Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  01.03.2023 13:35:18

Carvago v r.2022 zvýšilo tržby na 1,5 mld. Kč, počet zákazníků se zvedl o 500%


Koupě auta online jako nový standard. Carvago utržilo miliardu a půl a roste druhý rok za sebou. V letošním roce míří na další evropské trhy  

 Carvago téměř ztrojnásobilo loňské tržby na jeden a půl miliardy  

 Počet zákazníků meziročně navýšilo o 500 procent 

 V červnu loňského roku otevřelo svůj sedmý evropský trh – Rumunsko 

 Na podzim byl představen inovativní způsob online výkupu vozů 

 

Praha, 1. března 2023 - Největší evropské online tržiště Carvago patřící do holdingu EAG roste druhým rokem v řadě. Navzdory celkového poklesu e-commerce trhu a stoupající inflaci zaznamenalo pětinásobný meziroční nárůst zákazníků, otevřelo další evropský trh a představilo nový produkt v podobě on-line aukcí, kde zákazník na pár kliknutí nabídne své vozidlo více než dvou tisícům obchodníků ze střední a západní Evropy. Mateřská skupina EAG, do které kromě Carvago patří například i česká Cebia, uskutečnila v uplynulém roce dvě klíčové akvizice v celkové hodnotě kolem miliardy korun. Akvizicí polské společnosti SoftVig a belgické platformy FastBack upevnila svou pozici ve střední Evropě, respektive se poprvé akvizičně podívala i na západní trhy. 

 

Carvago v roce 2022

Po skokovém růstu společnosti v roce 2021, kdy došlo v meziročním srovnání k šestinásobnému nárůstu tržeb, byly cíle stanovené pro loňský rok ambiciózní: „Loňský rok byl turbulentní, zejména pro segment e-commerce. V březnu to vypadalo, že s jistotou překonáme v tržbách dvě miliardy a budeme mířit na tři,” říká Jakub Šulta, zakladatel Carvago a dodává: „V druhé polovině roku se ale naplno projevil vliv inflace a nejistota na trzích. Přesto zapisujeme další milník v naší historii. Jako start-up se po dvou letech na trhu bavíme o tržbách v miliardách a jsme velice blízko break-even pointu*,” vypočítává.

 XXX

Od startu Carvago bylo do vývoje a provozu zainvestováno více než 20 milionů euro

a společnost se postupně blíží ziskovosti: „V prvním kalendářním roce jsme zapisovali ztrátu kolem 800 tisíc eur měsíčně, v loňském roce už to bylo jen 250 tisíc eur a leden tohoto roku jsme poprvé zakončili s pozitivní ebitdou,” vysvětluje Šulta, proč očekává, že Carvago zakončí rok 2023 poprvé v zisku.

*Carvago odstartovalo svou službu v Česku v listopadu 2020. Za efektivní start služby je tedy považován leden 2021. Za Break-Even Point je považován moment, ve kterém se tržby rovnají nákladům a firma míří k ziskovosti. Je typicky užívaným obratem u startupů.

 

Umělá inteligence v obchodu s ojetinami

Umělou inteligenci využívá Carvago dlouhodobě při hromadném zpracování fotografií ojetých vozů. S bezkonkurenční rychlostí roztřídí desetitisíce obrázků podle toho, zda je na nich exteriér, interiér nebo jiná část vozu. Rozpozná značku i model auta, stejně jako to, z jakého úhlu je na fotografii natočené. „Když říkáme, že Carvago je primárně technologická společnost, není to jen prázdné klišé,“ říká Tomáš Trnka, ředitel datového týmu Carvago.

Aktuálně Carvago pracuje na zapojení již sedmé generace modelu strojového učení do svých interních systémů. Tato generace modelu je přitom pro firmu přelomová. Po úvodním ocenění vozu se ještě podívá na fotky auta a cenu podle nich dodatečně zkoriguje.

 

Revoluce ve výkupu vozů

Čas, energie i nervy při komunikaci se zájemci. Prodej auta napřímo je náročný proces, zvlášť ve chvíli, kdy chce původní majitel získat za vůz co nejvyšší možnou cenu. Carvago proto představilo on-line aukční výkup vozů, kde zákazník bezplatně a z pohodlí domova nabídne ve virtuální aukci své vozidlo a po 3 dnech obdrží informaci o nejvyšší nabídnuté částce. Na rozhodnutí zákazník nemusí spěchat, nabídka od obchodníků je platná 48 hodin, může tak rozhodnutí o prodeji svého vozu učinit s rozvahou.

„Viděli jsme obrovský prostor ve vylepšení zákaznického zážitku. Výkup vozidel je nepřehledná služba bez jasně daných pravidel a postupů. Chceme být ti, co posunou tuto službu na novou úroveň,“ vysvětluje motivaci pro spuštění nové služby Šulta a dodává: „Od spuštění výkupu v Česku v září loňského roku jsme implementovali službu do dalších třech trhů a zprostředkovali již více než 3 tisíce aukcí.”

Trendy roku 2022

Carvago pravidelně analyzuje evropský trh ojetin, publikuje své analýzy pro spotřebitele, mapuje trendy a vývoj cen. V polovině minulého roku data naznačovala, že dva roky trvající trend zdražování ojetin by mohl skončit, ale se začátkem druhé poloviny začaly ceny opět stoupat.

„Ceny ojetin rostou téměř kontinuálně od roku 2020. Poptávka po kvalitních zánovních vozech neustává a podle posledních zpráv od výrobců budou problémy ve výrobě i v tomto roce. Od konce roku 2021 navíc automobilky výrazně zdražily nová auta, a to se letos a v letech následujících opět negativně promítne do cen. I v roce 2023 tak bude realitou, že zákazník na začátku roku koupí zánovní ojetinu a po roce užívání ji bude schopen prodat za stejnou nebo vyšší cenu,“ říká Šulta.

 

Zatímco na českém trhu byla mezi ojetinami nejprodávanější Škoda Octavia combi s úsporným dieselovým motorem 2.0 TDI 110 kW vyrobeným v roce 2018, mezi zákazníky Carvago byl nejpopulárnější Volkswagen Golf 1.5 TSI vyrobený v roce 2019.

 

Expanze a plány pro rok 2023

 

V roce 2023 plánuje Carvago pokračovat v expanzi na nové trhy i v akvizicích v automobilovém segmentu: „V první polovině roku plánujeme zahájit prodej vozů pro zákazníky z Belgie a Francie a také míříme na Balkán, kde jsme před uzavřením smlouvy se strategickým partnerem, který nám pomůže se startem v těchto specifických zemích bývalé Jugoslávie a jihovýchodní Evropy,” říká Šulta. „Do konce tohoto roku chceme být na 10 či více evropských trzích,” dodává.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688