David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  01.03.2023 17:11:58

Investice do společnosti NIO by mohla poskytnout dlouhodobé příležitosti k růstu na rychle rostoucím trhu s elektromobily

Navzdory počátečnímu růstu v lednu se čínské akcie za celý rok nezvýšily kvůli neuspokojivému opětovnému otevření po přísných kovidových výlukách. Sektor elektromobilů byl dvojnásobně zasažen ukončením dotací, které zpomalilo dodávky, jež mají začít v roce 2023 pro společnost NIO (NYSE:NIO). Investiční teze zůstává ultra býčí na čínského výrobce elektromobilů, který má nakonec těžit z probíhajícího úplného znovuotevření čínské ekonomiky, což nastavuje rally na většině čínských akcií.

 

Pomalé znovuotevření

 

Kvůli skrytým případům a zjevné neochotě utrácet je čínské znovuotevření velmi pomalé. Baidu (BIDU), čínský vyhledávací gigant, ve svém hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí 22 oznámil, že rychlý nárůst případů COVID-19 ovlivnil ekonomiku.

 

"Za prvé, ačkoli naše první - naše výsledky za čtvrté čtvrtletí byly ovlivněny COVID-19, jsme optimističtí ohledně naší cesty k opětovnému zrychlení růstu tržeb v nadcházejících čtvrtletích. Již v prvním čtvrtletí jsme zaznamenali oživení našich příjmů z online marketingu v cloudu, a to zejména u vertikál v oblasti zdravotnictví, cestování, služeb pro podniky a životního stylu." Baidu

 

Za předpokladu, že nedojde k žádným novým významným narušením, se očekává, že tento trend oživení bude pokračovat a zvýší příjmy z online marketingu díky zvýšené poptávce a využijeme odložené spotřeby v Číně.

 

O plném znovuotevření čínského trhu se nezdá být vůbec pochyb. Otázkou je, jak rychle se NIO a sektor elektromobilů zotaví po neuspokojivých lednových dodávkách.

 

Společnost NIO dodala v lednu pouze 8 506 vozidel, což představuje neuspokojivý začátek roku 2023. Rok 2022 přitom společnost zakončila s rekordní úrovní dodávek 15 815 elektromobilů

 

Sektor z pomalé úrovně dodávek v lednu do značné míry vinil svátek čínského nového roku, který se však vyskytuje každý rok. Historicky NIO v tomto měsíci skutečně zaznamenává zpomalení dodávek, ale letos společnost EV zaznamenala masivní 46% propad.

 

Na NIO Day 2022, který se konal 24. prosince 2022, představila společnost NIO dva nové modely - EC7 a ES8, které se začnou dodávat v květnu, resp. červnu 2023. Velká část problému s dodávkami v lednu souvisela s uvolněním nových vozů, které zmírnilo poptávku, a se zrušením dotací na elektromobily. Pozoruhodné je také to, že NIO obvykle vykazuje slabá únorová čísla s konzistentním číslem pod lednovou úrovní v důsledku posunu svátků čínského nového roku.

 

Společnost začala prodávat elektromobily v 5 evropských zemích v rámci modelu předplatného. Tyto jednotky nejsou započítávány do údajů o dodávkách, takže investoři budou muset tyto prodeje sladit, až společnost 1. března oznámí čísla za 4Q22.

 

Nadcházející 4. čtvrtletí'22

 

NIO reportuje tak daleko po skončení čtvrtletí, že čísla za 4. čtvrtletí jsou nyní pro investory prakticky nepoužitelná. Jediným skutečným zaměřením kolem čísel za prosinec je analýza nákladové struktury a aktualizované hotovostní bilance.

 

To, co bude investory skutečně zajímat, je diskuse na hovoru k výsledkům ohledně oživení čínské ekonomiky a výhled hospodaření na 1Q'23. Přesto by investoři měli tato čísla brát s rezervou.

 

Když společnost NIO oznámila čísla za 3. čtvrtletí 22. roku, vedení společnosti se řídilo následujícími čísly za 1. čtvrtletí 23. roku:

 

· Dodávky vozů se budou pohybovat mezi 43 000 a 48 000 vozy, což představuje nárůst o přibližně 71,8 % až 91,7 % oproti stejnému čtvrtletí roku 2021.

· Celkové tržby v rozmezí 17 368 milionů RMB (2 442 milionů USD) až 19 225 milionů RMB (2 703 milionů USD), což představuje nárůst o přibližně 75,4 % až 94,2 % oproti stejnému čtvrtletí roku 2021.

· Společnost nakonec na konci prosince snížila odhad dodávek vozidel na pouhých 38 500 až 39 500 elektromobilů, než nakonec vykázala velké překonání aktualizované částky a skončila blízko původního nejnižšího údaje za 4. čtvrtletí. NIO v prosincovém čtvrtletí skutečně dodala 40 052 kusů.

 

Vzhledem k tomu, že toto číslo je již známo, klíč k čtvrtletní zprávě se pohybuje kolem skutečných únorových dodávek a indikací pro březen. Trh nebude mít zrovna velkou důvěru v březnový výhled, pokud se během února dodávky solidně nezvýší. Jak již bylo zmíněno výše, NIO má v minulosti slabé únorové výsledky a problémy s přesnou předpovědí dodávek.

 

V únoru loňského roku čínský výrobce elektromobilů obvinil z poklesu dodávek odstávku na jarní festival. NIO se s tímto problémem letos potýkat nebude, protože už v lednu si to odskákala.

 

Trh bude chtít vidět zlepšení čtvrtletních ztrát ve 4. čtvrtletí s tím, že dodávky v tomto čtvrtletí vzrostly, zejména vzhledem k tomu, že NIO nedosáhla původních finančních cílů. Čínská společnost vyrábějící elektromobily v předchozím čtvrtletí prodělala 0,30 USD a analytici předpovídají pro 4. čtvrtletí ztrátu ve výši 0,29 USD.

 

Investoři chtějí vidět společnost, která je po náročném 1. čtvrtletí schopna v průběhu roku výrazně snížit čtvrtletní ztráty. NIO má dostatek hotovosti, která na konci září přesáhla 7 miliard dolarů, ale jen ve 3. čtvrtletí společnost ztratila téměř 500 milionů dolarů a tato úroveň ztráty není udržitelná.

 

Znovuotevření čínského trhu by se mělo projevit díky číslům za 2. čtvrtletí, která spolu s rostoucími tržbami v Evropě zajistí optimální výsledek pro celý rok. Pokud se společnosti NIO podaří překonat odhady analytiků a ukončit rok se čtvrtletní ztrátou v rozmezí 0,10 USD, může čínská společnost vyrábějící elektromobily eliminovat riziko spálení veškeré přebytečné hotovosti a skutečně se dostat na cestu k dosažení ziskovosti do konce roku 2024.

 

Závěr

 

Klíčovým poznatkem pro investory je, že velkou roli při rozhodování o investici zde hraje posílení díky znovuotevření čínského trhu. Vzhledem k tomu, že NIO je zpět na minimech, investoři nepřicházejí do hry příliš pozdě, aby mohli těžit z konečného znovuotevření, protože vědí, že Čína již pokročila za fázi vrcholné infekce kovidů.

 

NIO se obchoduje pouze na úrovni prodejních cílů 1x 2023 a mnohem níže na bázi EV. Akcie se stanou velmi levnými, až čínská EV společnost pokročí směrem ke snížení spalování hotovosti a eliminuje riziko nutnosti ředění akcionářů.

 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688