Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  06.03.2023 09:21:35

Finišují přípravy pro spuštění digitálního rublu. Jaké budou dopady na banky, obchody a spotřebitele?

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Počátky digitálního rublu

Poté, co se kryptoměny rozšířily do širšího povědomí uživatelů, začaly jednotlivé státy zkoumat výhody a nevýhody této nové technologie. Mezi takovými státy bylo také Rusko. To o projektu digitálního rublu (digitální měna centrální banky, angl.. Central Bank Digital Currency, zkr. CBDC) začalo uvažovat již před třemi lety. Plány nabraly rychlý spád a již v říjnu 2020 bylo oznámeno oficiální spuštění pilotního projektu. Za další rok (prosinec 2021) byl dokončen prototyp platformy CBDC a hned začátkem roku 2022 (leden) byla tato platforma spuštěna. Zhruba další rok se pracovalo na potřebné legislativě, aby mohl být digitální rubl považován za běžnou součást platebního styku. Zákon o digitálním rublu pak byl do Dumy (dolní komora ruského parlamentu) předložen letos v lednu.

Finální testovací fáze

Ruská centrální banka (CBR) plánuje spuštění digitálního rublu (CBDC) pro běžné uživatele na rok 2024. Aktuálně plánuje od 1. dubna spustit finální testovací fázi před konečnou implementací digitálního rublu do běžného života Rusů. K tomuto datu bude zahájen ostrý testovací provoz se zapojením 13 bank a vybraných klientů těchto bank. V rámci testování bude docházet ke skutečným transakcím s digitálním rublem. Náměstkyně guvernérky CBR, Olga Skorobogatovová, na fóru o Kyberbezpečnosti ve světě financí (Cybersecurity in Finance) uvedla, že v rámci této fáze testování bude omezen jak počet zúčastněných klientů, tak také počet transakcí, které bude moct každý klient provést. Dodala, že:

„Plán je začít s převody mezi jednotlivci a platbami mezi obchodními a servisními společnostmi. Půjde o skutečné transakce a skutečné zákazníky 13 bank, které se testování účastní.“

Po ukončení této finální fáze testování dojde ze strany CBR k vyhodnocení a nastavení škálování pro využití v plném provozu běžného obchodního styku.

Ztráty bank

Pokud se digitální rubl v Rusku hromadně rozšíří, mohly by, dle analytiků, komerční banky na tomto kroku paradoxně prodělat. Podle prognózy vytvořené finančními experty v Yakov and Partners, bývalé ruské divizi manažerského poradenství McKinsey, by tamní banky mohly ročně souhrnně tratit až 50 miliard rublů (cca 16,445 mld. korun). Analytici vychází z premisy, že digitální rubl bude alternativou pro bezhotovostní platby, zejména pak pro platby kartou. Pokud tomu tak bude, tak ztráty bank budou způsobeny zejména klesajícími příjmy z provizí, které dostávají za zpracování takových plateb.

Zisky maloobchodníků

Zatím co pro spotřebitele se takřka nic nezmění, skutečnými vítězi ze zavedení digitálního rublu budou nejspíš maloobchodníci. Nejen, že ušetří na poplatcích za zpracování karetních transakcí, ale nebudou muset spotřebitelům vyplácet ani žádné cashbacky. Výše zmínění analytici odhadují, že by díky tomu obchodníci potenciálně mohli ročně zvýšit své příjmy až o 80 mld. rublů (27,6 mld. korun). Tyto dodatečné příjmy by maloobchodníci měli získat tím, že ušetří na poplatcích za transakce a z tzv. okamžitých plateb, které jsou rychlejší než převody kartou. Díky okamžitě připsané platbě může obchodník se svými penězi nakládat dřív, tzn., že může nakoupit např. levněji nebo digitální rubl převést na fiat měnu a čerpat úroky.

Poražení spotřebitelé

Na druhou stranu banky, i když ztratí příjem z poplatků za zpracování transakcí, ušetří nemalé finanční prostředky díky tomu, že nebudou muset svým klientům vyplácet úroky z držby tohoto druhu aktiva a stejně jako maloobchodníci nebudou muset vyplácet cashback za používání karet. Alespoň prozatím s ničím takovým zveřejněný koncept digitálního rublu nepočítá. Vypadá to tak, že na zavedení digitálního rublu nejvíce doplatí samotní Rusové a budou tak fakticky jedinými poraženými v této inovaci. Zmínění analytici ve své zprávě doslova uvádějí:

„Digitální rubl nemá žádné zjevné výhody z hlediska pohodlí při každodenním používání a mezinárodní zkušenosti ukazují, že snížení nákladů na pořízení nevede ke snížení cen nebo zpomalení růstu cen, pouze ke zvýšení zisků maloobchodníků.“

Dalším nezpochybnitelným faktem, proč Rusko tak tlačí na zavedení digitálního rublu, je snaha obejít západní sankce a alespoň částečně se vymanit z ekonomické izolace, do které se dostalo po napadení Ukrajiny.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688