžných bankovních registrů jako v bance.

Nevýhody online půjček

Dražší půjčky z běžné banky

Půjčky od nebankovních poskytovatelů nejsou v průměru tak levné jako půjčky od běžných bank. Máte-li tedy dobrou bonitu, může vám banka nabídnout nižší sazby než nebankovní společnosti. Než si vezmete jakoukoliv půjčku, porovnejte sazby od více poskytovatelů půjček.

Bez možnosti osobní konzultace

To, co může být pro jedny výhoda – tedy skutečnost, že nemusíte na pobočku a vše lze sjednat přes internet, nebo telefonicky, může pro jiné představovat stinnou stránku. Někteří online poskytovatelé sice disponují fyzickými kancelářemi, ale většina z nich poskytuje půjčky pouze digitálně. To může být problém, pokud si někdy budete chtít promluvit se zástupcem osobně.

Nekalé praktiky ze strany finančních predátorů

Renomovaní poskytovatelé nebankovních půjček si konkurují s predátorskými poskytovateli půjček, kteří úvěry poskytují za netransparentních podmínek a za příliš vysoké sazby. Predátorští věřitelé obvykle úvěry vůbec neprověřují, ale za zvýšené riziko zaplatíte RPSN vysoko nad 100 %.

Jsou online půjčky bezpečné?

Nebankovní půjčky jsou bezpečné, pokud si dáte pozor a vyberete si renomovaného věřitele, který vám úvěr poskytne za férovou sazbu. Odborníci proto doporučují provádět výzkum, porovnat si sazby i podmínky osobních úvěrů u jednotlivých věřitelů a vybrat si poskytovatele s dobrým jménem.

Jaké aspekty zvážit před získáním půjčky?

Jakmile si svého poskytovatele půjčky vyberete, pak:

  • Použijte kalkulačku půjčky, abyste získali představu o odhadovaných sazbách a splátkách osobní půjčky.
  • Porovnejte vlastnosti půjčky. Někteří poskytovatelé půjček nabízejí funkce, jako jsou flexibilní termíny splátek, možnost refinancovat stávající půjčku nebo možnost přidat spoludlužníka či ručitele. Při nákupu online půjčky zvažte a porovnejte takové funkce půjčky.
  • Zjistěte součet úrokové sazby a všech poplatků neboli roční procentní sazbu nákladů (RPSN). Finanční odborníci se shodují, že 36% RPSN je přijatelná hranice, aby byla půjčka pro dlužníka dostupná. Má-li online poskytovatel půjček sazby vyšší než 36 %, může být obtížné splácet měsíční splátky, třebaže se vejdou do vašeho rozpočtu.

Jak získat půjčku se špatnou bonitou?

Existují způsoby, jak se kvalifikovat pro online půjčky pro dlužníky s nízkou bonitou, kteří by jinak na půjčku nedosáhli. Například můžete k žádosti o půjčku přidat spoludlužníka nebo spoluručitele, abyste zvýšili svou způsobilost nebo získali nižší úrokovou sazbu či vyšší částku půjčky. Nicméně vezměte na vědomí, že tato osoba je následně zodpovědná za výši půjčky a případné poplatky, pokud nebudete splácet.

Můžete také požádat o půjčku se zástavou, která vyžaduje předložení zástavy, například nemovitosti, abyste mohli za půjčku ručit. Riskujete však, že o zástavu přijdete, pokud půjčku nesplácíte.

Jakým způsobem lze získat půjčku online?

Chcete-li si zažádat o online půjčku, zjistíte, že proces je velmi jednoduchý a více méně podobný u různých poskytovatelů. Postupujte podle níže uvedených kroků:

  • Online průzkum a předběžná kvalifikace: Zjistěte si sazby u více poskytovatelů online půjček a porovnejte nabídky, abyste našli nejnižší úrokovou sazbu.
  • Vyberte si věřitele a možnost půjčky: Vyberte si online půjčku se sazbou, měsíční splátkou, výší půjčky a dobou splatnosti, která nejlépe odpovídá vašemu rozpočtu a finančním potřebám.
  • Shromážděte si dokumenty k půjčce: Nahrajte požadované dokumenty, které mohou zahrnovat doklad totožnosti, potvrzení o příjmu apod.
  • Vyplňte žádost a odešlete ji: Detailně si nastudujte podmínky sjednání půjčky, a to včetně drobného písma! Je-li vše v pořádku, odešlete žádost. Po schválení vaší žádosti můžete peníze na účet obdržet do jednoho nebo dvou dnů, a to v závislosti na věřiteli.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688