Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  06.03.2023 09:58:07

Rodinná ústava

Začnu příběhem nebo možná lépe řečeno myšlenkami jedné rodiny. „Máme tři dospělé děti. Po letech podnikání se nám podařilo vybudovat majetek, jehož hodnota vysoko přesahuje 300 milionů Kč. Jeho součástí je úspěšná společnost generující pravidelné dividendy, kde část rodiny pracuje. Další část majetku tvoří investiční nemovitosti a cenné papíry, do kterých jsme přes Vás v posledních letech investovali prostředky z vyplacených zisků ze společnosti.“

Cílem majetku mimo společnost je diverzifikovat podnikatelská rizika a vytvořit rodinnému majetku další stabilní nohu.

„Vidíme, že již dnes máme jako rodiče mnohem víc peněz, než budeme potřebovat po zbytek našeho života. V ideálním případě budeme moci čerpat naši pravidelnou rentu jen z dividend společnosti, případně výnosů z investic a i přes tyto výběry hodnota majetku bude neustále narůstat.

Přemýšlíme tedy, jak nejlépe s majetkem naložit do budoucna, aby mohl podporovat nejen nás, ale celou rodinu a fungoval jako stmelující prvek i v době, kdy tady nebudeme. Chtěli bychom také dát našim dětem možnost získávat benefity z rodinného majetku již za našeho života, aby si s jejich pomocí mohly zlepšit své životy.“

Toto je poptávka jedné rodiny našich klientů, kteří hledají cestu k tomu, jak správně předat majetek. Hledání této cesty není nic ojedinělého. Při mezigeneračním předávání majetku vídám dva přístupy:

  1. Za svého života si sami řídíte distribuci majetku mezi děti a následně rozdělíte majetek mezi dědice. Necháte tak na každém z nich, jak se svou částí dědictví naloží.
  2. Máte snahu kolektivně spravovat majetek jako celek a nedělit ho. Cílem je rozdělovat mezi dědice až konkrétní benefity, které majetek průběžně generuje.

    První případ zvládneme s klienty obvykle vyřešit pomocí závětí, dědický smluv nebo darování. Druhý případ je mnohem komplexnější a vyžaduje mnohem hlubší diskuzi i v rámci rodiny. Výsledkem je většinou konstrukce rodinné banky, o které jsem psal před časem.

    Rodinná ústava jako nástroj

    Rodinná ústava je dokument, ve kterém se rodina dohodne na pravidlech, hodnotách a zásadách, kterými se bude řídit její chování a fungování. Tímto způsobem stanoví rodina jasné a konkrétní pokyny pro své členy a posiluje tak své vztahy.

    V rodinné ústavě si můžete stanovit například pravidla týkající se komunikace, rozhodování v rodině, financí, zodpovědnosti, péče o majetek, vztahů nebo zdraví. Každé pravidlo by mělo být formulováno tak, aby bylo jasné, konkrétní, přijatelné a srozumitelné pro všechny členy rodiny.

    Na tvorbě rodinné ústavy by se měla podílet celá rodina společně a to včetně dětí, pokud jsou dostatečně staré. Je důležité, aby měl každý člen rodiny možnost se vyjádřit, diskutovat a podílet se na její tvorbě. Jen tak zajistíte, že pravidla budou respektována všemi členy rodiny.

    Existence rodinné ústavy je užitečná při řešení konfliktů a pro zlepšení rodinných vztahů. Může pomoci zvýšit vzájemnou důvěru a respekt mezi členy rodiny a posiluje pocit sounáležitosti a společného cíle.

    Rodinná ústava by však neměla být vnímána jako pevná a neměnná. Je to živý dokument, který se může vyvíjet a proměňovat spolu s rodinnými potřebami a situacemi.

    Vytvoření rodinné ústavy je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a spolupráci všech členů rodiny. Výsledkem však může být silnější a harmoničtější rodina.

    Příklad rodinné ústavy

    Není mým cílem tu podrobně rozepisovat konkrétní obsah rodinné ústavy. Tak jako je jiná každá rodina, je jiná i každá rodinná ústava, která vzniká vždy na míru konkrétní rodině. Následující výčet jsou okruhy témat, kterým se věnuje většina rodinných ústav.

    • Definice rodiny, kdo je její součástí (děti, partneři, sestřenice, další příbuzní …).
    • Postavení nepřímých členů rodiny.
    • Hodnoty a vize rodiny.
    • Rodina vs. firma, co má v jaké situaci přednost.
    • Způsob zapojení členů rodiny do podnikání.
    • Způsob podpory členů rodiny v oblastech vzdělávání, nemocí, těžkých životních situací …
    • Odměňování rodinných členů.
    • Podmínky získání podílu ve firmě.
    • Vlastnická strategie.
    • Nástupnická strategie.
    • Filantropická strategie.

    Postup při přípravě rodinné ústavy

    Při přípravě rodinné ústavy je třeba pracovat se všemi zapojenými členy rodiny. Pro rodinu může být někdy složité vést otevřenou diskuzi nad citlivými tématy, v takových situacích pomáhá přítomnost externího mediátora, který rodinu celým procesem provede. Zde je základní postup, který využíváme při přípravě ústavy s našimi klienty.

    1. Příprava základní struktury rodinné ústavy pohledem zakladatele.
    2. Individuální rozhovory s nejbližšími členy rodiny (staršími 15 let) a ujasnění si jejich představ.
    3. WORKSHOP
      • Diskuze nad jednotlivými představami konkrétních členů.
      • Sladění jednotlivých představ do společné vize.
      • Diskuze nad zakladatelem navrženou základní strukturou rodinné ústavy a její modifikace.
    4. Zapracování výstupů z workshopu do podoby finální struktury rodinné ústavy.
    5. Odsouhlasení této struktury jednotlivými členy rodiny.
    6. Zpracování finálního dokumentu rodinné ústavy.

    Někdo říká, že rodina je jako krajina a nejhezčí pohled na ni je z dálky. Rodinná ústava může podobnému pohledu předejít. S pomocí rodinné ústavy můžete odstartovat knížecí přístup ke správě rodinného majetku, který pomůže udržet pohromadě nejen vaši rodinu, ale i váš rodinný majetek.

     

     

    Jiří Cimpel, EFP

    Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

    Cimpel & partneři

    Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

    Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

    Více na https://cimpel.cz/.

    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář

    Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

    Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
    St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
    Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
    Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688